Connect with us
Suzuki

Hírek

A motoros (bőr) ruházat tisztítása

Ne csak használd, tisztítsd is a felszereléseid. Ha már nem megy, fordulj szakemberhez.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Néhány motorosnál a ruházatuk tisztítása kimerül egy nedves szivacs jelenlétében, esetleg egy kellemesebb illatú parfüm alkalmi pazarlásában. De láttam már WunderBaumot is egy futár, ránézésre is 90.000 km-t futott cordura dzsekijének belső részén lógni, és nem ismeretlen fogalom a sisak arcszeszezése, vagy a csizma kontra citrom permet ötlete sem. Most röhögünk ezen, pedig vannak ilyenek.

Persze nem akarom kizárólag a nazális élményekre alapozni a témát, hogy mást ne mondjak, az elhanyagolt felszerelés a mérföldek habzsolásával nem csak büdös, de csúnya is lesz. Elég rosszul tud festeni egy hajdanán fehér szín antracit szürkeként, vagy egy amúgy szépen varrt, de szétrepedezett, sohasem kezelt bőrfelület magában egy mázsa utcakosszal. Mondjuk a kereskedők szeretik, ha nem törődünk annyit a cuccainkat, mert ahogy egyre rosszabbodik a helyzet, és nő a parfüm szükségletünk, úgy érik meg bennünk az új garnitúra gondolata. Miközben igazából csak az élvezeti értéke esett mélybe a ruháinknak, amúgy semmi bajuk.


Nem szép, ha elkezd kopni, kirepedezni a bőr. De az sem amikor tiszta kosz, pláne fehér bőrön.

Tehát véssük mélyen be: ahogy a motort és magunkat is lepucoljuk egy hosszabb út végén, ne hagyjuk ki a tisztításból és ápolásból a motoros ruházatunkat sem. Nem csak ezért, mert gurulásnál sokkal tisztább és szárazabb érzésünk lesz –erre egy intim betét is képes-, hanem mert tartósabbak, szebbek lesznek a felszereléseink. Hogyan is csináljuk mindezt, illetve mi van akkor, ha mi ezzel nem akarunk, vagy nem tudunk foglalkozni, esetleg már menthetetlen a helyzet? Erre nem nálunk, hanem egy bőrspecialista cégnél, a Katayungánál van a válasz.


Profi szakamer a kopásokat is el tudja tüntetni. Ha máshogy nem, vissza lehet festeni, és mintha új lenne!

A Katayungától hallottuk..

Sokan, sokféle módon tisztítják a motoros cuccaikat. Vízzel, szappannal, ilyen-olyan otthoni szerekkel, motoros ápoló csodákkal, bőrülés tisztítóval, alkoholokkal, körömlakk lemosóval, de van, aki egész egyszerűen csak a mosógépre bízza a dolgot. Bőrápolásnál a legnépszerűbb a méhviasz, a wax, de hallottunk már állati zsírról (!!!), különféle illatos olajokról és olyan is volt, aki vazelinnel kente be az overállját. Aztán hallotta, hogy az másra való.. No, de itt álljunk is meg, és inkább foglalkozzunk a jó megoldásokkal.

Mi így csináljuk a Katayungánál

Bőr tisztítás

Mi speciális vegyszerek segítségével tisztítjuk a bőrből készült, esetenként több színű és több féle anyagból készített ruhadarabokat. Hagyományos oldószeres eljárást nem használunk! A ruhákat kívül és belül is tisztítjuk. Eljárásunk különlegessége, hogy már az előkezelés alatt is visszazsírzó hatású, proteinstabilizációs anyagok óvják meg a bőrt a kiszáradástól, így a bőr kellemes és puha marad.

Impregnálás

Fontos, hogy a tisztítással ne csak rövid ideig legyen szép kedvenc ruhadarabunk, ezért a tisztítás (esetleg festés) után egy fluorkarbon gyanta fázisú impregnáló filmréteggel vonjuk be a ruhák felületét. Ez a réteg vízlepergető hatású, továbbá megóvja a bőrt attól, hogy a szennyeződés mélyen bekerüljön a pórusaiba. Így könnyebben tisztán tartható, kezelhető a felület.

Bőr esetén sok féle tisztító anyag vagy oldószer létezik. A legolcsóbb a víz, de kevésbé hatékony, javaslunk valami speciálisabbat. Persze az ilyen-olyan csodalöttyöknél sűrűn előfordul, hogy hiába erre találták ki, mégsem hoznak ki mindent, sőt. Egy csúszás során beégett, vagy a repedésekben megült koszt, vagy a pár hetes bogár tetemeket szinte lehetetlen szépen, nyomtalanul eltávolítani. Erre a műveletre az alkohol alapú szereket felejtsük el, mert túl agresszíven tisztítanak és a mocsokkal együtt jön a bőr színe is. Arról nem beszélve, hogy tönkretesszük vele a ruhát.


Több féle bőr is létezik, péládul a velúr. Sőt, ezeket kombinálják is, nem ritka esetben akár egy textil dzsekin is (bal oldali kép). Ezeknek a betéteknek szintén nem tesz jót a mosógép, ami rendesen meg is látszik a bőrön.

A bőr tisztítása tehát nehezebb ügy, ráadásul további probléma, hogy a belsőt házilag nem lehet hathatósan kipucolni. Szintén azt ajánljuk, hogy bizonyos időközönként bízzuk szakemberre a dolgot. Annál is inkább, mert a bőr tisztítása után kötelező annak ápolása illetve impregnálása is, különben elveszíti rugalmasságát, kiszárad, kirepedezik, csúnya lesz és „törik”. Csak halkan jegyezzük meg, hogy több féle bőr is létezik, amiket máshogy illik kezelni, illetve tisztítani is!

A Katayungához többek közt a következő ruháid viheted újjászületni:

– motoros textil/bőr ruházat (tisztítás kívül-belül, ápolás, utókezelés)
– utcai textil/bőr ruházat (tisztítás kívül-belül, ápolás, utókezelés)
– csizma (tisztítás kívül-belül, ápolás, szagtalanítás)
– nem kivehető bélésű sisak (belső tisztítás)
– textil/bőr kesztyű
– utcai lábbelik (festése is)
– exkluzív bőráru pl. tárca, táska (festése is)
– sport,  sí és snowboard ruházat
– outhdoor termékek
– gore-tex és más vízhatlan ruházat

Amikkel otthon nem tudunk mit kezdeni…

Ilyen például a csizma, ami ráadásul orrszakilag sincs a legjobb helyzetben, ráadásul ha elkap minket a kosz, garantáltan az kapja a legtöbbet. Kívülről még csak-csak pucolható, de a belsejével semmit sem tudunk kezdeni. Aztán ott a kesztyű. Legyen nyári akár téli, textil vagy bőr, egy idő után az is szagosodik, ellenben kívülről sem könnyű újjá varázsolni. Ez egy fekete színűn kevésbé látszik, de egy világosabb, esetleg fehér kesztyű rettenetesen csúnya tud lenni. Végül pedig ne felejtsük el az olyan sisakokat, amik fix belsővel vannak szerelve, azaz nem vehetjük ki és dobhatjuk mosógépbe a bélést.


Még a kivehető bélésű sisaknak is vannak olyan részei, amik maradnak. Ilyen például az állpánt, ami ráadásul az egyik legkoszosabb része tud lenni a bukónak. A Katayungánál az sem marad ki.

Az előbbiekre minden esetben egy motoros ruhatisztító céget, pl. a Katayungát ajánljuk. Speciális eljárással minden felszerelést tisztítanak, ápolnak, ha kell újrafestenek. Az elérhetőségek alább..

Katayunga, a bőrspecialista

tel.: +36 30 9769 428
web: www.katayunga.hu

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending