Csatlakozz hozzánk

Műhely

Amikor a kelet és a nyugat találkozik a motorépítésben: BMW R NineT

Na persze nem kell valami borzasztó hibrid gépre gondolni, a BMW csak külsőre
kapott japános dizájnt, a lényege megmaradt!

Közzétéve

ekkor

Euromotor3

Hogy hol és miként születhet meg egy ilyen egyedi BMW ?

Hogy tovább fokozzuk a multikulti szintet, az építés maga Rotterdamban valósult meg és úgy fest, hogy a Smokin’ Motorcycles duo utolsó projektje volt a jelenlegi felállásban. Aggodalomra semmi ok, továbbra is fog alkotni Rob van der Heijden és Maarten Timmer párosa, csak nem ebben a formációban. Könnyes búcsú helyett viszont fogták magukat és össze hajigáltak egy elég vad elköszönő projektet, amit szimplán “Szellemkutyának” neveztek el, Forest Whitaker után szabadon.

MPS Turismo
Euromotor3
AIRFLITE
MPS RAM MOUNT
MPS AUTOMAG
MPS Vespa-MV

Szellemes?

Az alapot az a BMW R nine T adta, ami hét éve segíti a bajorokat a kétkerekűek eladásában. Kicsit keresni kell a kapcsolatot az 1999-es Jim Jarmusch film és a motor közt, de mivel a megrendelő nagy filmmániás és a Ghost Dog a kedvenc filmje, nincs is több kérdésünk. 

Az már az elejétől egyértelmű volt, hogy a BMW-nek valami brutális-izmos kiállás kell, így a benzintank az elsők között köszönt el és adta át a helyét egy egyedi darabnak. A tank végleges dizájnja szimpla szkeccsként kezdte az életét, véglegessé pedig a 3D CAD tervezés során vált, végül pedig a Custom Factory embere, Marcel van der Stelt gyártotta le a művet.

Ezután jött a hátsó fertály letakarítása. Eltűnt az utas szállítást támogató segédváz, ahogy az öntött alu oldalelemek is az ülés alól, helyükre CNC-vel mart fekete elemek kerültek. Így már sokkal légiesebb a forma, a tanktól egészen a farok idomig.

Az a bizonyos kiállás

Ha már szóba került az ülés, csak természetes, hogy az is leváltotta a gyárit egy velúr és bőr kombót alkalmazó darabra, sőt még egy Smokin’ Motorcycles logót is sikerült belevarrni. A stílusa egész jól egyensúlyoz a kényelem és a café racer stílus között, a munka a Tijger Leathers-t dicséri.

Nem kell sokat keresni a következő változtatást, a jobb oldali légbeömlőt egy karbon darabra cserélték és némi módosítás után már rögtön K&N szűrőn áramlik be a levegő, sokkal tökösebb szívóhangot adva a BMW-nek. Mivel fontos a szimmetria, a másik oldalon is hasonló módosításokat eszközöltek a srácok, csak ott a fojtószelepház köré alakították ki a karbon dizájnt.

Erről van szó

Van még persze egy rakat apró kis módosítás, mint például a lepucolt villahíd, az egyszerűsített kormánycsutkák és a Motogadget km/h óra. A többi apróság, mint a lábtartók, rendszámtábla tartók, folyadék tartályok és indexek, mind-mind a Rizoma termékei.

A bitangul kinéző kipufogó rendszerről is beszéljünk! A rendszer két gyönyörű Spark MotoGP dobban végződik, de előtte ott van még az egyedi tervezésű és gyártású rendszer és a leömlők, amiket az RvD Exhausts nem kevés munkával hozott össze. A srácok elmondása alapján jól sikerült: meleg és mély hangok formájában távozik az égéstermék a motoros mögé.

Kép alapján is elhisszük, hogy jól szól

Végezetül pedig kellett valami egyedi és letisztult szín is a BMW-re. Fel is kerestek egy Lisa Ottevanger nevű hölgyet, aki a már korábban fehérre fújt tankra készített egy szép kis Japán stílusú nonfiguratív alkotást, melyet aztán nem kevesebb mint hét réteg lakkal fedtek be, így garantálva a tartósságot.

Ez a fajta aprólékos részletesség egyébként mindenhol megfigyelhető a kész motoron, például az első villákon is, melyeket szétkaptak, feketére fújtak, majd ismét összeraktak. De a rengetek apró tartó konzol és a sok kicsi kiegészítő is mind-mind fekete színt kaptak.

Ismét kiderül, hogy a kevesebb tudd több lenni

Méltó búcsú ez a BMW a közös munkától, így kell ezt csinálni. Nem haragosként, utálattal különválni, hanem egy utolsó építéssel, mintegy emléket állítva az eltöltött éveknek.

Nem mellesleg pedig a megrendelő örülhet, hogy ilyen pöpec motort tudhat a magáénak. Ha megtetszett az építés, érdemes felkeresni a Robbies Motorcycles vagy a Timmer Motorcycles honlapját, biztos vagyok benne, hogy a srácok külön-külön is fognak még szépeket alkotni.

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Astone

Facebook

Asesso

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

Husqvarna
KTM

Trending