Csatlakozz hozzánk

Hírek

A Midual visszatér?

A tetszhalott életre kel: francia roadster kéthengeres, keresztben beépített bokszermotorral.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Fotó: Midual

Brit sajtóhírek szerint hamarosan új életet lehelnek a több mint tíz éve tetszhalott Midual koncepciómotorba. Ha valóban megszületik, igazi műszaki csemege lesz.

A brit Visordown szaklap szerint hamarosan új életre kelhet a Midual koncepciómotor. A kéthengeres bokszer erőforrással felszerelt gép ötlete még 1992-ben született meg egy francia testvérpár, Olivier and François Midy fejében. A srácok eredetileg a Douglas motormárkát szerették volna életre kelteni, de nem sikerült megszerezniük az egész világra érvényes névhasználati jogot, így végül Midualnak keresztelték alkotásukat.

A Midual erőforrása a régi Douglas gépek mintáját követve egy kéthengeres, keresztben beépített (a főtengely a motorkerékpár hosszanti tengelyére merőlegesen áll) bokszer volt. Úgy kell elképzelni, mintha mondjuk egy V2-es Ducati hengerszögét 180 fokra növelték volna: az első henger az első kerék irányába nézett, a hátsó pedig hátranyúlt egészen az ülés alá. A 875 cm3-es blokkot 25°-kal előrebillentve építették be a vázba, hogy maradjon hely az első henger felett a hűtőnek, a hátsó henger alatt pedig az erőátvitelnek.

A Midual Roadster 900 prototípusa az 1999-es párizsi motorkiállításon mutatkozott be, de ennél tovább sajnos nem jutottak a Midy testvérek. Az ok prózai: ahogyan sok más ígéretes motoros vállalkozás esetében, úgy itt sem volt pénz a sorozatgyártás beindítására. Most azonban úgy tűnik, mégis lesz folytatás: a Visordown szerint egy brit veteránautós lapban olyan álláshirdetés jelent meg, amelyben egy RDMO nevű cég kereskedelmi és marketingigazgatót keres folyékony francia és angol nyelvtudással, luxusautók vagy luxusórák értékesítésében szerzett tapasztalattal; további feltétel, hogy motorrajongó legyen. A hirdetés szerint a munkavégzés helye Franciaországban, Le Mans közelében lesz, a feladat pedig egy teljesen új és exkluzív jármű piaci bevezetése.

A Visordown szerint a hirdetést feladó RDMO székhelye a Le Mans-tól 100 km-re található Angers-ben van, a cég alapítója és elnöke pedig egy bizonyos Olivier Midy. Micsoda meglepetés… Árulkodó a Loire menti régió honlapján talált, valószínűleg 2009 decemberéből származó hír is, amely szerint a régió támogatja az RDMO terveit a Midual nevű, kéthengeres bokszermotorral felszerelt, prémium kategóriás motorkerékpár fejlesztére. Mindezek ismeretében vessünk egy pillantást a Midual honlapjára, amely jelenleg csupán egy nyitóoldalból és azon egy kétsoros szövegből áll: „A Midual kaland folytatódik. Amint lehet, újabb információkat teszünk közzé.” Igaz, állítólag már évek óta így néz ki…

Nekünk itt a Tesztmotornál tetszik az ötlet, és drukkolunk, hogy ezúttal – gazdasági válság ide, csődbe ment Voxan oda – tényleg megvalósuljon Midy-ék álma.


Comments

comments

Trending