Csatlakozz hozzánk

Hírek

Iannone lefejelt egy sirályt, majd tovább harcolt a győzelemért

Az év egyik legizgalmasabb futamát hozta az ausztrál hétvége, ahol négy ember küzdhetett a győzelemért

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A kenguruk földjére látogatott a MotoGP mezőnye, ahol tovább folytatódhatott a bajnoki küzdelem. A Yamaha két versenyzőjét, Valentino Rossit és Jorge Lorenzót 18 pont választotta el egymástól a bajnoki tabellán, és mindketten nyerni jöttek a déli kontinensre. Persze számolniuk kellett még néhány gyors versenyzővel, akik bár a bajnoki aranyért már nem harcolnak, nem lesznek tekintettel a Yamahások privát küzdelmére, és ugyanúgy győzni szeretnének.

Lorenzo gyors volt a szabadedzéseken, ám Marc Marquez volt az, aki bezsebelte az első rajtkockát. A többiek a második helyért harcolhattak, Iannone és Lorenzo pedig ezredre pontosan ugyanolyan körrel zárta a kvalifikációt. Habár a spanyol futotta korábban a második helyet érő köridőt, a szélárnyékában motorozó Iannone kapta meg a pozíciót. Ennek oka egy ostoba szabály, miszerint a GP-ben azonos köridő esetén a második leggyorsabb kört nézik, nem pedig azt, hogy ki futotta a köridőt korábban.

Lorenzo így a harmadik pozícióból várhatta a rajtot, sőt dühítette az a tény, hogy két gyorskörén is húzta magával Iannone-t, aki pimasz módon gyakran keres egy gyorsabb versenyzőt, akinek a szélárnyékában motorozhat a kvalifikáción. Nem mintha a Ducatinak szüksége lett volna erre, mivel a Desmosedicik végsebessége már szombaton is feltűnően magas volt. Azonban nem Lorenzo volt a leg elégedetlenebb szombaton. A bajnokságot vezető Rossi csupán a harmadik sorba, a hetedik helyre tudta magát kvalifikálni.

Rossi ismét a vártnál gyengébben teljesített a kvalifikáción

Vasárnap napsütés fogadta a versenyzőket, ami Lorenzónak kedvezett. A spanyol versenyző a legjobb rajtolók egyike, ám mellőle indulhatott Iannone, a Desmosediciről pedig tudjuk, hogy könnyen megindul a rajtnál. A rajt a várakozásoknak megfelelően alakult, így Iannone, Lorenzo, Marquez és Pedrosa sorrendben fordultak el, míg Rossi csupán egy helyet tudott javítani. Lorenzo nem várt sokáig, és rögtön támadni kezdte Iannone-t, mögöttük pedig Pedrosa ugrotta át csapattársát. A Repsol Honda tapasztaltabb spanyolja kiválóan motorozott az elmúlt két versenyhétvégén, ám ez a sikersorozata most megszakadt. Pedrosa nem tudta tartani az élmenők tempóját, és folyamatosan kezdett leszakadni.

Az élboly így négy versenyzőre szűkült: Iannone, Lorenzo, Marquez, és Rossi. A Ducati fiatal olasz versenyzője nem sokkal ezután kemény pillanatokat élt meg, ami könnyen eddigi legjobb futamának vége lehetett volna. Egyszer csak egy sirály termett az élboly előtt, az olasz versenyzőnek pedig esélye sem volt kikerülni az éppen felszálló termetes madarat. Iannone fejjel hárította az ütközést, és habár lecsúszott az ideális ívről, a második helyre visszasorakozva folytatta a futamot, mintha misem történt volna. Ennek köszönhetően Lorenzo került az élre, és úgy tűnt, a spanyol meglóg a többiektől.

Iannone legnagyobb riválisa egy sirály volt

Ezután az év legkeményebb csatája alakult ki a második helyért. Néha úgy tűnt, Iannone csak feltartja Marquezt és Rossit, ám miután azok megelőzték őt, a Ducati versenyzője rájuk tapadt, és a célegyenesben mindkettőt visszaelőzte! A Desmosedici úgy kerülte ki a mezőny két legjobb motorját, mintha azok elfelejtettek volna hatosba váltani! Elképesztő végsebességet sikerült az olasznak kipréselnie a vörös versenymotorból, így végig harcban maradhatott a dobogós pozíciókért. Iannone talán pénteken elment horgászni a hazai Casey Stonerrel, aki elmesélt neki néhány trükköt a Ducati vezetéséről és a pálya vonalvezetéséről. Ez persze csak vicc, de tényleg Stonert idézte Iannone sebessége és magabiztossága. Lelkesedése a körök múlásával sem hagyott alább, így az olaszok a gumikezelést is megoldották a hétvégére.

Sokáig úgy tűnt, Lorenzo könnyen bezsebelheti a győzelmet

Az élen Lorenzo azonban nem tudott elég gyorsan motorozni. Persze szinte végig vezette a versenyt, előnye viszont 1,5 másodperc fölé nem ment, sőt a leggyorsabb köröktől is elmaradt. Olyan volt, mintha óvta volna gumijait, míg a mögötte motorozók egymást lassítanák. Utólag viszont úgy tűnik, nem ő volt a leggyorsabb a mezőnyben. Fél táv után az üldöző boly hirtelen utolérte Lorenzót, Marquez pedig nem is várt sokat az előzési kísérlettel, és átvette a vezetést. A címvédő megpróbált meglógni a többiektől, ám túlmelegítette első abroncsát, és Lorenzo visszavette tőle a vezetést.

Marquez küszködött, néhány körön keresztül nehezen tartotta az élboly tempóját. Ennek eredményeképp Lorenzo ismét lélegzetvételnyi előnyhöz jutott, ám igazán gyors köröket ezután sem tudott kimotorozni. Rossi és Iannone folyamatosan támadták Marquezt, a sorrend szinte kanyarról-kanyarra változott. A doktor gyakran a leggyorsabb volt, de aztán a helycserék miatt mégsem tudott Lorenzóhoz közelebb kerülni. Aztán eljött az utolsó kör, és dűlőre kellett vinni a dolgot.

Marquez már a futam felénél meglóghatott volna, ha nem melegíti túl az első abroncsát?

Lorenzo alig több mint fél másodperccel vezetett az utolsó kör kezdetén, mögötte pedig Marquez fordult. Iannone épp visszavette Rossitól a harmadik pozíciót – ha ebben a pillanatban intették volna le a futamot, Lorenzo 6 pontra faragta volna a hátrányát. Ez a kör viszont nem Lorenzo kedve szerint kezdett alakulni. Rossi visszavette a harmadik helyet, míg Marquez a futam leggyorsabb körét teljesítette. A címvédő kanyarról kanyarra láthatóan közeledett Lorenzóhoz, és az utolsó előzési lehetőséget kihasználva átvette a vezetést, és megnyerte a futamot.

Lorenzo hátránya így csak 4 ponttal csökkent volna, azonban nem csak őt előzték meg az utolsó jobbosban! Andrea Iannone félelmet nem ismerve dobta be a Ducatit Rossi mellé, akinek már nem volt lehetősége visszatámadni. Rég láttunk ennyire izgalmas versenyt, és ennyire fordulatos utolsó kört. Hihetetlen, hogy a Ducati hanyatló teljesítménye után Iannone hirtelen képes volt végig az élbollyal motorozni, és Marquezzel együtt beleszólni a világbajnoki pontverseny alakulásába is.

Marquez egy újabb helyszínt pipálhatott ki a bakancslistáján

Habár Lorenzo szinte végig vezette a futamot, végül mosolyogva szállt le a motorról, hiszen 7 pontot sikerült faragnia hátrányából, ami így 11 pontra csökkent. Persze a doktor is nagyon hálás volt Marqueznek, aki így 5 ponttal rövidítette meg riválisát. A legboldogabbnak viszont Iannone tűnt, aki élete legjobb versenyét teljesítette, míg csapattársa csak a 13-ik helyen ért célba. Amennyiben a Ducatinak sikerül a télen előre lépnie a fejlesztésekben, ezzel a fiatalemberrel bizony számolnunk kell a jövőben!

Valószínűleg nem egyszeri alkalom lesz Iannone kitűnő teljesítménye

Rossinak és Lorenzónak már csak két versenyhétvégéjük maradt, hogy eldöntsék a bajnoki cím sorsát. A folytatásra nem kell sokat várnunk, egy hét múlva Malajziában folytatódik a küzdelem!

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending