Csatlakozz hozzánk

Kirakat

Már itthon is kapható az Alpinestars Tech-Air légzsák

Az autósoknak már elég régóta van légzsákjuk, de most már nekünk, motorosoknak is profi minden kompromisszumot nélkülöző légzsákos felszerelést készített az Alpinestars

Közzétéve

ekkor

KTM
MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

Több kísérlet is volt már a múltban hasonló rendszerek kifejlesztésére és felfuttatására, de eddig az Alpinestars megoldása tűnik messze a legjobbnak.

Már 3 éve is foglaloztunk a témával, de ennél jóval messzebre nyúlik a légzsákos felszerelések fejlesztése.


2015 Alpinestars Tech-Air crash demonstration


Több mint 15 éves fejlesztés eredménye, hogy megvédjen az úton

Még mielőtt elveszítenénk a túrásabb, kordúra ruha kedvelő olvasókat, nem kell aggódni, ez a rendszer nem csak a versenypályán veretős bőregereknek lett kitalálva, ugyanúgy alkalmas utcai, hétköznapi, vagy hosszabb túra használatra is. Maga a fejlesztés persze a  versenypályán és az ott összegyűjtött adatok alapján történt, hiszen az alapos kutatómunkához és tökéletes végeredményhez elég sok (próba) perecelésre volt szükség.

A MotoGP-ben ők mindannyian Alpinestars Tech-Air védelmet használnak. Pedrosa, Dovizioso, Lorenzo, Marquez, Vinales és Crutchlow is sokat segített a légzsák kifejlesztésében

Viszont eléggé úgy tűnik, hogy ez a rengeteg mérnöki óra meghozta gyümölcsét: a korábbi vetélytársak hasonló rendszereinek szüksége volt valamilyen fizikai kapcsolatra a motor és a motoros közt, de az Alpinestars esetében semmi ilyenre nincs szükség. A legtöbb hasonló rendszer úgy működik, hogy felveszed a kabátot és a motorra már korábban felszerelt csatlakozóval összekötöd a kabátba helyezett levegő patront. Így amikor egy váratlan helyzetnél lerepülne a rider a motorról, a megfelelően nagy mozgási energia kibiztosítja a patront és már felfúvódva ér földet a delikvens.

Minden ezredmásodperc számít, ezért az utcai Tech-Air gyorsabban fújódik fel, mint a versenypályára fejlesztett típus. De a jó hír, hogy Te magad is be tudod állítani melyik üzemmódot akarod használni!

Na de mi van, ha gyorsabban, vagy esetleg nagyobb lendülettel szállsz le a motorról és elfelejted előtte kicsatolni a rendszert? Elég hülyén néznél ki békára fújódva egy sima leszállásnál, nem?

Könnyű, mint a levegő, és kényelmes a viselése

Az olaszok erre is gondoltak, itt ugyanis nincs semmiféle fizikai kapcsolat közted és a motor közt. Felveszed a cuccot, ráülsz a motorra…és kész, nincs több dolgod, mint gondtalanul gurulni.

 A rendszer csakis a saját érzékelőit használja a vészhelyzet felismerésére és a légzsák működésbe hozására. A védelem elég átfogó, a másodperc tört része alatt történő felfújódás megvédi a teljes hát, váll, vese és mellkasi részt. Attól sem kell félned, hogy egy használat után kuka a motoros ruhád, ugyanis kaphatóak külön ehhez a rendszerhez fejlesztett bőr illetve kordúra kabátok is, amelyek nem sérülnek a légzsák aktiválódása után (Tech-Air Compatible kollekció). Feltéve persze, hogy az esés közben nem kaptak akkorát. Ha több szetted is van, nem muszáj ugyanannyi Tech-Air mellényt venni, ugyanis pillanatok alatt átpakolható bármely másik arra alkalmas kabátba a rendszer, mivel minden érzékelő a vízálló mellényben található külön kialakítású házban leledzik, ami persze szintén vízálló.

Na de beszéljük kicsit a száraz számokról is. Ahogy az elején írtam, az évtizednyi non-stop kutatás és fejlesztés, több százezer kilométert átölelő tesztelés és számítógépes modellezés, elemzés, illetve a biztonság oltárán hősi halált halt valamint feláldozott tesztbábu kellett ahhoz, hogy a Tech-Air rendszer tökéletesre forrja ki magát. És nyugodtan mondhatjuk rá, hogy tökéletes, hiszen a rendszer nem több mint 30-60 milliszekundum alatt ismeri fel a balesetet, majd 25 milliszekundum után el is éri a teljesen felfújódott állapotot.

Magyarországon az egyetlen akkreditált Tech-Air forgalmazó üzlet a Motostar. A webshopban és a Petneházi utcában is meg tudjátok nézni az összes légzsákos Alpinestars felszerelést és csak ott tudjátok ezeket megvásárolni is.

A számtalan szofisztikált algoritmus ugyanúgy megállja a helyét off-road, verseny, vagy utcai körülmények közt, így a rendszer akkor is működésbe lép, ha a motoros egyszerűen elveszti az irányítását a paripa felett, de meg tudja különböztetni low-side illetve a high-side eséseket is egymástól, valamint akkor is aktiválódik, ha a pirosnál állva hátulról találja be egy figyelmetlen autós a motorost.

Moduláris rendszer, könnyű cserélhetőség

Beüzemelése pofonegyszerű, de még annál is könnyebb. Nincs szükség semmi gombnyomásra, kódolásra, esőtáncra vagy egyéb rituáléra. Összecipzározod a kabátot és már aktiválódott is a rendszer. Ha nagyon biztosra akarsz menni, elég rápillantani a bal karodnál lévő LED visszajelző fényekre és kész, indulhatsz is. A beépített akkumulátor 25 óra folyamatos működést biztosít teljes feltöltést követően, de ha hirtelen kell a cucc az sem jelenti a világvégét, hiszen csupán egy órás töltés is több órányi gondtalan működést biztosít.

A rendszer CE és pirotechnikai minősítéssel is bír, így szinte bárhol és bármivel szállítható, tehát egy nyaralás során bérelt motorozás közben is simán használható. Kell még győzködnöm bárkit is, hogy mennyire jó cuccról van szó? Bárhová magaddal tudod vinni, bármilyen motorral használható és kimagasló védelmet nyújt szinte az egész felsőtestedre úgy, hogy a kényelemből nemhogy elvesz, de inkább hozzátesz egy jó lapáttal. Azért valamit tudnak az olaszok.

AHOL RÁAKADHATSZ EZEKRE A LÉGZSÁKOS FELSZERELÉSEKRE:

MotoStar, az Alpinestars Tech-Air magyarországi forgalmazója

1135 Bp. Petneházy u. 55.

+36 1 6119114

motostar@motostar.hu

www.motostar.hu

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MPS AUTOMAG
MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Hirdetés
Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Trending