Csatlakozz hozzánk

Hírek

Nálunk R3 lesz a Yamaha R25?

Valószínűleg igen, mert a múlt héten a Yamaha Motor Co. levédette az R3 és az YZF-R3 elnevezéseket az Európai Unióban és az Egyesült Államokban…

Közzétéve

ekkor

a nap videoja - januar
ISSIMO
GRINGO Kicsi
ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Tulajdonképpen nem meglepő, hogy a Rossi által már próbált eredeti koncepciót (R25, lásd lentebb) 300 köbcentisre pumpálja a Yamaha, különben az európai és amerikai piacokon már jelen lévő konkurenciával szemben egy fél decis deficittel indulnának harcba. Nevezetesen, előbb a Kawasaki Ninja, majd a Honda CBR is 300-asra hízott ebben a belépő-sport(os)motor kategóriában.

Máshonnan megközelítve az R3 név levédetésének kérdését, egyesek már azóta fantáziálnak soros háromhengeres sport Yamaháról, amióta a hangvillások bemutatták az ilyen elrendezésű blokkjukat a 2012-es Intermoton. Ez, vagyis a sorhármas sportmotor “vágya” az MT-09 és 07 megjelenésével csak tovább erősödött, egyesek előzékenyen már meg is rajzolták a gépet a Yamahának, R3 néven (lásd a képet).

Az MT-09 beindította Oberdan Bezzi, híres olasz dizájner fantáziáját. Az R3 azonban nem ez lesz

Valószínűbbnek tűnik azonban, hogy a tavalyi tokiói motorshow-n bemutatott R25-ös lesz 300 köbcentis a nyugati piacokon, és ezért volt szükség erre a lépésre. Ez önmagában még nem zárná ki, hogy ne legyen benne három darab 100 köbcentis henger, de az is több mint valószínű, hogy a már tesztelt soros kéthengeresbe fúrnak valamivel nagyobb lyukakat.

Korábban írtuk – Egy újabb Yamaha koncepció filmjét mutatták be a tokiói motorshow-n, amint Rossi Mester éppen próbára teszi: íme a soros kéthengeres 250-es sportgép, az R25Arról már Milánó előtt is pletykáltak, hogy a Yamaha 250-es sport(os)motort fejleszt, de ennek első ékes bizonyítékára Tokióig kellett várni. A most zajló japán seregszemlén mutatták be ugyanis a hangvillások a fenti filmet, amelyen a márka világsztárja népszerűsíti az egyelőre még csak koncepció (tehát nem sorozatgyártás előtt álló) modellt. A hengerek számán és elrendezésén túl sok mindent még nem lehet tudni róla, de a gyártó egy könnyű, kompakt gépet ígér egy sportos, pörgős blokkal – ami jól és hihetően is hangzik. Az übervagány, mini M1-es MotoGP külsővel a Yamaha leginkább a délkelet-ázsiai piacra koncentrál, ahol óriási kultusza van a Vale-Jorge párosnak: itt ez egy valódi “top” sportmotor lesz, míg Európában és Japánban a belépő szintet képviseli. Megint csak kénytelen vagyok megjegyezni, hogy szívesen próbára tenném a KakucsRingen, ahol már az R125 sem volt rossz…

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Trending