Csatlakozz hozzánk

Hírek

A mutatványos, a csapos és a benzintyúk rekordja

Erdős Csaba, Kovács Niki és Garamvölgyi Krisztián különleges rekordot állított fel Zalakaroson

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Receptúra: vedd az ország egyik legjobb motoros kaszkadőrét! Mindezt bolondítsd meg egy többszörös magyar koktélbajnokkal! Végül add hozzá a legeredményesebb magyar női motorversenyzőt! Hogy mi lesz ebből? Egy látványos show keretében elkészített koktél és egy világrekord…

A múlt hétvégén Zalakaroson pihenő vagy épp csak odalátogató emberek nemcsak a Copacabana Caros rendezvény hagyományos programjait élvezhették, de egy világrekord születésének is részesei, tanúi lehettek.

Az ital- és fürdőváros főútjával párhuzamosan kihúzott kordonok és a parkolóban pihenő quad már napközben elárulta, hogy valami készül a Gyógyfürdő tér előtti szakaszon. Este hét óra előtt pár perccel a rendőri biztosítás is megérkezett, és lezárták a 400 méteres szakaszt.

A mutatványos, a csapos és a benzintyúk

A quadot Erdős Csaba (többszörös világrekorder, dragbike-, streetfighter- és enduró bajnok, kaszkadőr) vezette, mögötte Kovács Niki (többszörös női pályacsúcstartó, Endurance világbajnoki futamon 6., Európa-bajnoki 3., férfiak között Eb pontszerző, országos bajnoki 3., sokszoros magyar bajnok) foglalt helyet – aki ezúttal Csabi szeme és kormányosa volt – a négykerekű elején, menetiránynak háttal pedig Garamvölgyi Krisztián bártender (az italok mestere, 2-szeres világverseny győztes, 2-szeres magyar bajnok, likőrnagykövet) készítette el az alkoholmentes italt…

A rekord

Minden rekordfelállításnál szükség van egy mérhető adatra, ami jelen esetben az idő. A cél az volt, hogy az adott szakaszon minél több idő alatt menjenek végig, és így minél hosszabb idő legyen a koktél elkészítésére.

A helyi viszonyok (azaz a kanyargós, minden irányban dőlő út) végül igencsak megnehezítették a résztvevők dolgát. Csaba sokkal nehezebben tudta visszalassítani a quadot, és a vártnál lényegesen jobban kellett korrigálni a haladási irányt is.
Így történhetett meg, hogy elsőre nagyon hamar végigértek az úton, és nem sikerült elkészíteni az italt.

„Sokkal nehezebb volt, mint amire számítottunk” – kezdte Erdős Csaba. „Magam is meglepődtem, hogy ennyire nehezen tudtam visszalassítani a quadot. Az első próba után, úgy éreztem, teljesen kifogytam az erőből, de nem volt mese, még egyszer meg kellett próbálnunk”


Nikinek “akció közben” nem maradt ideje megkóstolni a koktélt, mert éppen hogy elkészült az ital…

Okulva az első próbálkozásból más szögben indultak neki, így sikerült az út közepétől sokkal kevésbé eltávolodni. A koktél elkészítése is jobban haladt, de a végére így is maradtak izgalmak.

„Hallottam, hogy Niki elkezd visszaszámolni, mert közeledik a szakasz vége. Tudtam, hogy már csak másodperceim vannak, hogy befejezzem az italt. Ekkor, amit vissza akartam helyezni az övbe, az nem ment bele, amit ki akartam venni, az nem jött ki. Gondolom, mindenkinek ismerős az érzés, amikor minél jobban erőltetünk valamit, annál kevésbé megy. Végül már Csabi is ordított, hogy emeld fel, emeld fel. Magam sem tudom, hogy hogyan, de a bója előtt másfél méterrel magasba emeltem a poharat, benne a kész koktéllal” – mesélt az izgalmakról Garamvölgyi Krisztián.

Második nekifutásra tehát sikerült a kísérlet, így „43 másodperc alatt elkészült a világon – tudomásunk szerint – először quadon két keréken egy koktél, amely emberi fogyasztásra meglehetősen alkalmas” – fogalmazott Sebestyén István, a magyar hivatalos regisztrátora, egyben a rekord hitelesítője. „Zalakaros ezzel bekerült a magyar rekordok városai közé, hiszen az említett emberi teljesítmény garantáltan magyar rekord lett, és minden bizonnyal a Guiness rekordok közé is bekerül”


A rekorderek és Zalakaros Turisztikai Egyesület főtitkára, Szécsényi Szabolcs

„Mivel mindhárman a felelősségteljes alkoholfogyasztás elkötelezett hívei vagyunk, így az ital természetesen alkoholmentes volt. Eredetileg menet közben is teszteltem volna a koktélt, de végül sokkal több feladat hárult rám, mint gondoltam. Csabi kikísérletezte, hogy hogyan lehet irányítani a quadot annak ellenére, hogy csak a hátsó kerekein haladunk. Végig testsúlyáthelyezéssel kellett korrigálnom, és közben helyette is figyelnem” – összegzett Kovács Niki.

„Ennyit még nem szenvedtem egy koktélért” – mondta Erdős Csaba, aki a rekordkísérlet után társával, Bertalan Ádámmal, valamint Kovács Nikivel kiegészülve egy igen izgalmas stunt show-val szórakoztatta a több száz jelenlévőt.


„43 másodperc alatt elkészült a világon – tudomásunk szerint – először quadon két keréken egy koktél”

Forrás: Kovács Niki press; Köszönet a Zalakarosi Turisztikai Egyesületnek, a védőfelszerelésekért a Shox-nak és az Ironcladnek, valamint az onboard kamerákért a MyActionCam-nek

IDE kattintva az eseményről készített riportfilmet is megtekintheted

MPS AUTOMAG
MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Trending