Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

A rendőrmotoros barát… – 2. rész

Nem ciki a motoros rendőrtől tanulni. Szegeden több rider is így gondolta…

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg, képek: Szikora Dominika >> domino@tesztmotor.hu

Rendhagyó kezdeményezés valósult meg (végre) Szegeden: a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság – és a Szegedi Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága vezetéstechnikai képzést szervezett, ahol tulajdonképpen a város összes motoros rendőre ott volt, és igyekezett átadni tudását.

Ez már csak azért is üdvözölendő, mert sajnos a vidéki városokban (még a nagyokban is) elég ritka az ilyen jellegű oktatás, aki mégis szeretne színvonalas tréningen részt venni – ahol profi szakemberek adják át a tudást -, az általában kénytelen a fővárosba (vagy legalábbis valamelyik versenypályára) elzarándokolni.

A csongrádi megyeszékhelyen is ez volt az első, motoros rendőrök által szervezett és lebonyolított képzés. A nap folyamán elméleti és gyakorlati feladatokkal pallérozhatták tudásukat a résztvevők, a biztonságos motorkezelés, a veszélyhelyzetek kezelése volt a fő “tananyag”. Természetesen mindenféle motorral lehetett próbálkozni, itt is széles volt a paletta a pillekönnyű 125-ös endurótól kezdve a (nem éppen bólyázásra termett) csopperen át a fordulékony Hornetig, de olyan is akadt, aki egy ‘busát döntögetett.

A placcon többféle nyomvonalú pályát alakítottak ki bólyákból, ahol természetesen sokféle feladatot kellett (lehetett) végrehajtani: az alap például az egyszerűnek tűnő, egy pont körül történő  körözgetés volt – azért fogalmaztam így, mert mint kiderült, ez korántsem magától értetődően könnyű. Valószínűleg sokaknak rémlik még az instrukció a rutinvizsgáról: húzd a kuplungot, úgy fordulj lassan.

Nos, a motoros rendőrök technikája egészen más: a kuplunghoz hozzá sem szabad érni, csupán a gázt kell (egyenletesen) húzni, és a hátsó fék használatával szabályozni a gyorsaságot. Azoknak, akik eddig ez előbbi módszert követték, bizony sok esetben meg is gyűlt a bajuk ennek begyakorlásával. Volt fél kézzel vezetés, “amazonülésben” (mindkét láb egy oldalon) haladás, szlalom, nyolcasozás, és még sorolhatnám.


“Megmutatták, mit hogyan, és miért úgy kellene, elméleti háttérrel alátámasztva”

Ahogy már fentebb is említettem: mindez így, leírva nagyon könnyűnek tűnik, de a gyakorlatban jól kivitelezni mégsem az. De még ha a konkrét feladatoktól el is tekintünk, sajnos szemmel látható, hogy sokan még a saját motorjukat sem tudják teljes biztonsággal, stabilan kezelni. Márpedig mi más, ha nem ez lenne az alapja annak, hogy az utakon is biztonságosan közlekedjünk.

Nagy piros pont, hogy a rendőr-oktatók a lehetőségekhez mérten próbáltak mindenkivel személyre szabottan foglalkozni. Készséggel segítettek, ha valakinek valaki nem ment, addig “nyüstölték”, míg sikerült. Megmutatták, mit hogyan, és miért úgy kellene, elméleti háttérrel alátámasztva. Az márpedig kétségtelen: tőlük van mit tanulni…


Hiánypótló kezdeményezés valósult meg a dél-alföldi régióban, amiből remélhetőleg programsorozat növi ki magát

Vezetési tudásuk elképesztően magas szintű, olyan könnyedséggel terelgetik 300 kilós monstrumaikat, mintha mi sem lenne természetesebb. Dehát a lehetőség mindenkinek adott (amivel egyébként több, mint 30 motoros élt aznap), és a tudást szemmel láthatóan sikerült is átadni: sokan már ez alatt a pár óra alatt észrevehető fejlődésen mentek keresztül, az imbolygós, határozatlan kezdetektől eljutottak egy tudatosabb (és a továbbfejlődésnek mindenképpen jó alapot adó) vezetéstechnikához. Mi is mindig hangsúlyozzuk az ilyen képzések fontosságát, hiszen motorozni könnyű, de jól motorozni már egyáltalán nem az.

Eleven István százados (a főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának alosztályvezetője) elmondta, szeretnék rendszeressé tenni a tréningeket, jövőre már remélhetőleg többször is sikerül majd összehozni. De addig is a következő időpont már beláthatóbb: augusztus 25-én lesz ugyanott, mint a mostani, a szegedi Cserepes sori piac parkolójában. Ide a nagymotorosok mellett kifejezetten várják a robogósokat is.


“Elnézést, hogy elestem vele, de segítek felállítani!” 🙂 A rendőrmotorosok szegedi oktatásáról még több képet találtok facebookos galériánkban

Comments

comments

Trending