Csatlakozz hozzánk

Blog

A Digisportnál jártunk, belestünk a kulisszák mögé…

Vendéglátóink voltak: Csisztu Zsuzsa és Haraszti Ádám

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Kíváncsiak voltunk, idén honnan is folyik magyarul az éterbe a MotoGP. Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, nem kellett túl messzire menjünk, pusztán csak a Váci útra, ahol a Digisport stúdiója található. Ugyanis ebben az évben kizárólag ezen a fiatal, szinte csecsemő korúnak számító sportcsatornán láthatjátok a világbajnokság eseményeit, ráadásul nagyon magas színvonalon. Egyáltalán nem látszik a műsorokon, vagy a szerkesztőségen, hogy mindössze 10 hónapja startoltak. A MotoGP műsorvezetőjét, Csisztu Zsuzsát, és a szakkomentátort, Haraszti Ádámot a váci úti stúdióban lestük meg munka közben.

 

Digisport

A csatorna műsorának nagy részét foci közvetítés teszi ki, ezekből viszont a legjobb meccsek kerülnek képernyőre. Pl. a Bajnokok Ligáját is itt lehet látni. A labdajátékok mellett korcsolya és torna is helyet kapott  a műsorok között, Zsuzsa nem kis örömére. Ahogyan ő fogalmazott, “a sport szeretete tart össze minket”, valamint mindenki teszi a dolgát a fiatalos csapatban, így gördülékenyen segítik egymás munkáját.

Ennek is köszönhetően mára a romániai gyökerekkel rendelkező Digisport lett a legdinamikusabban fejlődő TV csatorna hazánkban, nem sport kategóriában, mindent egybevetve! Az erdélyi tulajdonos azt szeretné elérni, hogy a kereskedelmi TV-ken folyó reklámok itt ne “szennyezzék” a környezetet. Ezért nincsenek is vásárlásra buzdító reklámblokkok a műsormenetben, csak a saját műsoraikat promótálják. Céljuk, hogy a széleskörű sportműsorok miatt minél többen váltsanak a DigiTV-re,  amit a jó közvetítésekkel valószínűleg hamarosan el is fognak érni.

Érdekesség még, hogy a DigiTV a nap 24 órájában HD-ben sugároz! Ám most nem a csatorna miatt jöttünk, tehát elég is belőle, inkább a MotoGP közvetítések kapcsán kerestük meg a sportesemény két hazai arcát illetve hangját.


A kulisszák mögött ilyen vezérlőhelységek vannak.


Ez pedig a stúdió

Csisztu Zsuzsát már ismerhetitek a rádióból és a televízióból is, hiszen számos műsornak volt már Ő a műsorvetője. Az MTV Telesportjától kezdve a Klub Rádión és a TV2 Mokkáján keresztül nagyon sok helyen láthattuk már, de a szíve ismét visszahúzta a sport világába, ezúttal a motorsportéba. (Ha valaki nem tudná, Ő nem TV-s műsorvezetőnek született, hanem sikeres tornászként kezdte a pályafutását.)


Csisztu Zsuzsa és a Digikalmopirin

Tehát ő az, aki egy időben “csinálta” is, amiről beszél, és aki az Egyesült Államokban tanulta a szakmát. Ellentétben Haraszti Ádámmal, aki itthon a KOS növendékeként végzett, mint én, és akinek még B kategóriás vezetői engedélye sincs. Viszont vezetés helyett és a focimeccsek szünetében is folyamatosan az újságokat és az internetet bújja a friss motoros hírek, pletykák, eredmények után.


Ádám a lexikonja információtárát bővíti minden pillanatban

Ádám épp akkor kapott két magazint, amikor érkeztünk. Láthatóan felcsillant a szeme, amint meglátta a Motorsport Aktuell és a MotoGP magazin két legfrissebb aktuális számát szerkesztőségi asztalán. Ezek az újságok sajnos (már) nem kaphatóak itthon, pedig ezek a motorsport bibliái. Ádám természetesen ezeket az újságokat is olvassa és az abban lévő információkat úgy szívja be az agya, akár egy szivacs. Mindent tud mindenkiről, ami le van írva, olyan, mint egy két lábon járó lexikon. Ádámot nevezhetjük a Digisporton belül a MotoGP vírusgazdájának. Ő az, akitől a szerkesztők és Zsuzsa is mindent megtudhat a motorsport világáról.


Talma a harmadik főszereplő a MotoGP közvetítésekben

Hogyan is kerültek ők össze?
A közös pont a Telesport. Innen indult mindkettőjük pályafutása, Ádámé jóval rövidebb, mint hölgy munkatársáé, de éveket most nem írunk.

Tehát MotoGP.

A világbajnoki futamokat élőben nézhetitek végig a csatornán, vagy ha éppen nem tartózkodtok a lefedettségi területen, akkor Interneten is lehet nézni az adást, egyelőre ingyenesen. Hallottunk olyan információt is, hogy az internetes közvetítés is fizetős lesz, de ezek még remélem csak rémhírek.

Haraszti Ádám

Ádám a verseny kommentálása közben egyedül ül a stúdióban és közvetíti azt, amit a monitoron lát. Lehet, hogy néha nem vesz észre mindent, ami a pályán történik, de ez csak nekünk nézőknek tűnik egyszerű feladatnak, belülről korántsem az. Ugye Ádám?

Ezért lenne jó, ha ülne mellette valaki, (nem akarok tolakodni, de ezúton is felajánlanám a segítségem), aki szakmailag segít észrevenni, hogy mi is történik a háttérben. Ettől függetlenül mindenképpen emelem a kalapom Ádám előtt, aki így a szezon kezdetén is rögtön tudta, hogy ki kicsoda a ruhája és a sisakja színe alapján.

Csisztu Zsuzsa pedig az első futamon Tóth Imrével és Rizmayer Gáborral beszélgetett a futamok szünetei közben a stúdióban.

Számomra meglepő módon, kifejezetten érdekesre sikerültek a beszélgetések, nem számítottam ilyen felkészültségre. Erről kérdeztem a műsorvezetőnőt, hogy mégis hogyan készül föl a beszélgetésekre ennyire profin, hiszen ő eddig nem a motorsport szeretetéről volt híres. Mint kiderült, jó pár éve jó barátságban van Talmával, aki elhintette benne a motorsport szeretetének csíráját és Haraszti Ádám kommentátor az, aki ezeket a csírákat nevelgeti. A versenyek előtt vele beszéli meg a műsor menetét és utána is együtt értékelik ki, mit hogyan lehetne jobban csinálni legközelebb. A versenyt pedig a szakértőkkel együtt nézik a szerkesztőségben.


Adás előtt, fények nélkül…

Ha tehetitek, nézzétek velük a közvetítést, mert a magyar nyelven folyó MotoGP közvetítések közül eddig messze ez a páros a legjobb. Persze lehet még fejlődni, de bíztassuk őket, mert szeretnének még jobbak lenni ennek a sportágnak a közvetítésénél is.
 
Ne feledjétek, most hétvégén Jerezbe látogat a MotoGP mezőnye! Holnaptól 12.35-től kezdődnek az edzések is, amit szintén élőben közvetít a csatorna.
 
A műsorokat itt láthatjátok a neten:
www.digisport.hu

Ha valami gond lenne a közvetítéssel, akkor az azért lehet, mert nagyon sokan nézik és a szerver elképzelhető, hogy nem bírja. Ez elő szokott fordulni, így jó ha be van készítve egy B terv is, ha nincs DigiTV előfizetésetek.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending