Csatlakozz hozzánk

Hírek

A MAMS válasza Kovács Nikinek…

A Szövetség reagált Niki közleményére, melyben a “legjobb női motoros” díj körülményeit bírálta

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg: Fekete János (a MAMS Gyorsasági Szakágvezetője) Képek: TM archív

December 1-jén tartották a hazai gyorsasági szakág díjátadó ünnepségét, melyen többek között az egyik csapat – No 1. Mini és Motoros Team – kezdeményezésére a  2012-es év legeredményesebb női gyorsasági motorversenyzője díjat is átadták. Ezt – a szakágban szereplő összes csapat szavazatainak alapján – Kis Viktória kapta. Eddig még sosem tapasztalt módon a szavazáson alulmaradt másik versenyző, Kovács Nikolett (No 1. Mini és Motoros Team, a díjkiosztón részt sem vettek) egy sajtónyilatkozatot adott ki, megtámadva ezzel a minden csapat által elfogadott és megszavazott végeredményt.

Miután az említett sajtónyilatkozat több ponton is eltér a valóságban történtektől, ezért kénytelen voltam ezt a nyilatkozatot közzétenni a teljes igazság nyilvánosságra hozatala érdekében. A díjat – 2012-es év legeredményesebb női gyorsasági motorversenyzője – mint már fentebb említettem, pont a reklamáló versenyző egyesületének kezdeményezésére hirdettük meg, miután az egyesület elnöke arra kapacitált írásban, Kovács Nikolettet jelöljük az év legeredményesebb női motorosa címre a MAMS-ban.

Ez több akadályba is ütközött: egyrészt külön női kategória nincs a MAMS-ban a 2012-es esztendőben, másrészt Kovács Nikolettnek esélye se lett volna megnyerni ezt a díjat, miután egy másik szakágban egy hölgy bajnoki címet szerzett. Ezért született a döntés, hogy az ötletet továbbfejlesztve, a gyorsasági szakágon belül díjazzuk a legjobb női versenyzőt.

De, hogy ne egyedül döntsek, felkértem az egyesületeket, hogy alapján döntsék el, kit illet 2012-ben ez a díj. Mivel a No.1 Mini és Motoros Team – ahogy fentebb jeleztem – írásban már Kovács Nikolettet jelölte, ezt szavazatként számítottuk bele az összesítésbe. Továbbá amikor az egyesületek jelölését bekértem, akkor leírtam, hogy FIM/UEM/MAMS szervezésű versenyeken elért eredményeiket küldjék be. Ez azt jelenti, hogy a MotoGP, a Superbike-világbajnokság (FIM), Európa Bajnokság, Alpok Adria (UEM), illetve az OB (MAMS) futamain elért eredmények számítanak bele az értékelésbe.

Az egyesületek visszaküldték írásban a szavazataikat, amelyben Kis Viktória nyolc, Kovács Nikolett három szavazatot kapott, míg egy egyesület tartózkodott. A tisztesség kedvéért jegyezném meg, hogy amíg Kovács Nikolett egyesülete a versenyzőjét jelölte a díjra, addig a másik jelölt, Kis Viktória csapata Kovács Nikolettre adta a voksát, ráadásul a tartózkodó egyesület, a Hungaroring Sport Zrt. voksát is az utóbbi versenyzőhöz számítottuk hozzá, ugyanis ebben az évben a versenyző az egyik hivatalos arca a mogyoródi pályán található Vezetéstechnikai Centrumnak. Így a hivatalos végeredmény: Kis Viktória 8 szavazat, Kovács Nikolett 4 szavazat.


Kis Viktória

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a két versenyző nem egy kategóriában indult 2012-ben. Amikor a különböző kategóriában induló versenyzőket kell összehasonlítani, akkor mindenki, aki szavaz, nem kizárólag az eredményeket nézi, hanem a teljesítményt is, amilyen közegben az adott eredmény létrejött.

Idén a Magyar Gyorsasági Bajnokság és így a szakág is egy igen nehéz éven van túl. Az SST600 kategória – ebben versenyzett Kovács Nikolett – egész évben indulóhiánnyal küzdött, alig volt meg az értékeléshez szükséges induló. Ugyanakkor a SBK kategóriában – itt versenyzett Kis Viktória – elég erős mezőny volt, hiszen több, a nemzetközi mezőnyben is elismert versenyző indult az Országos Bajnokságon.

Kis Viktória – egyébként valóban első magyar női versenyzőként – szerzett 1 pontját egy 35 fős férfiakból álló nemzetközi mezőnyben érte el hivatalos nemzetközi versenyen (Alpok-Adria Bajnokság, szeptember 2. Slovakiaring). Ezzel szemben a már fentebb említett kritériumok, hogy mely versenyeken elért eredmények alapján kell eldönteni, ki kapja a díjat, Kovács Nikolett egyetlenegy nemzetközi versenyen sem végzett pontszerző helyen. Az, hogy Kovács Nikolett indult egy, a katari szövetség által rendezett FIM BEJELENTETT, de nem a nemzetközi szövetség által szervezett versenyen – ami ismételten megemlítve, hogy kritérium volt a díj odaítélésénél –, ezért nem vette egyik egyesület sem számításba. Ráadásul a katari nemzeti bajnokság versenyeinek színvonala nem említhető egy lapon az eredmények figyelembe vételénél szempontként említett versenyek színvonalával.

Ráadásul az egyesületek figyelembe vették azt is, hogy Kovács Nikolett 600cm3-es motorral megy, míg Kis Viktória 1000 cm3-es motorral, ami egy nőnek sokkal megterhelőbb. Azt most nem is említve, hogy a végül a díjat elnyerő versenyző nem SBK, hanem Stock motorral versenyezte végig a szezont, ami gyengébb teljesítményre képes, mint a SBK motorok. Kis Viktória teljesítményének értékelésénél a csapatok ezt is figyelembe vették, valamint azt, hogy Kovács Nikolett sajtóközleményétől eltérően – abban elhallgatva azokat – Kis Viktória a versenyeken elért 5. és 6. helyezései is megbecsülendők.

Továbbá az egyesületek azt is figyelembe vették, hogy Kis Viktória eredményei, mint 10 év tapasztalat hátrányban a másik kandidálttal, erőssebnek tekinthetőek. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években már Kovács Nikolett eredményei megbecsülésnek örvendtek és igazán nem változtak. 2008-ban a MAMS év versenyzője díjat kapott, illetve tavaly a szakág külön díjazta az endurance világkupa futamon szereplését, ahol abszolút rangsorban a 18., míg Superstock 1000-ben a 6. lett a csapat, egyéniben pedig nem volt külön értékelve.

Őszintén sajnálom, hogy a kezdeményező egyesület és versenyzője csalódott, hogy a szakágban érdekelt csapatok – melyek szakmai hozzáértését nem az határozza meg, hogy a versenyzőjük egy adott futamon, hányadik helyen és kik mögött végeznek – 2012-ben Kis Viktóriát jelölték többségben a díjra.

A sportember attól is méltó egy elismerésre, ha a második helyet is emelt fővel viseli. Ebben az esetben az ‘önérzet’ és a ‘sértettség’ felülírja a méltóságot.


“2012-ben Kis Viktóriát jelölték többségben a díjra”

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending