Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

A bukósisak: csak egyszer használatos?

Motoros öltözetünk legfontosabb része. Csak egy esésre tervezték? Használtan érdemes venni?

Közzétéve

ekkor

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Forrás: SHOX

A bukósisak a motoros legfontosabb védőfelszerelése. Nem azért kell felvenned, mert kötelező, hanem azért, hogy – ha úgy adódik – megvédje a fejedet, így akár az életedet. Nem az a lényeg, hogy valami legyen a fejeden, hanem az, hogy egy maximálisan biztonságos bukósisakot viselj.

Vajon a bukósisak tényleg csak egyszer használatos? Akár évekig is hordhatod, de csak egyetlen esésre van hitelesítve. Ha perecelsz, és a sisakod nekicsapódik valaminek, megvédi a fejedet, és ezzel teljesítette is a küldetését…

Hiába tűnik csupán karcosnak, soha többé nem veheted fel! Egy balesetnél a bukósisak héja az esetek 99%-ában egyben marad, a becsapódás energiáját a sisak belsejében lévő polisztirol réteg nyeli el. Ez az anyag összenyomódva tompítja az ütés erejét, ezzel viszont rögtön el is veszíti ezt a képességét, szerkezete, tulajdonságai alapvetően megváltoznak. Még ha vissza is nyeri eredeti vastagságát, soha többé nem lesz képes hatékonyan tompítani az erőhatásokat.


Simoncelli 115 km/h-s „high side”-ja. Marco bozontos frizurájának nem lett baja

Hogy érdemes-e használt bukósisakot venni? Nem ajánlott. Az alapvető higiéniai alapelveken felül azt se felejtsd el, hogy a bukósisak élettartama véges. Az UV sugárzás roncsolja a héjszerkezetet, ami – a használat, a tárolás, és a héj anyagától függően – akár 3-5 év alatt rideggé, törékennyé válhat. Használt bukósisaknál ez jelenti a legnagyobb kockázatot. Karcos vagy átfényezett sisakot pedig végképp nem szabad megvenni, hiszen nem tudhatod az előéletét, előfordulhat, hogy már túl van egy hatalmas bukáson, úgy viszont nem ér egy lyukas garast sem.


Guy Martin 200 km/h-nál bukott a man-szigeti TT-n. Sisakja megvédte az agyrázkódástól


Ez a sisak elmúlt 5 éves, amikor estek benne – a héja elrepedt

MPS ALPINESTARS 2017
ALPINESTARS OFF ROAD

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

ALPINESTARS OFF ROAD

Trending