Csatlakozz hozzánk

Hírek

Agostini: Én vagyok a legjobb!

Ago mesél a régi és a mai GP-ről, meg persze Rossiról

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

A 122-szeres futamgyőztes és 15-szörös világbajnok Giacomo Agostini-t senkinek sem kell bemutatni egy motoros oldalon, hiszen Ago minden idők egyik legeredményesebb motorversenyzője. A francia Moto Revue magazin nemrég készített interjút az olasz legendával, amelynek legérdekesebb kérdéseit most megosztjuk veletek.

A franciák természetesen a másik hihetetlen olasz versenyzőhöz, napjaink ikonjához, korunk kiválóságához, Valentino Rossihoz hasonlítják, ill. róla kérdezik. A Doktor néhány csúcsát már megdöntötte vagy beállította honfitársának, vajon Ago mit gondol, Rossi még nála is eredményesebb lehet? Fél-e attól, hogy Vale még nála is hatalmasabb alakként vonul majd be a motorozás történelemkönyvébe? És egyáltalán, ki a legjobb? A 67 éves ex-motorversenyző nyíltan válaszol.

Meg tudja dönteni Rossi a 122 futamgyőzelmes rekordot?

Lehetséges. Meg fogja próbálni, ez így van rendjén. Én is ezt tenném a helyében, de remélem nem jön össze neki!

Mi a különbség a régi és a mai versenyzés között?

Minden egyes győzelem más és más, és az lesz mindig is. A lényeg, hogy 100%-ot kell kihoznod magadból – és harcolnod kell. Az én időmben az volt a különbség, hogy minden héten elvesztettem egy barátot… Manapság azért ez már nem így van, igaz, a versenyzés közege is jócskán megváltozott.


Ma már egészen más a GP világa, mint Ago idejében

Ki a valaha volt legjobb motorversenyző?

Ha felteszed ezt a kérdést Valentinonak, azt fogja válaszolni, hogy ő az. Ha megkérdezed Mike Hailwood-ot, azt fogja mondani, hogy ő. Phil Read is úgy gondolja, hogy ő a legjobb. Szóval, természetesen én meg azt mondom, hogy én vagyok a legjobb.

Ki lehet Rossi örököse, utódja?

Szerintem egyértelműen Jorge Lorenzo. Még csak 22 éves és hatalmas tehetség. Igaz, ő nem az a Valentino-féle karizmatikus egyéniség, de a győzelem teszi a bajnokot. Ezért úgy gondolom, hogy Jorge történelmet fog írni.

Miben változott a motoros grand prix-k világa a régi időkhöz képest?

Minden változik. Ez egy folyamat, nem tehetünk ellene semmit. Mint már említettem, az atmoszféra nagyon eltérő a mai, és a 30 évvel ezelőtti versenyek esetében. Az én időmben sokkal családiasabb volt a légkör, sokkal jobban ismertük egymást. Ekkoriban 7-10 ember alkotott egy csapatot, így sokkal egyszerűbb volt közelebbi viszonyt kialakítani másokkal. Manapság pedig körülbelül 30 embert jelent egy motoGP csapat, egyszerűen nem lehet ugyanúgy kommunikálni, beszélgetni ilyen nagy létszámban.


24 világbajnoki cím – eszméletlen…
Érdekességek, Ago rekordjai

-Ago nyert vb-címet először japán motor nyergében. 1975-ben egy kétütemű Yamaha YZR500 OW23 típusjelzésű motorral győzött Agostini.

-Ago volt az első, aki négy- és kétütemű géppel is világbajnokságot nyert. Ez a bravúr csak Rossinak sikerült még a vb történetében…

-Agonak van a leghosszabb győzelmi sorozata. 1968 és 1969 között 20 egymást követő nagydíjon volt verhetetlen.

-Ago az egyetlen, aki egy szezonban mindegyik nagydíjat meg tudta nyerni. 1968-ban mind a 10 nagydíjon első volt.

-Ago első nagydíján, az 1965-ös nyugat-német GP-n a Nürburgringen egyből második lett.

-Ago 119 királykategóriabeli nagydíján 68-szor nyert, míg 88-szor érmes volt.

-A királykategória versenyein a legtöbb gyors kört Ago teljesítette, hiszen 69 nagydíjon volt övé a legjobb köridő.

-Az egy nagydíjon szerzett győzelmek számában Ago a legjobb, hiszen a Finn GP-n 10-szer nyert.

-Ago a pályafutása alatt két aktív világbajnokot győzött le, hiszen világbajnok lett két brit legenda, Mike Hailwood és Phil Read ellen is.


Csak ők ketten tudtak két-és negyüteművel is vb-címet nyerni

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending