Connect with us
Suzuki

Blog

Bitti a TT-ről – Vegyesek az érzelmeim (videóval!)

Bitter Sándor élete ötödik, eddigi legnehezebb TT-jén van túl. Végigcsinálta a csúcskategóriás versenyt, a Senior TT-t (is) – Bitti beszámolója a Man-szigetről (frissítve!)

Published

on

bitti tt2014 blog
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Bitter Sándor célba ért a Man-szigeten, teljesítette a “királykategóriás” Senior TT-t. Az utolsó köre volt az idei legjobbja: 19:01.682, ami 118,9718 mph-s átlagot jelent (ezzel 41. lett, az eleje sorrendje: Michael Dunlop, Conor Cummins, Guy Martin). A versenytáv 364,38 kilométeres volt (aminek jó részét végsebesség környékén teszik meg…) – ez 77 kör a Pannónia Ring-en, vagy 83 kör a Hungaroringen – írja Bitti rajongói oldala a Facebookon, ahol a hazatért Hős is megszólalt:

Nagyon jó itthon. Fájó szívvel hagytam el a fantasztikus, barátságos Man-szigetet, a nagy megmérettetés helyszínét. Nagyon sok minden történt. Vegyesek az érzelmeim. Elfáradtam. Pár nap pihire van szükségem, mielőtt folytatom az edzéseket, és kidolgozom a folytatást. Most a legfontosabb az, hogy szeretetben, békességben és nyugalomban lehetek a családommal, Gabival és a kutyusainkkal. A repülőn már a jövő évi TT járt a fejemben… Most egy kicsit le kell, hogy ülepedjen minden. Köszönet mindenkinek, akik támogattak és akik szorítottak értem. Jól esik, hogy sokan büszkék rám.

Azt hiszem az elmúlt két hétből ez lesz a kedvenc képem: Michael Dunlop és Guy Martin között… – mondta Gabi, Bitti kedvese

TT all stars: Bitti (64) Michael Dunlop (6) Guy Martin (4) James Hillier(2) John McGuinness(1)


Korábban:

Megkaptam a díjamat a Stock versenyért. Minden bizonytalan az elkövetkező napokban. Holnap egy kört fogok tudni edzeni a senior versenyre, ami ebben a pillanatban úgy néz ki, hogy tolódik szombatra az időjárás miatt. Az biztos, hogy így nem hagyom abba a motorozást. Ha minden rendben, akkor ennél sokkal gyorsabb vagyok. Mint ahogyan ezt már bizonyítottam is.

Bitti mondja a Superstock verseny után:

Mi a kedvesemmel, Gabival mindent feltettünk erre a TT-re, de a dolgok – azon kívül, hogy túléltem a keddi balesetet – nagyon szerencsétlenül alakultak. A folytatáshoz jelenleg nincsen szponzorom. Azon kell dolgoznom ha hazaértem, hogy legyen támogatóm azokra a versenyekre, amiken van lehetőségem részt venni még idén, és már a jövő évi TT jár az agyamban. Nem tudom, mi lesz, de így nem hagyom abba, az biztos. Szomorú vagyok, de elszánt.

Bitter lelkiállapota a stock verseny előtt:

A mai nap sem volt szerencsés számunkra. A Supersport verseny után az időjárás miatt töröltek mindent, így az edzésemet is. Nagyon bosszant. Először tegnap tudtam menni a versenyen váltó gondok nélkül, ráadásul az első naptól fogva panaszkodtam, hogy puha a futóművem. Tegnap végre Peter Hickman és az apukája segített leellenőrizni és a maxtonos ember is megnézte. 10-es rugó helyett eddig 8.5-öst használtam, az kb. egy 60 kilós embernek jó…

Vártam, hogy a gyors tempónál hogyan fog viselkedni a megváltoztatott motor. Megint nem volt lehetőségem kipróbálni. Ilyen TT-m még nem volt: eddig összesen 15 kört tettem meg. Az állandó várakozás is idegtépő, és sajnos a tegnapi baleset is sokkol még. Mindegy, lesz ahogy lesz.

A Bray Hill felfelé, az egykerék kb. 280km/h…

Egy nappal korábban – keddi előzmények:

Végre jó volt a motorom. Az eredményemet még nem tudom. majd csak kicsit később (51. lett – a szerk.). Előttem történt egy baleset. Szerencsém volt, mert a szétszakadt motorokból egy első kerék előttem keresztbe a hegyoldalba csapódott, és a fejem fölött fél méterrel vissza… A balesetek miatt nem tudtam tiszta kört menni. Eléggé sokkolt a baleset, de támadok. A motorom jó, a senior versenyre már végre gyors leszek. Most ennyi.

Bitti orra előtt történt a baleset, szerencsére megúszta

Karl Harris halálos balesete előttem történt. A rendőrség ki fog kihallgatni, mert én láttam, hogy mi történt. Pszichológushoz is kell mennem, hiába nincs rá szükségem. Őszinte részvétemet küldöm Karl családjának és barátainak.

Ez a fotó nem sokkal Karl Harris végzetes bukása előtt készült. Mögötte Dave Madsen-Mygdal, hátul pedig Bitti


Sajnos korábban is történt egy tragikus baleset az idei TT-n: a 65 éves Bob Price a Supersport futam harmadik körében szenvedett halálos sérüléseket – a szerk.

Egyedül Bitter mer hazánkból ilyen versenyen indulni

Előzmények – Superbike verseny

Egy fontos csavar esett ki a váltóból, és került a blokk aljára. Két csavar rögzíti a váltórudazatot és a léptetővillát, amennyire én értek hozzá. Szerencsém volt, mert a váltóm össze is akadhatott volna és akkor baromi nagyot eshettem volna… Ezt a hibát orvosolta a csapat – ez még nem biztos, hogy megoldja a visszaváltási gondjaimat. Jobban örültem volna, ha az egész váltót kicseréljük. Nagyon bizonytalan vagyok. Előre félek minden féktáv előtt, hogy vajon működni fog vagy sem. Borzasztó hátrányban vagyok.

Eddig összesen 11 kört mentem, míg mások minimum a dupláját és a váltót kipróbálni csak a stock versenyemen fogom tudni. Egy helyben tipegek, miközben az egész mezőny körről-körre gyorsul. Nagyon nehéz idegileg most. Egész éjjel nem aludtam és most sem valószínű, hogy fogok. A kedvesem, Gabi nélkül már megbolondultam volna. Hálás köszönet neki, hogy mindig itt van mellettem a bajban. Holnap megpróbálok megtenni mindent a becsületünkért és a szurkolóimért.


A szombati Superbike versenyről:

Fel kellett adni a versenyt. Fizikálisan jól bírtam, utolértem az előttem lévőt, jó ritmust találtam, de a váltóm már a pálya első gyors része után megadta magát, nem tudtam visszaváltani rendesen, már az első körben sem. Még sárga zászlót is kaptam, mégis az első köröm már gyorsabb volt, mint az edzés legjobbja. A második kör szörnyű volt, mert a célegyenes utántól csak hatodikban tudtam végig menni, így fel kellett adnom a versenyt. Sajnos ez van. Ez nem az én hibám nem a csapat hibája, egyszerűen egy nagyon nagy szerencsétlenség. Nem találok szavakat. Fogalmam sincs, hogy mi lesz a megoldás a hétfői versenyre…


Előzmények – edzések

Nagyon nehéz. Mindeddig háromszor ültem idén összesen motoron a Pancsiringen. Ott is egy 10 éves, szériaközeli Hondán. Ehhez képest a keddi 19:39-es időmmel Paul Phillips rendező szerint már kvalifikáltam magam. Eddig összesen 5 kört tudtam megtenni, míg a newcomer (kezdő) csapattársam, a BSB-menő Peter Hickman már 11-et. Egyetlen olyan köröm sem volt, amikor működött végig a váltóm.

Az első napon a kezdéstől az első körben nem volt negyedik fokozat, amikor felfelé akartam váltani – ehhez még hozzájött az, hogy nem tudtam visszaváltani. Ez nagyon veszélyes volt. A Sulby egyenes után – ahol másodikig kell visszaváltani 6 teliről –  üresben maradt a motor, majd nagy nehezen, de befordultam ötödikben küszködve…


Keddre blokkot cseréltünk és bizakodó voltam. A negyedik oké volt, de megint a visszaváltásnál voltak gondok. Negyedikben kanyar előtt és az egyik kedvenc féktávomon megint csak üresbe esett, és második helyett negyedikben fordultam. Minden körben otthagyok 20-30 másodpercet. Remélem, hogy ez a gond megoldódik, és akkor rendben lesz minden – mert így ahol csak vissza kell rakni ötödikbe, és csontgáz, ott általában behúzott kuplunggal gurulok és próbálok valamilyen fokozatot találni… Ez nagyon veszélyes rám nézve, meg egy mögöttem jövő versenyzőnek is, aki elbújva követ engem. Jelenleg még egy normális féktávot nem vettem, és előre félek minden kanyar előtt, ahol ötödikbe kell visszakapcsolni….

Tegnap a csapattársam elesett és mindkét combcsontját eltörte. Mielőbbi gyógyulást kívánok Laurent Hoffmannak. A csapatfőnököm, Shoey sem nagyon tud koncentrálni a saját menésére. Ö is sokkal gyorsabb, mint amit az edzéseken produkált. A csapat jó. A motor elég erős, nekem kell fejben nagyon toppon lennem.


Minden napra jut valami baki. Tegnap például Milky tanácsára az első körben csak azt néztem, hogy hol vizes a pálya. Második már nem volt, Laurent bukása miatt. Ráadásul a ruhám zipzárja a Union Mills utáni gyors részen szétnyílt, és úgy mentem végig a körömet…

Más: ez egy óriási rendezvény, és érthetetlen számomra, hogy miért nem lehet erre megfelelő támogatókat találni… Ma este szintén nehéz lesz, mert este 8-kor kezdődik az edzésünk. A pálya még nedves… Holnap is ilyen késő este megyünk. A reális cél, hogy a versenyhét végére gyorsabb tudjak lenni 10-15 mp-cel, mint az eddigi legjobbam volt, ami 18:48.


Meglátjuk, hogy mi lesz. Én megteszek mindent, az biztos. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy indulhassak és természetesen a sok biztatást is. Természetesen nem vagyok elégedett a köridőmmel. Muszáj, hogy sikerüljön összeállnia mindennek. Szeretnék végre mosolyogni egyet. Eddig ez nem sikerült.

– folytatjuk..
– képek, folyamatos friss infók a Facebookon: Bitter Sándor fan club
– videó: MotoBlog.hu

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending