Csatlakozz hozzánk

Hírek

A Suzuki a Superbike-ra készül

Kiszállt a MotoGP-ből, de gőzerővel koncentrál a WSBK-ra a Suzuki – Hopkinsszal és Camierrel…

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Forrás: Suzuki

Alig nyolc héttel a 2012-es World Superbike szezon indulása előtt a Team Suzuki Racing Paul Denninget nevezte ki a Crescent-Yoshimura által támogatott Suzuki World Superbike Team igazgatói posztjára.

Denning, aki ezt megelőzően a Rizla Suzuki MotoGP Csapat igazgatója volt, igen erős, kétfős csapatot állított össze. Egyik tagja John Hopkins, a British Superbike Championship tavalyi második helyezettje, a másik pedig Leon Camier. Az utóbbi versenyző újonc a Suzuki csapatnál, amelyet a Suzuki BSB brigádot jó ideje igazgató Jack Valentine irányít majd.

Milyen elképzelésekkel és várakozásokkal vág neki a World Superbike Bajnokságnak, és mit gondol a sorozat várható színvonaláról?

Paul Denning: Nagyon érdekesnek ígérkezik a 2012-es sorozat. Még úgy is rendkívül erős a gyártói jelenlét, hogy a Yamaha visszalépett. Ott lesz a Suzuki, a Honda, a Kawasaki, a Ducati, a BMW és az Aprilia – mindegyik ütős csapattal. Legyen az gyári csapat vagy magánklub, mindenütt igen gyors versenyzőket ültetnek a gépekre. A Pirelli gumik és a Superbike specifikáció kombójának köszönhetően ezekből a gépekből könnyebb kihozni a maximális teljesítményt, mint a MotoGP-ben futókból, így több motoros lesz versenyben a legjobb helyezésekért. Minden tiszteletem a SBK versenyzőké, akik oroszlánként küzdenek a győzelemért, de a Superbike gépek specifikációja szorosabb versenyeket tesz lehetővé. A Superbike versenyeken így még mindig rengeteg múlik a versenyzőkön. Hetente más és más kerülhet a dobogó közelébe, ami rengeteg izgalmat hozhat a közönségnek. Mindezzel együtt mindig a legjobb versenyzők, gépek és csapatok maradnak versenyben a bajnoki címért. Remélem, hogy mi is közöttük leszünk.

Mennyiben különbözik a WSBK-ban futó GSX-R1000-es a BSB-ben használttól?

Paul Denning: A 2012-es GSX-R szinte teljesen ugyanúgy néz majd ki, de valójában alig van alkatrész, ami változatlan maradt. A gépet minden szempontból jelentősen továbbfejlesztettük. A Yoshimura is rendkívül nagy erőkkel dolgozik a motoron, rengeteg közös fejlesztési ötletünk van. Teljesen új a felfüggesztés és a fékek, és még korszerűbb lett a Motec elektronika. A legapróbb részletekig újragondoljuk a GSX-R-t. A Suzuki átfogó szemlélettel gondolkodik a motorozásról. A gépet minden ízében tökéletesítve mindent megteszünk annak érdekében, hogy a versenyzők maximálisan kihasználhassák a GSX-R-ben rejlő lehetőségeket.


Paul Denning

Kik lesznek a fő riválisok 2012-ben?

Paul Denning: Rövidebb lenne felsorolni, hogy kik nem. Rengeteg a kiváló versenyző és a remek csapat. A mi feladatunk az, hogy a maximális potenciál birtokában álljunk rajthoz a versenyeken, és a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból, nem pedig az, hogy azon töprengjünk, ki lesz még gyors rajtunk kívül. Merthogy mindenki az lesz! A Crescent Suzuki újonc az SBK-ban, „csendben” lépünk színre. Tisztelettel kell tekintenünk a legjobb csapatokra és motorosokra, de elsősorban a saját teljesítményünkre kell koncentrálnunk.

John Hopkins teljesen meggyógyul az első fordulóig?

Paul Denning: Az hiszem, az ujja soha sem lesz már tökéletes, de ahhoz elég egészséges lesz, hogy motorozni tudjon. Johnnak nem volt könnyű éve tavaly. Egy apró sérülés igazi rémálommá fajult. Csak nemrégiben kezdett újra rendesen edzeni, miután egy hónapig lórúgásszerű antibiotikumot szedett, de alapedzettségi állapota és felkészültsége annyira jó, hogy hamar újra csúcsformában lesz. Nem aggódom emiatt – azt remélem, hogy versenyről versenyre javul majd, persze nem lesz könnyű száz százalékos formába lendülnie a Phillip Island-i fordulóig.

Leon Camier újonc a csapatban, de tapasztalt versenyző a WSBK-ban. Várakozásai szerint hogyan szokik majd össze a GSX-R1000-essel?

Paul Denning:
Könnyen megszokja majd. Ez a motor nagyon illik hozzá, tetszik neki a váz és a futómű, ezenkívül ismeri a csapatot, és maximálisan bízik benne. Kemény tesztet futott Portimão-ban, és jól sikerült a dolog. Biztos vagyok benne, hogy az élmezőnyben lesz az idei versenyeken.

A csapat tehát idén debütál a WSBK-ban. Mint ilyen, ön szerint esélyes lehet a dobogóra?


Paul Denning:
Egyenes kérdésre egyenes válasz: Igen!

A 2012-es WORLD SUPERBIKE sorozat állomásai

1. február 26. – Ausztrália – Phillip Island
2. március 4. – meghirdetés előtt – meghirdetés előtt
3. április 1. – Európa – meghirdetés előtt
4. április 22. – Hollandia – Assen
5. május 6. – Olaszország – Monza
6. május 13. – Európa – Donington
7. május 28. – USA – Miller Motosports Park
8. június 10. – San Marino – Misano
9. július 1. – Spanyolország – Motorland Aragon
10. július 22. – Cseh Köztársaság – Brno
11. augusztus 5. – Egyesült Királyság – Silverstone
12. augusztus 26. – Oroszország – Moszkvai Nemzetközi Versenypálya
13. szeptember 9. – Németország – Nürburgring
14. október 7. – Franciaország – Magny Cours
15. október 21. – Portugália– Portimão

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending