Connect with us

Hírek

A GSX-RR megmutatta magát Valenciában

A Suzuki 2011 után tért vissza a királykategóriába: a szezon utolsó versenyén szabadkártyával állt rajthoz Randy de Puniet tesztpilóta, aki jövőre a Superbike-ban folytatja

Published

on

suzuki motogp valencia 2014
ULTRABOLT
RST AIRBAG

A szezon utolsó futama sohasem unalmas, de most még az időjárás is gondoskodott arról, hogy a MotoGP idei 18. versenyén ne lehessen előre borítékolni a végeredményt. A rajt előtt már gyülekeztek a felhők a Ricardo Tormo versenypálya felett a spanyolországi Valenciában, majd a leeső könnyű eső igencsak megkeverte a kártyákat.

A Suzuki GP-projektjének egyik tesztelője az évadzáróra versenyzővé avanzsált: a francia Randy de Puniet folyamatosan az első 20-ban körözött, és már harcban volt a pontszerző helyekért, amikor a 12. körben egy technikai probléma miatt kiállni kényszerült. A versenyt Marquez nyerte Rossi és Pedrosa előtt.


A hétvége megelőző része sem volt teljesen zökkenőmentes a csapat számára: akadt pár technikai probléma, ennek ellenére a tapasztalt 33 éves versenyző folyamatosan tudott faragni a köridőkből. De Puniet-nek ez volt az utolsó villanása a GP-gépen, GSX-RR-en: 2015-bena Superbike világbajnoksághoz csatlakozik, egy Suzukival „szerelt” csapathoz.

Bár véget ért a 2014-es évad, a 2015-ös szezon már el is kezdődik, ugyanis a csapatok ugyanitt hétfőn és kedden tesztelik a jövő évi motorjaikat. Így a csapat újdonsült versenyzői, a 2014-es Open kategóriás bajnok Aleix Espargaro és a korábbi Moto3-as világbajnok Maverick Vinales is nyeregbe száll.


„Tudtuk, hogy ez egy nehéz hétvége lehet, de ilyen jellegű problémákra nem számítottam. Mindenki a legjobbját nyújtotta, de váltó problémák miatt most ez nem volt elég ahhoz, hogy befejezzem a versenyt. Kár érte, mert a trükkös versenykörülménye okán akár egy erős eredmény is kikerekedhetett volna. Most eljött az idő számomra, hogy átváltsak a Superbike-ra. Azt hiszem jó munkát végeztem az év folyamán a Suzukinak, és most kíváncsian várom az új versenyzők visszajelzését” – nyilatkozta Randy de Puniet.

„A hétvége folyamán szembesültünk néhány technikai problémával, melyekkel a korábbi tesztidőszakban nem” – mondta Davide Brivio csapatvezető. “Ebből a szemszögből nézve jó döntés volt, hogy elindultunk ezen a futamon, így több tapasztalatot szereztünk a téli munkánk előtt. Mindent figyelembe véve nem zártunk olyan rossz hétvégét. Tudjuk, hogy fejlődnünk kell a motort és elektronikát illetően, és már dolgozunk is rajta. Most már fel tudjuk használni ennek a hétvégének az információit is. Mindennek ellenére jó volt itt Valenciában versenyezni, és új tapasztalatokat gyűjteni. Ezen a héten tesztelni fogunk. Egy nap alatt nem fogunk túl nagy megoldásokat találni a lemaradásunkra, de meg kell próbálnunk kezelni. Az új versenyzők szerettek volna a lehető leghamarabb tesztelni és tapasztalatot szerezni a motorról, szóval mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy a legjobb feltételeket biztosítsuk, aztán meglátjuk, hogy a teszt hogyan alakul”

Van mit elemezni, jövőre versenyképesnek kell lenni

„Ez egy elég kemény hétvége volt a csapat számára” – értékelt Satoru Tereda, a Team Suzuki MotoGP igazgatója. ” Az utóbbi időben volt pár technikai problémánk, amire nem találtuk meg a megfelelő megoldást, szóval már a kezdetektől nem volt egyszerű ez a verseny. Nagyon sajnálom Randy-t, sok erőfeszítést tett és nagy erőbedobással dolgozott az elmúlt két évben a motor fejlesztésén és ezen az utolsó versenyen is beleadott mindent, amit nagyra értékelek. Három év után ez volt az első versenyünk, és sokat tanultunk, különösen arról, hogy mi hiányzik. Két fiatal versenyzőnk holnap próbálja ki a motorunkat és izgatottan várjuk a benyomásaikat. Tisztában vagyunk azzal, hogy először meg kell oldjuk a jelenlegi problémáinkat, meg kell hallgatnunk az igényeiket, azután már a következő februári hivatalos, sepangi IRTA tesztre koncentrálunk”

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending