Csatlakozz hozzánk

Hírek

A motorpiac csökkenése megállt

A címben szereplő mondat volt a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének legutóbbi sajtótájékoztatójának legfontosabb mondata, a motorkerékpárokat tekintve persze – lássuk a részleteket!

Közzétéve

ekkor

mge 2014 januar
ISSIMO
GRINGO Kicsi
ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Az 1895 eladott darabbal nőtt is valamelyest az új rendszámos motorkerékpárok eladási száma hazánkban, míg a teljes újmotor-piacot tekintve a helyzet nagyjából változatlan volt 2013-ban, az azt megelőző évhez viszonyítva. A teljes motorpiac számadatai, illetve becslései alapján 2005 után, hét évet követően most először realizálható plusz értékesítés a hagyományos éves összesítésben (2013) ebben a szegmensben.

1895 darab új rendszámos motor talált gazdára hazánkban tavaly, ami 5,4 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest

A használt piac azonban sosem látott magaslatokban tetőzik (lásd lentebb) – a probléma csak az, hogy az átlagéletkor 14 év környékén van, ami az MGE szerint a környezetszennyezés szempontjából kedvezőtlen tendencia. Szloboda Tamás, az MGE elnökségi tagja kitért a motorozási szokások változásaira is: az újonnan értékesített motorok kategóriáit tekintve meglepő a 125-ös robogók csökkenése (24-ről 17%-ra), illetve a túraendurók növekedése (15-ről 21%-ra) a 2013-as évben, 2012-höz képest.

Kb. ugyanilyen volumenű növekedésre számít az MGE idén, azaz nagyjából 2000 darab rendszámos motor értékesítését becsülik 2014-re

A tavalyi év tendenciája továbbá, hogy a vevők 70 százaléka ABS-es motort vásárol, illetve hogy az A2-es jogosítvánnyal vezethető motorok aránya elérte a 27%-ot, ami a 2013-as eladásokat illeti. A blokkolásgátló mellett az egyéb technikai újdonságok is népszerűek, mint például a duplakuplungos váltó vagy a kipörgésgátló.

A teljes újmotor-piacot tekintve (50-esekkel, ATV-kkel együtt) a helyzet változatlan, de a válság előtti évekhez képest továbbra is aggasztó

Az MGE hasonló ütemű növekedést prognosztizál az idei esztendőre is, illetve tovább folytatja lobbi-tevékenységét a motorok – aránytalanul magas – regisztrációs adójának csökkentéséért. A jelenlegi szabályozás mellett ugyanis egy 1,4 literes, 4 millió forint értékű autó regadója kevesebb(!), mint egy félmilliós 125-ös motorkerékpáré.

A használt motorok piaca a válság megjelenése óta folyamatosan felszállóágban van: tavaly 5602 vételt regisztráltak!

Végezetül a Gépjárműimportőrök Egyesülete idén is folytatja harcát az 50 köbcentis robogók és egyéb segédmotorok azonosíthatóságáért (rendszámoztatásáért), hogy “a gyenge műszaki állapotú motorok ne közlekedhessenek az utakon, és másnak balesetet okozva ne tűnhessenek el nyomtalanul”

Forrás: MGE; DataHouse

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Trending