Connect with us

Hírek

Hivatalos: a Suzuki 2015-ben tér vissza a MotoGP-be

Hétfő délelőtt hivatalos sajtóközleményben tette közzé a Suzuki a hírt, hogy 2015-ben térnek vissza a gyorsasági motoros világbajnokság mezőnyébe. A gyár ma a jelenlegi mezőny nagy részével együtt tesztel Catalunyában

Published

on

suzuki gp bike
ULTRABOLT
RST AIRBAG

A Suzuki még 2011 végén hagyta ott a királykategóriát, amelyet akkor átmeneti kivonulásként aposztrofáltak, s 2014-re vetítették előre a visszatérést. Már hónapok óta tudni lehet, hogy a gyár valóban készülődik a mezőnyhöz való csatlakozásra: már az első teszteket is végrehajtották, ma pedig a tegnapi Katalán Nagydíj helyszínén együtt tesztelnek a jelenlegi csapatokkal. Ma azonban kiderült, hogy a japán alakulat jövőre még nem, csupán 2015-ben tér vissza a MotoGP-be. A délelőtt kiadott sajtóközleményben az idei európai tesztcsapat menedzsereként Davide Briviót, fejlesztő pilótaként pedig természetesen Randy de Puniet-t nevezték meg.

A Suzuki már tesztelte a motort, s ma is együtt köröznek Barcelonában a mezőny többi részével

A Suzuki két és fél éve a gazdasági válságra hivatkozva hagyta el a gyorsasági motoros világbajnokságot, követve a Kawasaki 2009-es és az Aprilia 2004-es példáját. Legutóbb 2000-ben nyertek világbajnoki címet Kenny Roberts révén, de a négyütemű éra kezdete (2002) óta mindössze egyetlen futamgyőzelmet tudtak szerezni: Chris Vermeulen diadalmaskodott 2007-ben az esős Le Mans-i viadalon. A japánok kétversenyzős gyári csapatként vágtak bele anno a négyütemű korszakba, ám eddigi utolsó évükben már csak egyetlen motorral indultak, amelyen a jelenleg a Gresini Hondát erősítő Alvaro Bautista ült. A 2015-ös visszatérés egyben azt is jelenti, hogy abban a szezonban legalább négy gyártó lesz jelen a mezőnyben: a Suzuki a most is jelenlevő Yamaha, Honda, Ducati trió mellé csatlakozik.

Írta: Balogh Tamás (p1race); További friss képek a Suzuki GP-motorjáról ITT

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending