Csatlakozz hozzánk

Hírek

A bukósisakok új generációja

A Superskin jelentős mértékben csökkenti a súlyos és halálos sérülések kockázatát.

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Bukósisakot párezertől több százezer forintig terjedő összegben lehet kapni. Rengeteg különbséget lehet találni közöttük, kezdve a felhasznált alapanyagoktól a különböző funkciókon át egészen a kidolgozási minőségig. Védelmi képesség szempontjából viszont – a leggagyibbakat kivéve – nincs nagyságrendi különbség közöttük, noha az ár és a nyújtott biztonság sokszor egyenes arányban állnak egymással. A sisakgyártók folyamatosan keresik a fejlődés lehetőségét, de úgy tűnik, hogy pusztán az alapanyagok változtatásával nem lehet többet kihozni egy fejfedőből. Több, építő jellegű ötlet is napvilágot látott mostanában, pl. a ThermaHelm „jegelős bukósiskja”, vagy a frissen gyártásba került Superskin.


Best Patented Innovation Award 2009

A motorosok biztonságát magasabb szintre emelő találmány a Phillips szabadalma, PHPS-nek vagyis Phillips Head Protection Systemnek nevezték el. A rendszer lényege egy vékony, elasztikus hártya, amit a sisak kemény héjára kívülről dolgoznak rá. Ez a réteg a sisak az aszfalttal vagy más, kemény tárggyal való ütközéskor elmozdul, eltereli az erők egy részét, mielőtt a héjszerkezet és a belső, ütéselnyelő réteg munkához látna, valamint csökkenti a fej hirtelen elfordulását. Független tesztek bebizonyították a rendszer hatékonyságát. A kutatások szerint a halálos balesetek kockázatát 20%-kal, a súlyos sérülésekkel járókat 60%-kal, a könnyebbeket 10%-kal képes csökkenteni.


Kívülről nem is látszik, hogy Superskinnel van bevonva

A PHPS-t elsőként a Lazer bukósisakgyár vásárolta meg, fejlesztette tovább, és alkalmazza mostantól termékein Superskin néven. Ezt nem csak egy bizonyos sisakkal együtt lehet megvásárolni, hanem bármelyik Lazerrel együtt rendelhető. Súlya mindössze 100 gramm, és pár tízezer forinttal dobja meg az alapárat. Utólagosan nem lehet Superskinnel bevonni a héjat, viszont ha a fennlévő megsérül, akkor könnyedén levágható, a sisak a többi alaptulajdonságát megtartja. Erre azonban elég kicsi esély van, hiszen a speciális anyag akár a nyolcszorosára is képes kinyúlni, mielőtt elszakadna.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending