Csatlakozz hozzánk

Blog

A 20. MotoGP legenda: Casey Stoner (videók)

Mostantól hivatalosan is ‘legendás’ státuszt kapott a visszavonuló 2-szeres GP világbajnok (videók)

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg: Szikora Dominika >> domino@tesztmotor.hu

Mindeddig tizenkilenc pilóta tudhatta magáénak a megtisztelő „A MotoGP legendái” titulust, most pedig csatlakozott a klubba a huszadik tag is, aki nem más, mint a visszavonulása előtti utolsó futamot a hétvégén Valenciában – dobogón – teljesítő Casey Stoner.

Az ausztrálok büszkesége 12 év elteltével, kétszeres világbajnokként vonul vissza, 45 győzelemmel, 89 dobogós helyezéssel, 43 pole-pozícióval a háta mögött. Olyan legendák mellé csatlakozik a pilóta, mint Giacomo Agostini, Mick Doohan, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Anton Mang, Angel Nieto, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Freddie Spencer, John Surtees és Carlo Ubbiali.

Stoner 2001-ben, 15 évesen kezdett versenyezni (szabadkártyásként) a GP-ben, 125 köbcentis géposztályban, akkor a 17. helyen végzett, 2003-ban azonban már meg is szerezte első dobogós helyét. Pályafutása ezután csupa „leg”-ekről szól: ő minden idők legfiatalabb Top6-os pilótája a 250-es kategóriában, a legfiatalabb ausztrál versenyző, aki dobogós helyezést tudott elérni, minden idők legfiatalabb ausztrál nagydíj- és futamgyőztese, minden idők második legfiatalabb versenyzője, aki pole pozícióból indulhatott a királykategóriában.

Pályafutása legelső ilyen futamán egyébként rögtön a 6. helyen végzett, a harmadikon pedig már megszerezte az ezüstérmet, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb ausztrál pilótája, aki a versenysorozatban dogobóra állhatott. 2007-ben (először egy Ducati nyergében) Katarban megnyeri a futamot, így ő lesz minden idők legfiatalabb ausztrál versenyzője, aki győzött a királykategóriában.


A világon egyedül ő volt képes “megszelídíteni” igazán a Ducati Desmosedici GP szörnyeteget

  
2007-ben Laguna Secában aranyérmet szerez, ezzel ő az első nem amerikai pilóta, aki 2002 óra nyerni tudott ezen a pályán. Ugyanebben az évben szerezte meg első világbajnoki címét, nem mellesleg a legfiatalabbként ebben a kategóriában. Utolsó Ducatis győzelmét 2010-ben aratja, utána a Hondával folytatódik a sikerszéria: első futamát a régi-új márkával rögtön meg is nyeri. A 2011-es idényben másodszor nyer világbajnoki címet.

Idén májusban jelentette be visszavonulását, de aztán, hogy tökéletes legyen a hattyúdal, még gyorsan bezsebelt pár győzelmet: szám szerint ötöt, ráadásul a hazai, Phillip Island-i nagydíjat egymás után hatodszor. Ugyancsak egymás után ötször szerzett pole pozíciót Ausztráliában, amire 2002 óta még nem volt példa.


“A hármas kanyar valószínűleg a kedvencem a világon. Majdnem végig ötödikben rongyolok keresztül rajta – és ez piszok gyors ám” – a ‘Turn 3’ idéntől hivatalosan is ‘Stoner Corner’  Phillip Island-en…
Az a bizonyos hármas számú kanyar…
Volt stílusa a srácnak…

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending