Csatlakozz hozzánk

Hírek

MotoGP Motegi: Az időjárás ismét megkeverte a lapokat

A Yamahák uralták a hétvégét, ám a királykategóriás verseny hajrájában átgázolt rajtuk Motegi koronázatlan királya! A Moto2-ben világbajnokot avattak, méghozzá már pénteken…

Közzétéve

ekkor

palyapentek motegi japan motogp2015
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A japán helyszín nem először tartogatott számunkra izgalmakat, az események pedig már szombaton felgyorsultak. A negyedik szabadedzésen egy nagy bukás előzte meg a kvalifikációt, ami könnyen drámai lezárásává is válhatott volna a hétvégének. Alex de Angelis volt az, aki a szalagkorlátnak csapódva tüdőzúzódásokat szenvedett, és helikopterrel kellett a legközelebbi kórházba szállítani. A boxban hosszú perceken át fagyos hangulat uralkodott, ám amikor megerősítették, hogy de Angelis végig eszméleténél volt, a versenyzők már készültek is a folytatásra.

Pénteki bajnokavató buli a Moto2-ben

Szokatlan, ám az idei évben pénteken avathattunk bajnokot a Moto2
mezőnyében. Az egész évben kiválóan teljesítő Johann Zarco tetemes
pontelőnyt gyűjtött össze, aminek ledolgozására már csak a címvédőnek
volt matematikai esélye.


Tito Rabat karsérüléssel vágott neki a
hétvégének, és habár motorra is ülhetett az első szabadedzésen, az azt
követő orvosi vizsgálatokon nem sikerült engedélyt kapnia a hétvége
folytatására. Zarco-t így már pénteken világbajnokká avathatták, akit
még Talmácsi Gábor is tesztelt Magyarországon 2008-ban, mielőtt még a
világbajnoki mezőny tagjává vált volna.

Az időmérő edzés a két Yamaha párharcáról szólt, Rossi és Lorenzó közt nem csupán tized-, de századmásodpercek döntöttek. Végül a spanyolnak sikerült az olasz fölé kerekednie (ahogy a kvalifikációkon általában), mögülük pedig Marquez indulhatott. A második sort a Ducati versenyzői nyitották (Dovizioso és Iannone sorrendben), míg a hatodik pozíciót Dani Pedrosa szerezte meg.

Szombaton még Lorenzo volt a leggyorsabb…

Vasárnap megérkeztek az esőfelhők a versenypálya fölé, ami rossz óment jelentett Lorenzo számára – a spanyol az utóbbi száraz pályás versenyeken rendre győzni tudott, az esős aszfalton viszont mindig pontokat vesztett riválisával szemben. A Yamahák versengése már a rajtnál elkezdődött, amikor Rossinak sikerült jobban kilőnie, és Lorenzo elé érkeznie a féktáv előtt. Lorenzo nem adta fel, és egy késői féktávval megpróbálta visszaszerezni a vezetést, ám lecsúszott az ívről. Szerencse (vagy szándékos?), de végül így került előnybe a spanyol. Lorenzo korábban tudott kigyorsítani a külső íven, és a második féktávon már a doktor mellé is ért. A Yamaha spanyolja tehát hamar visszaért az élre, miután az előny kiépítése vált céljává.

…ám Rossinak jobban sikerült alkalmazkodnia a körülményekhez

A harmadik helyre meglepetésre Andrea Dovizioso jött fel a Ducatival, aki Rossi szélárnyékában motorozva le is rázta magáról a mezőnyt. Csapattársa a kiváló rajt ellenére folyamatosan hátra esett, sőt végül fel is kellett adnia a versenyt. Iannone ezzel nem volt egyedül, az időjárás sokakat megviccelt vasárnap. Volt, aki a kavicságy meglátogatása után még visszatérhetett a pályára (pl. Bradl, Miller és Baz), ám a legtöbbüknek ez a verseny végét jelentette (Aleix Espargaro, Vinales, Petrucci). A negyedik helyen így Pedrosa tűnt fel, akit csapattársa követett. Meglepő, de ezúttal Marquez nem tudott villantani – minden bizonnyal törött karja miatt.
Lorenzo 3 másodperc feletti előnyt motorozott ki néhány kör alatt, míg Rossit hosszú körökön keresztül lőtávolban követte Dovizioso. A Ducati versenyzőjének azonban egy támadásba sem sikerült belekezdenie, sőt hármójuk közül az ő tempója kezdett először visszaesni. Dovi köridejei hirtelen drasztikusan rosszabbodtak, így leszakadt a doktorról, sőt mindkét Repsol Honda átugrotta őt. Így a Ducatinak végül a dobogó helyett csak egy ötödik hely jutott, épp ahogy tavaly is.

Pedrosa ismét meglepett mindenkit

Néhány körrel később az élen motorozók tempója is elkezdett visszaesni. Lorenzo és Rossi közt a távolság szinte nem változott, úgy tűnt, mindkettejük abroncsai egyszerre kezdtek elfogyni. Ekkor még megnyugtató, 7 másodperc feletti előnyük volt Pedrosa-val szemben, ám a Repsol tapasztaltabb spanyoljának köridői sokkolóan jobbak voltak a Yamahákénál. PályaPéntek rovatunkban megírtuk, hogy Dani Pedrosa az, aki legtöbbször állhatott a dobogó tetejére ezen a pályán, de a verseny első szakaszában senki sem sejtette (nyilatkozata szerint még Dani maga sem), hogy esélye lesz a győzelemért harcolni. Pedrosa körről körre, méterről méterre csökkentette a hátrányát, és amikor utolérte a Yamaha versenyzőit, meglepő könnyedséggel ugrotta át őket. Sikerének titka a gumik óvása volt, ami a verseny hajrájában kifizetődött, és így a spanyol 8,5 másodperces előnnyel szakíthatta át a képzeletbeli célvonalat!

Dani Pedrosa több, mint egy évet várt a győzelemre…

Na de az izgalmak ekkor még nem értek véget! 3 másodperc volt a Yamaha versenyzői közt, mielőtt Pedrosa átgázolt rajtuk, ám miután Lorenzo a második helyre került, ez a különbség egy másodperc alá csökkent. Rossinak sikerült egy kis lendületre kapnia Pedrosa háta mögött, vagy csupán ennyivel több volt az abroncsaiban? Pedrosa győzelmi nyilatkozata szerint nagyon fontos volt óvni a gumikat a verseny első szakaszában, amikor a két Yamaha (főként Lorenzo), ellépett a mezőnytől. Könnyen lehet, hogy Lorenzo tehát az első körökben mutatott hihetetlen tempójának köszönheti köridői drasztikus visszaesését a hajrában. Rossi közeledni kezdett hozzá, és várhattuk a körökön át tartó csatát. Ám ez a kerék a keréken harc a Yamahások közt valamiért csak nem tud összejönni az idei évben! Ahelyett, hogy néhány előzést láthattunk volna, Lorenzo hibázott egyet, Rossi kikerülte őt, a spanyol pedig lemaradt, és beérkezett a harmadik helyen. Semmi izgalom, semmi kockázat, csak a bajnoki pontverseny változásának megfordulása.

…és ezzel Dani visszatért a MotoGP bosszúállói közé

A verseny nagy részében Lorenzo Rossi előtt motorozott, és 5 pontot hozhatott volna a bajnoki pontversenyben. Később Pedrosa közéjük ért, amely pillanatban Lorenzo 5 pontra csökkenthette volna 14 pontos lemaradását, ám ezután teljes fordulatot vett a dolgok állása. A doktor második helyével újabb négy ponttal növelte az előnyét, ami így már 18 pontos lett, ami azt jelenti, hogy Lorenzo-nak nem elég megnyernie a hátra lévő 3 futamot (mert amennyiben Rossi a második, akkor is világbajnok 3 ponttal). A Yamaha spanyoljának így ismét kudarccá vált az esős verseny, és egyre távolabb kerül tőle a vb arany. Marc Marquez immáron matematikailag sem védheti meg a címet, míg csapattársa szépen lép előre a tabellán. A következő futamra Ausztráliában kerül sor, Phillip Island versenypályáján folytatódhat a küzdelem!


Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending