Csatlakozz hozzánk

Tesztek

A 2010-es túrakirály – 2.rész

Három variáció ugyanarra a témára. Folytatódik az összehasonlító teszt.

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye
(Ezt a tesztet 2010 tavaszán készítettük.)

Fotók: Pásztor Tamás / Instarfilms

Az előző részben a motorok méreteiről, illetve az erőforrásukból fakadó karakterükről fűztem össze néhány gondolatot, amik lényegében egyetlen mondathoz vezetnek: különbözőségünkből eredően nincs egzakt sorrend. No persze, ahogy a párválasztásnál is, vannak alapvető értékek, jellemzők, amikben illik átugrani egy bizonyos lécet.

Csak kényelmesen…

Egy túramotor lehet gyenge, lehet nehéz, de nem lehet kényelmetlen. Szerencsére a tervezők jobban szeretik az állásukat annál, minthogy a papírra vázolt üléspozíció kisebb távot engedjen a valóságban, mint a tankba fröcskölt üzemanyag. Azt viszont kijelenthetem, hogy az elvártakon felül a BMW-n, majd az FJR-en éreztem a legjobban magam.


Hogy melyik a legjobb? Kinek a pap, kinek a papné. Esetleg a lánya.

A sorrend oka nem a lábtartó-ülás-kormány háromszögben keresendő, hiszen az emberek méretét illetően elég nagy a szórás a Föld nevű planétán, inkább valahol a kanyarok környékén rejtezik az igazság. Ugyanis a magas kényelmi szinthez az is hozzátartozik, hogy az adott üléshelyzetben mennyire könnyű kezelni a motor. Az e fajta komfortnak pedig többek közt a súlyelosztás és természetesen a futómű csillapítása is szerves része.

Az R1200RT súlypontja –köszönhetően a boxer egységnek- annyira alacsony, és a tengelytáv annyira rövid, hogy már-már veszélyesen, a képzeletünket túlszárnyaló módon esik rá a bajor az ívekre . Minél szűkebb egy kanyar, minél kisebb sebességgel fordulunk, annál nagyobb a szerelem, mert jóval kellemesebben, magabiztosabban érezzük magunkat a nyeregben. Míg a parkolóban egészen ijesztő a BMW kis elefánt termete, élesben hamar rájövünk, hogy a kuplungot kiengedve azt csinálhatjuk a Dumbo-val, amit csak akarunk.


Széles a boxer blokk, de ez semmiben sem akadályozza a motort. Sőt, tőkesúlyként húzza le az RT-t a kanyarokba, amitől nagyon könnyed mutatvánnyá válik a képen látható művelet.

A Yamaha is kifejezetten ügyesen, már-már meglepő módon fordul. Legnagyobb baja, hogy a lábtartók alacsony helyzete túl hamar húzza keresztbe az elképzeléseinket a szép folyamatos kanyarvételünkről. A visszafordítókban –amiből Murau környékén gazdagon van- egyenesen művészet nem megérinteni vele az aszfaltot. Ez sokakat tesz bizonytalanná, vagy épp ellenkezőleg, túlzottan magabiztossá, úgy érzem egyik se jó. Ezt leszámítva hatalmas élvezet a kompakt FJR-rel kanyarogni. Lassú rutinozásnál meg úgy viselkedik, mintha egy ezres csupasszal ügyeskednénk.


Hamar leér a lábtartó, de persze érthető miért: inkább az kopjon, mint a kipufogó.

A Kawasakival viszont jól kiszúrtunk Stájerországgal. Ugyanis a GTR akkor érzi jól magát, ha menni kell, nagyon menni. Az autópályát, az egyeneseket, a nyújtott kanyarokat imádja, és ezeken verhetetlen, de az egyre szűkebb íveken elfogy a tudománya. Ez a méretéből, a nagy tengelytávjából, a 190-es hátsó gumiból, no meg a vezető helyzetéből is adódik. Ezen a motoron valahogy nem jönnek annyira magától értetődően a motoros gimnasztikai gyakorlatok. Igazából itt is egy ismerős dologról van szó: a motor tudja a tutit, talán még többet is, mint az amúgy konszolidált FJR, viszont képtelen elhitetni ezt a vezetővel. Így aki az ebédet követő szilvakompót után félti az alsónadrágját, biztosan nem fogja próbálgatni a Kawasaki mélyen rejtőző képességeit.


Ezt hívják Kawasaki GTR útnak

Murau és környéke

Ha motorral megyünk Murauba – márpedig mi mással -, akkor számtalan jobbnál-jobb, látványosabbnál-látványosabb útra tévedhetünk. Nyugat felé indulva nagyjából 25km után érünk el Salzburg és Stájer tartomány határához, Preditz városkájába. Érdemes arra menni, mert ott tudunk rákanyarodni a híres Turracher Höhehez (1700m magas) vezető szerpentinre, mely Közép-Európa egyik legszebbnek titulált motoros útvonala. Ha jó az idő, itt több százan “vonatoznak” le-föl.

Onnan pedig már nincs messze a szintén neves Nockalmstrasse, ami egy fizetős útszakasz. A Nocberge lankáin átvezető út 35km hosszú és 52 csodálatos kanyarból áll, a kilátás pedig még karintiai, stájer viszonylatban is egyedülálló. Egyébként Reichenauban lukad ki, majd a 95-ös országútba csatlakozik, ahol egykor Európa legmeredekebb hágója volt. Májustól októberig van nyitva, azon belül is 8-18-ig. Ám nem ez az egyetlen álomszerű, fizetős út. Az ausztriai Malta városához is vezet egy, ahol Közép-Európa legmagasabb völgyzáró gátja van. Képzelhetitek a környezetet. És a sornak még nincs vége, bőven van mit felfedezni azon a vidéken.

Csillapodjunk kérem!

Futómű beállításból természetesen egyik márkának sem kell évet ismételnie, de azért akadnak különbségek. Az egyedi telelever és palalever felfüggesztésnek hála a BMW R1200RT egy semleges légpárnásként viselkedik. Beállítása lehetővé teszi a –maga módján értendő- tempózást is, de alapvetően nem szereti, ha feleslegesen kergetjük.

Ha extraként választjuk az ESA elektronikus futómű állítást, akkor lehetőségünk adódik a kormányról „tekergetni” a beállításokat. A „Normal” mellett van ’Sport’ és ’Komfort’ fokozat, melyek viselkedése értelemszerű, ezen felül azt is beállíthatjuk, hogy van-e utasunk, vagy vannak-e csomagjaink. Az igazság az, hogy a fokozatok között valóban érezni egy minimális különbséget, de nem akkorát, hogy érdemes legyen játszogatni vele. Érdekes, de nem szükséges plusz.

A GTR-t a marketingesek transzkontinentális szupersport motornak nevezik, ami hangzásra valóban jól jellemzi az 1400-est. A csillapításban is visszaköszön a sportosság, elég feszes hozzá a gyári beállítás. Ezt egyébként kedvünkre babrálhatjuk, de fényévekre nagy erőfeszítések árán sem kerülhetünk az alapoktól. Talán nem is kell, mert hibátlan úton –mint Murauban- álomszerűen működik a futómű a vezetővel közel 4 mázsányi súly alatt, és normális tempónál a keresztbordákkal, úthibákkal tarkított részeken is megfelelően viselkedik. Határozottan, de még elegendő puhasággal.

Szupersportként viszont nem az igazi. Az eleje ugyan nagyobb sebességnél is közvetlen marad, de kissé túrja az orrát, a tetralever nevű hátsó traktus pedig hajlamos a himbálásra. Nem értékelem ezt negatívumként, mert fent tartom, hogy egy túramotor, akárhogy is nevezi a gyár, maradjon túramotor. „Transzkontinentális szupersport” motorként is lehet használni, de igencsak izzasztó meló.

A Yamaha körül-belül épp a puha BMW, és a feszes Kawa átlaga. Előbbivel nagyon jó ringatózni a hegyekben, utóbbival meg élvezet kergetni a sportmotorokat. Az FJR-nek mindegy. Emiatt kicsit sablonos, de inkább kemény. Előfordulnak szituációk, amikor egy hajszálnyival lágyabb viselkedésre vágyunk.

Kell egy kis plusz…

Extrák terén az FJR a legnyersebb. Még úgy is, hogy az SA, azaz a félautomata változat volt nálunk. Ezen kuplungkar nincs, de a fokozatok váltásáról ugyanúgy mi döntünk a bal lábunk, esetleg a kormány bal oldalán lévő kézi váltó segítségével. Sőt, a sima gangoláshoz még a gázt is vissza kell engedni. Viszont a piszkos munkát, azaz a kuplungolást egy szervomotor végzi el helyettünk.

A Kawasaki több trükköt is tud. A zöldek bevetettek mindent, amit a fiókban találtak: kipörgésgátló, blokkolásgátló, elektronikus fékerőelosztó, változó szelepvezérlés, ECO környezet és fogyasztás kímélő mód, és kulcs nélküli indítás. Önmagában mindegyik érdekes, és hasznos, sőt mi több, jól működő technika. A legkényelmesebb és „legmenőbb” mind közül a KIPASS, azaz a motor zsebből indítása. Nagyjából arról van szó, mint az autóknál, azaz a gyújtáshoz és a motor életre keltéséhez elég, ha csak nálunk van a kulcs, nem kell azt a zárva helyezni. Természetesen amennyiben lemerül az adó, elővehetjük a hagyományos módszert is. Ez annyira praktikusnak bizonyult, hogy ezennel minden gyártót felszólítanék a használatára!


A GTR-nél ne lepődjünk meg,hogy nincsen hová dugni a kulcsot. Ugyanis elég ha a zsebünkben van.

A tesztelt R1200RT is tartogatott számunkra ezt-azt, de úgy könnyű, hogy a BMW minden extrát belé pakolt, amit csak talált a polcon. Volt kipörgés gátlónk (+88.300 Ft), elektronikus futómű állítási lehetőségünk (+217.800 Ft), ülés- és markolatfűtésünk (+117.400 Ft), tempomatunk (+91.200 Ft), komplett audio rendszerünk, amivel nem csak rádiót, de akármilyen zenelejátszó kütyüt is kihangosíthatunk (+394.200 Ft). Az elektronikus plexiállítási lehetőséget szerencsére az alapmodell is tartalmazza.

Szumma szummárum

A három motor, három igen különböző variáció ugyanarra a témára. A Yamaha egy nagy múlttal rendelkező, bevált koncepció, aminek a lényege a kezelhetőség, a sokoldalúság, a megbízhatóság, és semmiképpen sem a határok feszegetése, vagy egyes tulajdonságok szándékos kidomborítása. Elviselhető a városi élethez, nem csak kényelmes, de élvezetes a hétvégi túrákon, jól kezelhető lassú tempónál, és magabiztos, ha odacsapunk a lovak közé. Ezen jellemzői miatt többek közt tökéletes választás rendőrmotornak is, amit a másik kettőről sokkal nehezebben tudnék elképzelni. A Yamaha FJR 1300 az, aminek kinéz, nem igazán lehet benne csalódni.

A Kawasaki –már unom leírni, de- a lehető legsportosabb vonalat követi. A soros négyes blokk nyomatékos, megállíthatatlan, szinte soha nem ér véget az ereje. A fékrendszer éles, a futómű sportosan feszes, a sok elektronika pedig hasznos. A hatalmas tömegét nem minden esetben tudja leplezni, és sokszor fárasztó vele a rohanás, ami baj, mert nyugodtan nem lehet vele motorozni. Aki kedveli a szupersportos hangulatot, annak szimpatikus lesz a többinél.

A BMW pedig épp az ellenkezője a Kawának. Maximális kényelem, magas fokú luxus, nyugodtság, és roppant kellemes vezethetőség jellemzi. A boxer blokk utálatos tulajdonságait hatékonyan tudták csökkenteni a BMW mérnökei, így azok is könnyen megbarátkozhatnak vele, akiknek eszébe se jutna ilyesmire ülni. A rengeteg extra nélkül kicsit üresnek hathat az RT, de felszerelve kevés jobb választás létezik a pihenésjellegű túrázásra. Persze a feláras cuccok nélkül is ugyanúgy megmarad a zseniális kezelhetősége, a vajpuha viselkedése, és a királyokat illető komfortja.

Összesítve, minden szempontot figyelembe véve nálam a BMW nyerte a muraui tesztet. Ő a 2010-es túrakirály!


R1200RT – Ezt tessék megjegyezni kérem!

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending