Csatlakozz hozzánk

Hírek

Motorpiac: már megint a lejtőn

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének értékelése az új motorkerékpárok forgalomba helyezéséről – a számok sajnos nem hazudnak. Az autóknál már jobb a helyzet

Közzétéve

ekkor

mge 2014-08
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Augusztusban 139 darab új, rendszámos motorkerékpár talált gazdára: ez 10,9%-os visszaesést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Idén eddig 1483 darab új kétkerekűt helyeztek forgalomba: ez az eredmény 6,4%-os visszaesést jelent a 2013. januártól-szeptemberig tartó időszakhoz viszonyítva. 2014 elején még a 2013-as évhez hasonló, nagyjából 5,5%-os növekedést prognosztizáltak a szakemberek, egyelőre azonban az ennél is nagyobb arány negatív irányba figyelhető meg, azaz a visszaesés mértéke nagyobb, mint a várt növekedésé.

Az MGE összegzése szerint a motorkerékpárok piaca továbbra is igen gyenge, annak ellenére, hogy a szezonban vagyunk: a számok a tavalyi nagyon alacsony teljesítményt sem érik el. A (tartós) növekedés elindításához mindenképpen szükségesnek látják a közúti használatú motorok regisztrációs adójának reálisabb meghatározását.

1895 darab új rendszámos motor talált gazdára hazánkban tavaly, ami 5,4 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest

Mi a helyzet az autóknál?

A személyautók háza táján a piaci – mérsékelt – növekedés folytatódik: éves összesített szinten, és az első hét hónap után is még 20% felett van, a tavalyi eredményekhez képest. A céges vásárlások mellett – ha nagyon lassú ütemben is, de – a magán vásárlók is kezdenek visszaszivárogni az új autó piacra.

Fontos, hogy valamennyi adat a piac jelentősebb elmozdulását mutatja, így az év végére előre jelzett fejlődés reálisnak látszik. Annak ellenére, hogy most már vannak versenyképes finanszírozási ajánlatok a piacon, hitelt elsősorban a cégek vesznek csak igénybe.

A magán vásárlók továbbra is inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket. Azonban az importált használt személyautók korösszetétele kedvezőtlenül változott az utóbbi években, vagyis jelentős arányban (>70%) kerülnek az országba 10 évesnél idősebb, ezen belül pedig 15 évnél idősebb (50%) autók.

Forrás: MGE; DataHouse

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending