Csatlakozz hozzánk

Hírek

A BMW ABS-e a legjobb

Még egy autóéval is versenybe szállhat a bajorok motorkerékpár blokkolásgátló rendszere.

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Egy neves angol szaklap, a Motorcyclenews különböző motorkerékpár blokkolásgátló rendszereket tesztelt és hasonlított öszze egymással. Voltak régebbi, hagyományos, és újabb elektronikus ABS-ek, sőt összehasonlításképpen még egy autót is beszerveztek. Meglepő eredmény született! 

A résztvevők:

BMW S1000RR – legújabb fejlesztésű elektronikus verseny ABS-szel, ami a hátsó kerék enyhe megcsúszását is engedi, mintha egy profi versenyző fékezne helyettünk.

Honda CBR1000RR – A tavaly bemutatott elektronikus ABS közúton mindenkit lenyűgözött, versenypályán viszont egyesek túl óvatosnak találták.

BMW K 1300 S – Az S1000RR-énél korábbi fejlesztésű rendszerrel, ami a hosszú, lapos vázzal, és a Duolever felfüggesztéssel kombinálva meglehetősen hatékony.

Yamaha XJ6 – hagyományos, olcsó ABS.

Harley-Davidson Electra Glide Ultra Limited – nehéz motor régebbi generációs ABS-szel.

Honda Civic – háromajtós diesel kiskocsi tipikus autó ABS-szel.

A tesztet hideg időben, nedves körülmények között bonyolították le. Az előzetes információk alapján – a rendszerek hatékonyságát illetően – fejben mindenki fel tudna állítani egy hozzávetőleges sorrendet , ami nagyjából be is igazolódott. A meglepetést a BMW K 1300 S szolgáltatta, mind a hagyományos (XJ6, H-D), mind az újabb fejlesztésű verseny ABS-ekkel ellátott motorokat (CBR, S1000RR), mind a kisautót maga mögé utasította. Az 1300-as 4,8 méterrel hamarabb állt meg 100 km/h-ról, mint a Civic, annak ellenére, hogy a két íves motorgumi sokkal kisebb felületen érintkezik a talajjal, mint az autó négy kereke.

Tudtad-e?

1989-ben a BMW volt az első a világon, amely ABS-t szerelt motorkerékpárjaira. Az első blokkolásgátlóval eladott motor a K 100-as volt. Az akkori elektrohidraulikus rendszer egyes alkatrészei már messziről jól láthatóak voltak, és összesen több mint 11 kilóval növelték meg a motor tömegét. Ennek ellenére az első hat évben 60 000 darab elsőszériás ABS-szel szerelt BMW-t adtak el.


Ez az egyetlen alkatrész többet nyom, mint egy mai komplett integrált ABS.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending