Connect with us
just1 mx
Suzuki

Ti írtátok

Ti írtátok: Kezdő vagyok, robogózni akarok!

Krisztián azért fordult hozzánk, mert teljesen kezdő, és robogózni szeretne a nagyvárosban – mert tudja, mennyi időt és pénzt spórol majd vele.. De hogyan kezdjen neki a nulláról?

Published

on

kezdo robogos tippek 3
jgpr
RST AIRBAG
Olvasónk levele

Az Önök oldalát egy google keresés során találtam meg, ahol egy kezdő motoros (Rajmund) kérdezett az első motor vásárlással kapcsolatosan. Én egy kicsit messzebbről szeretném indítani a kérdéseimet.

Közel 30 éves vagyok, budapesti lakos, 18 éves korom óta gépkocsit vezetek, éves szinten 120.000-150.000km-t megyek. Ebben az évben munkahelyem új helyre költözött, Váci út eleje, Óbudáról járok be mindennap kocsival, reggeli órákban, elkerülve a dugókat. Általában az útvonal Szentendrei út ->Árpád híd -> iroda vagy Megyeri híd, Vácin vissza és iroda. Őrzött mélygarázsban parkolok.

Szeretnék egy robogót venni, teljesen szabályosan 50 ccm-t. Nem kísértem a törvényt a „kamu50”-esekkel. Az alábbi okok miatt szeretnék venni robogót:

– gyorsabb, (főleg délután szívás a forgalom);
– kevesebbet fogyaszt;

A legnagyobb gondom amiért Önökhöz fordultam az pedig, hogy soha nem ültem semmilyen motoron (egyszer béreltem Görögországban, de az nem számít), fogalmam sincs a motorok működéséről (pl.: mit kell berúgni stb.), értelemszerűen nincsen motoros ruhám, semmim. Munkahelyemre irodai öltözék az előírás, tehát nem lehetek nyakig olajos mire beérek. Fogalmam sincs, hogy nekem érdemes lenne-e valamilyen motoros oktatásban részt venni? Milyen motort és hol vegyek?

Műszaki érzékem van a járművekhez, az alapokat meg tudom csinálni, a nepperek nem tudnak átvágni. Minden autómat egyedül vásároltam, és nem szaladtam bele komoly hibákba.

Kedves Krisztián, először is örülünk, hogy rájöttél (a motorosok tegeződnek ;)), mennyivel jobban jársz majd a zsúfolt hétköznapokban a városban a robogóddal, mintha a dugóban várnál a sorodra. Ezért számodra már nem kötelező olvasmány a Miért robogóval – és ne autóval – járj a városban c. írásunk – a Mire figyelj, ha városban motorozol azonban igen. Számos olyan hasznos tanácsot adtunk benne, ami közvetlenül autóból átülve – elsőre – nem biztos, hogy egyértelmű.

Tehát először mentálisan kell tisztában lenned azzal, “mit vállalsz” (azért ennyire nem lesz veszélyes), aztán ha a cikkben említett hét pont már fejből megy, nem ártana némi rutin, mielőtt fejest ugrassz a pesti mélyvízbe. Igen, érdemes elmenned egy tréningre, hiszen – mint az élet minden más területén – jóval gyorsabban sajátíthatod el a “szakmát”, ha megmutatják, hogyan kell ezt csinálni.

A maxirobogókkal már messzebbre is merészkedhetsz

Mivel nem vettél részt külön motoros jogosítvány képzésen, még arról a kis rutinról sem beszélhetünk, amit ilyenkor megszerez az ember. Ennél fogva még fontosabb, hogy részt vegyél egy “rendes” motoros oktatáson. Mi a Safety-Hungaryt javasoljuk, mert profik, alaposak, finom a konyhájuk és van náluk külön robogós képzés, amin anno még én is részt vettem – és igen, erre az intenzív, de élvezetes két napra óriási szükséged van!

A bökkenő csak az, hogy a hondás képzéshez elvileg jogsit kérnek, a többi tréningen meg többnyire saját motorral lehet részt venni… Ennél fogva azt javasoljuk, végezd el a “B125” motoros (“könnyített”) jogosítvány tanfolyamot, amivel két legyet ütsz egy csapásra: szerzel némi tapasztalatot, és “elmozdulsz a nulláról”, ráadásul lendületesebb, 125-ös robogót is vásárolhatsz. Az autós jogsid birtokában ez a bő egy hónapos kiegészítő képzést nem túlzó áron végezheted el, a Jogsiközpontnál (akiket szintén ajánlani tudunk, mert türelmesek lesznek veled) 35 ezer forintért.

A benzinkúton kevesebbet töltesz – időben is…

Ha így döntesz, ha nem, motoros ruhát venned kell. Nem írtad, mennyi rá a keret (ami sok mindenről dönt), de azt kéne tenned, hogy besétálsz ezzel a kerettel egy motorosboltba, ahol megpróbálják majd elérni a srácok/lányok, hogy anélkül távozz… Óbudán ott a SuperZone, a Váci úton a Karasna, nem messze tőle, a Lehel úton pedig az EuroMotor. Ők különböző márkájú és több stílusú ruházatot árulnak – első körben körbe kellene nézned, melyik tetszik, és a pénztárcádnak melyik tetszik. A kiválasztott boltban minden kérdésedre válaszolnak majd.

Azért adunk mi is pár tanácsot az öltözködéssel kapcsolatban: például egy kifejezetten robogós, nyitott bukósisak biztosan nem fogja növelni a biztonságérzetedet, és egy esetleges “akciónál” ott hagyhatod a fogadat, szó szoros értelmében. Bár a szabad fíling isteni, mi nem erőltetjük a “mosolygós” bukót, ha nem muszáj. Továbbá kesztyű nélkül sehova nem indulunk – ez ugyanolyan része a felszerelésünknek, mint a protektoros dzseki.


A kérdés már csak az, hogy mivel vágj neki a végtelennek. Nos, ez nagyban függ attól, hogy rászánod-e magad a B125-ös különbözeti vizsgára, vagy maradsz az 50-esnél. Mi azt mondjuk, több szempontból is jobban jársz, ha elvégzed, mert egy 50-es lélekvesztő nem egy életbiztosítás a – finoman mondva – “sietős” pesti forgalomban, vagy inkább őrületben. Elég lehet az 50-es is, de nem sokkal többért a 125-ös sokkal jobb – és biztonságosabb.

Egy rendszámos motor persze plusz papírmunka (kiadás), de tulajdonképpen még mindig csak töredéke egy autóénak. Ráadásul 125-ösből jóval nagyobb a kínálat is, már ha újat vennél – mert ez sem derül ki leveledből. Honda, Yamaha, Suzuki, és ott vannak az olaszok… Választanod kell a japánok és az olasz stílus között: a Benellim km óra bovdenje ma szakadt el, nyilván a pesti utak miatt, de a Yamahámé bírja – nem befolyásolni akarlak :) Írj vissza, hogy döntöttél, és folytatjuk! ;)

– tehát folytatjuk…

Ezért (is) imádjuk a robogókat: sok mindent képesek elnyelni. A védőfelszerlésekről nem szabad megfeledkezni!

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending