Connect with us
just1 mx
Suzuki

Blog

A TT-legenda Geoff Duke 90 éves lett

A korai motorversenyzés legnagyobb ikonja, aki a MotoGP-n és a Man-szigeti TT-n is ünnepelt sztár volt, tegnap ünnepelte születésnapját

Published

on

geoff duke 90
jgpr
RST AIRBAG

A legendás brit pilóta a legmeghatározóbb alakja volt a motorsportnak az 1950-es évek elején, igazi géniusz volt. Hat világbajnoki címet szerzett 350 és 500 köbcentis kategóriák között, például Nortonnal és Gilerával. Ő volt az egyik első igazi „karakter” a motorversenyzés történetében.

Duke most családjával ünnepelt otthonában… ami nem máshol található, mint a Man-szigeten, ahol ő maga ’48-ban debütált a TT-n, és ahol aztán számtalan sikert megélt.
Amolyan „fél-Istennek” számított ott, hiszen karrierje alatt hat TT-győzelmet söpört be, ebből három senior kategóriában. A híres hegyi “pálya”, a Mountain Course egyes részei ma már az ő nevét viselik.

Saját korában motoros szupersztárnak számított Duke, rengeteg rajongó drukkolt neki az aszfaltcsík mellett

A MotoGP-n 33 győzelmet szerzett – a 89 versenyből, amin elindult. Karrierjét 1959-ben fejezte be, de előtte még tett egy rövidke kitérőt az autóversenyzés világába is, amolyan hattyúdalként.

A rajongói mindig nagyon fontosak voltak számára, ezért születésnapján a következő üzenetet tette közzé:

Most töltöttem be a 90. születésnapom Nagypénteken, és szeretném megköszönni mindannyiótoknak a kedves leveleket, üzeneteket, ajándékokat. Mindig nagy öröm levelet kapni egy rajongótól, és csodálatos arra gondolni, mennyien emlékeznek még a versenyeimre. Sajnos már képtelen vagyok mindegyik üzenetre válaszolni, de szeretném ha tudnátok, milyen sokat jelentenek nekem ezek a levelek.
Még mindig lelkes követője vagyok a sportunknak, és mindig jó érzés találkozni veletek, és visszaemlékezni a régi szép időkre. Habár már nem tudok annyit megjelenni, mint szeretnék, de nagyon várom az idei szezont, különösen persze a Man TT-t, ami – mint minden bizonnyal sokan közületek tudják – nem messze zajlik az otthonomtól.
Ahogy a családommal ünnepeltem, felidéztük a karrieremet is, és persze a sok rajongót, akik oly’ nagy szerepet játszottak benne. Köszönöm mindenkinek!

6 TT-győzelem, 33 MotoGP-győzelem fűződik a nevéhez, a többiről már nem is beszélve

Az immár 90 éves Geoff ma egykori sikereinek helyszínén, a Man-szigeten él

Ez alkalomból a mi ajándékunk Nektek, egy kisfilm Geoff Duke-ról, zseniális korabeli felvételekkel…

Jóval nagyobb megbecsülést szerzett a nagy nyilvánosság előtt imádott sportunknak, mint amiről valaha is álmodni mertünk – írta a MotorCycling 1960-ban

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending