Csatlakozz hozzánk

Hírek

A jövő álom naked-je? Yamaha VZ1 1000

V4-es ezres naked bike versenytechnikával, olasz dizájnnal – jól hangzik, nemigaz?

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

A Yamaha VZ1-es a “józanabb” koncepiók közé tartozik, pontosabb egyelőre csak egy szkeccsről van szó. Nem a távoli jövőbe néz, villanyhajtásos vagy egyéb alternatív lehetőségek után kutatva, hanem a közeljövő hangvillás nakedjét kívánja prognosztizálni.

Sokunk álommotorját jelentené egy olyan vas, amiben a japános megbízhatóságot és kiforottságot temperamentumos, olaszos dizájnnal ötvöznék. Hogyha a Yamaha VZ1 (FZ1 után szabadon) ötlete megvalósulna, akkor ez a power-naked(?) ilyen lenne, méghozzá igencsak sportos formában.

Hiszen elég csak egy pillantást vetni erre a rajzra és máris világos, hogy nem kirándulómotornak készülhet a VZ1. A hegyes és arányos dizájn a sportosabb habitusú (de azért a kényelmet sem megvető) motorosok számára szemet gyönyörködtető, ami nyomokban az FZ1 vonalaira is (halványan) emlékeztet. A VZ1-es ötlete a híres talján tervező, a számos olasz márkával együtt dolgozott Oberdan Bezzi fejéből pattant ki, aki 1000 köbcentis V4-es blokkal képzeli el a gépet. Erről persze azonnal a MotoGP-s fejlesztések utcára szabadítása jut az eszünkbe: az igencsak GP-s (titánium) kipufogó elrendezés tovább erősíti a hitünket az alkatrészek származását illetően. A rajz alapján minőségi összetevőkben nem lenne hiány, az alu csőváz és karbonváz kombináció is igényes (és látványos) megoldás, nemkülönben a szintén karbon (ránézésre is merev) lengőkar, de a kép szerint még a rendszámtartó konzol és a hasidom is ebből a nemes anyagból készült.


Yamaha VZ1: egyenes kormányos GP-szökevény?

Ha ebben a formában válna az álomból valóság, akkor elég szép árat is rajzolna (a mostanában egyébként sem szégyenlős) Yamaha a VZ1 árcédulájára. Szóval talán azzal is elégedettek lennénk az esetleges szériamodellen, ha legalább ezeket a vonalakat és a V4-es erőforrást látnánk viszont. Például az olaszok alkotta megjelenésű Honda CB1000R esetében már alakot öltött a japán-olasz házasság – és nem volt rossz döntés. Ez a Yamaha viszont a GP-technikának (és megjelenésnek) köszönhetően még különlögösebb lehet. Hogy lesz-e VZ1 az iwatai gyár kínálatában, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre a hangvillások biztosan figyelemmel követik a Bezzi-féle rajzok fogadtatását. Ha kedvezőek a visszajelzések, akkor talán komoly ellenfelet kap az Aprilia Tuono egy V4-es japán naked bike formájában. Te szeretnéd a jövőben a Yamaha kirakatában látni?


Az olasz mester már a Kenny Roberts-féle replika fényezésre is gondolt

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending