Csatlakozz hozzánk

Hírek

A veteránok fele MZ

A legfrissebb adatokból kiderül: még mindig sokan járnak a keletnémet masinákkal

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A veteranpark.hu közösségi járműenciklopédia ismét felmérte a hazai veterán-állományt, mely a legutóbbi adatgyűjtéshez képest a darabszám tekintetében 30 százalékkal nőtt. A legidősebb jármű immár 104 éves – a márkák tekintetében autóból Lada, motorból pedig MZ van a legtöbb forgalomban.

A VeteránPark felkérte a Központi Statisztikai Hivatalt, hogy gyűjtse össze az 1982-ben vagy azelőtt gyártott, Magyarországon forgalomban lévő járművek listáját. Az adatok a KSH legutóbbi, tavaly év végén végrehajtott frissítése alapján készültek. A toplisták összeállítása során csak azokat a márkákat és típusokat vették figyelembe, melyeket nem építettek át, állapotuk eredeti vagy a korabeli gyártásnak megfelelő.

Több mint 120 ezer veterán korú autó és motor található Magyarországon a decemberi 31-i állapotot tükröző adatok szerint. „Utoljára másfél évvel ezelőtt készítettünk hasonló statisztikát, akkor 90 ezres oldtimer parkról beszélhettünk. A jelentős növekedés annak köszönhető, hogy egyre több a 30 évesnél idősebb, forgalomban lévő autó és motor. Ezek nagy része azonban feltehetően nem a gyűjtőszenvedélyt szolgálja, sokkal inkább napi szinten használt közlekedési eszköz” – értékelte a legfrissebb adatokat a VeteránPark képviseletében Kolma Kornél.

A veterán autók tekintetében egyre csökken a keleti gyártmányok dominanciája. Bár még mindig Ladából van a legtöbb, (összesen 22.525, melynek háromnegyede 2101-es típusú), a második helyen már a Volkswagen szerepel közel 16 ezres darabszámmal. A veterán motorok tekintetében az MZ dominál, mivel a majd 26 ezres oldtimer korú kétkerekű fele e márka valamelyik típusát képviseli. „Másfél évvel ezelőtt nagyon sok megkeresés érkezett hozzánk, mely konkrét típusok, illetve évjáratok darabszámát firtatta, ezért úgy döntöttünk, hogy ez alkalommal a teljes listát közzétesszük” – tette hozzá Kolma Kornél (a részletes motorlistát lásd ITT).


A sok veteránkorú “Etkó” jelentős hányada nem gyűjtők féltett kincse, hanem pusztán olcsó közlekedési eszköz…
Top 10 legidősebb forgalomban lévő veterán korú motor

1.    Indian Scout (1927)
2.    D-Rad R-06 (1928)
3.    Harley Davidson JD (1928)
4.    Indian 101 Scout (1928)
5.    NSU 501T (1928)
6.    BMW R16 (1929)
7.    Indian D G P (1929)
8.    Harley Davidson 30 (1930)
9.    Méray JAP P-350 (1931)
10.    Norton 19 (1932)

Forrás: VeteranPark adatgyűjtés

A VeteránParkról

A VeteránPark célja, hogy összegyűjtse a járműipar remekműveit, illetve lehetőséget biztosítson a konkrét típusokhoz, modellekhez kapcsolódó tapasztalatok megosztására. Az oldal a Wikipédiához hasonlóan működik, így bárki által szerkeszthető, jelenleg több mint 340 veteránautó és motor (vagy egyéb jármű) rövid leírása olvasható az oldalon. A kezdeményezést 2011-ben a Magyar Tartalomipari Szövetség a közösségi oldalak kategóriában minőségi díjjal jutalmazta.

Comments

comments

Trending