Connect with us
Suzuki

Ti írtátok

Gerincvédő-kérdés: puhát vagy keményet?

Olvasónk védőfelszerelés vásárlása előtt áll, és dilemmában van: kemény vagy puha protektort válasszon? Egy cikkel szeretnénk segíteni mindenkinek, hogy valójában mi is a különbség a két kialakítás között

Published

on

gerincvedo kerdes puha vagy kemeny
ULTRABOLT
RST AIRBAG
Olvasónk levele

Tisztelt Tesztmotor Magazin!

Segítségüket szeretném kérni protektoring vásárlásában.

Hosszas nézelődés és interneten keresgélés után sem tudom eldönteni, hogy kemény vagy lágy, puha protektoringet válasszak. A kiszemelt protektorok Zandona corax jacket, Forcefield extreme harness, esetleg más hasonló termék. Vagy csak gerincprotektor és külön könyökvédő! Persze az ár is fontos, de a biztonságom fontosabb. Kezdő motorosként nincs rálátásom, hogy melyik lenne jobb választás, teszteket meg alig találok. Motorozás szempontjából a túra motorok felé hajlok, így a kényelem is fontos számomra.

Teljesítmény tekintetében gyakorlatilag nincs különbség a kemény és a puha protektorok között, mindössze arról van szó, hogy kialakításuk miatt más-más módon látják el a védelmi funkciójukat. A kemény protektorok (mint például a Zandona általad említett modellje) esetében ugye két rétegből áll a termék, ezek külön nem sokat érnének, együtt viszont tökéletesen hatékony védelmet nyújtanak. Először ugyanis szétoszlatja a külső teknőspáncélon az ütési energiát, amit aztán – tovább haladva a belső felé – az alatta található ütéselnyelő réteg tompít le.


A puha protektorok (ilyen a Forcefield Extreme Harness) is több rétegből állnak, de nem különállóan, hanem homogén szerkezetben. A felszínt egy olyan réteg alkotja, mely apró „méhsejtekből” épül fel. Ez erőbehatás esetén az adott ponton (bárhol is legyen az) bizonyos mennyiségű ütést elnyel, a többit pedig továbbítja az anyag többi része felé, eloszlatva azt a teljes felületen. Ezek előnye, hogy egy esetleges esés után visszanyerik eredeti alakjukat és megtartják maximális védelmi képességüket.

Ami a konkrét darabokat illeti, a Zandona egy kicsit robosztusabb darab (ránézésre, nem súlyra), komoly védelmet nyúlt a teljes felsőtesten, és elöl van neki zipzárja, így könnyű levenni. A Forcefield pedig bár kibújós, az említett rugalmassága miatt lehet jó választás.

A szerkesztőségben van nekünk mindkét verzióból, KT egy Forcefield, Dominó kolléganőnk pedig egy Zandona Spine hátat visel. Ez előbbi rugalmas, jól illeszkedik a gerinc formájához, de a szellőzése nem a legtökéletesebb, és egy kicsit nehéznek is találja. A Zandona ugyancsak jól illeszkedik a hát formájához, de sokkal könnyebb, karcsúbb, talán jobban befér a kabát alá. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy ez utóbbi a jobb (mert nem, mindkét darab ugyanolyan minőségi szinten áll), csak azért írtuk, hogy ezeket a szempontokat is mérlegeld.

Balra a kemény, jobbra a puha fajta

Tehát gyakorlatilag azon múlik a választásod, hogy melyik a szimpatikusabb. Egy próbát természetesen mindenképp javaslunk, legyél benne pár percig, mocorogj, ülj le, állj fel, és amelyiket kényelmesebbnek találod.

A külön gerincvédő-könyökvédő is jó megoldás, de az ugye a mellkasodat, válladat nem védi, ehhez mindenképp szükséges egy protektoros motoros kabát. Neked kell végiggondolni, hol, milyen körülmények között szeretnéd majd leggyakrabban használni. A protektoringet egy kicsit macerásabb talán felvenni, de cserébe – ha például terepezel – fölékapsz például egy mezt, és már mehetsz is, a sima gerincprotektort meg ugye mindenképp „ki kell egészíteni”.


A protektoringek egyébként főleg off-road használatra lettek kifejlesztve, tehát ha utcán szeretnéd használni, mindenképp ajánlott rá egy olyan kabátot felvenni, amely a csúszásnak ellenáll – ha lehet bőrből. Ez a kombináció a legbiztonságosabb, mivel a protektoring védelmi eszközei mindig a megfelelő helyen vannak, mert a háló ott tartja őket, így nem tudnak elmozdulni… Ha csak azért szeretnél ilyet, mert meleged van, nyáron, akkor inkább ajánlunk egy hálós kabátot, amely azokon a helyeken meg van erősítve, ahol a legtöbb csúszás előfordulhat. Az általad említett márkákon túl a Dainese-vel is nagyon jók a tapasztalataink: nagyon kényelmesek és biztonságosak is, de a kabát azért kell rájuk…

Fontos megemlítenünk, hogy a felsőtest védelme mellett mindenképp figyelj oda a többi testrészed protektorálására is. A térd különösen érzékeny – és soha nem gyógyuló – testrész, így térdvédőt sose felejts el használni! És persze – reméljük, ezt mondanunk sem kell – mindig teljes testet takaró felszerelés (kabát, nadrág, csizma, kesztyű) legyen rajtad.


– kapcsolódó: Gerincvédő teszt Katarban, puha a kemény ellen (Forcefield vs. Dainese)!
(a Zandona termékek az EuroMotornál, a Forcefield – például – a Fokt motornál, Dainese protektorok a MotoPartsShopban)

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending