Csatlakozz hozzánk

Hírek

Rea és a Kawa: elképesztő diadalmenet

Az északír Jonathan Rea hivatalosan is világbajnok: 7 évet kellett várnia a címre, az idei, azaz első kawasakis évében viszont meglepő könnyedséggel verte el a mezőnyt

Közzétéve

ekkor

jerez wsbk2015
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Spanyolországban rendezték a Superbike vb 11-ik fordulóját. A versenyeknek Jerez pályája adott otthont, ahol ezúttal sem maradtak el a lélegzetelállító előzések. Jonathan Rea számára már csak 6 pontot kellett összegyűjteni a világbajnoki címhez, így mindenki bajnokavatásra készült. Az időmérő edzésen brillíroztak a Kawasaki versenyzői, akik Sykes vezetésével kibérelték az első két rajtkockát.

Nagy meglepetésre a privát Ducatival motorozó Nicolo Canepa ugrott be az első sor végére, míg Chaz Davies a hetedik helyről indulhatott a gyári Panigaléval. Az Aprilia versenyzői is bizakodva várták a futamokat, de míg a hazai pályán motorozó Jordi Torres az ötödik helyről várhatta a rajtot, Leon Haslam csak 11-ikként kvalifikálta magát.

Az időmérő leggyorsabbjai

Vasárnap napsütés fogadta a versenyzőket a pályán, a rajt pedig izgalmasan alakult. Jól indultak a Kawasakik, ám Davies volt az, aki hirtelen harmadikként fordult el mögöttük, míg Torres túlvállalta magát, és kisodródva a pályáról, kezdhette a felzárkózást a mezőny végéről. A legjobb rajtoló viszont Leon Haslam volt, aki ötödikként fordult el, 6 helyet javítva szombati teljesítményén.

Az első kanyar után, így Sykes, Rea, Davies, Canepa, Haslam és van der Mark lett a sorrend. Davies nem bírta tartani a zöldek tempóját, sőt hátulról Canepa kezdte el kóstolgatni. Ez lehetett volna az olasz eddigi legjobb teljesítménye, ám lelkesedésének az eredménye egy korai low-side kicsúszás lett. Canepa folytatni tudta a versenyzést, ám végül csak a pontszerzők mögött ért célba.

Tom Sykes az élen

Tom Sykes néhány kör elteltével sikeresen leszakította magáról csapattársát, és saját tempóját motorozva biztonságos előnyt épített ki az élen. Épp azon gondolkodhattunk, vajon Jonathan Rea spórolni próbál az abroncsaival, vagy csak biztonságra motorozik, amikor a brit több apró hibát is vétett. Lecsúszott néhányszor az ideális ívről, ennek következtében pedig utolérte őt egy lendületes hármas boly: Davies, Haslam és van der Mark. A Ducatival motorozó Chaz Davies nem kérdezett sokat, megelőzte a vb éllovast, és hamar meg is lógott tőle.

Ezzel szemben Leon Haslam sokáig kereste a helyet, ahol beszúrhat Rea mellé. A két brit jól ismeri egymást, hisz voltak már csapattársak, ám Haslam érthetetlenül nehezen alakította ki az előzési lehetőségeket. Ennek legjobb szemléltetője van der Mark volt, aki kihasználta Haslam egyik sikertelen próbálkozását. A holland versenyző megelőzte Haslamet, majd fél kör múlva már Rea-t is elkapta, a következő fél körben pedig már hátra is hagyta őket.

Chaz Davies

Jonathan Rea megfontolt tempója teljességgel érthető volt, hisz mindössze az első tízben kellett végeznie a vb aranyhoz, Leon Haslam viszont láthatóan sokkal gyorsabb körökre volt képes, de egyszerűen nem volt meg benne elég fantázia egy sikeres előzéshez. Így végül Rea megőrizte a negyedik helyet, és habár ezzel megszakadt idei sikersorozata, miszerint minden futamot dobogón végzett, a világbajnoki serleg már a markába került.

Az első hármas nem motorozott elég közel egymáshoz, így nem alakult ki harc köztük, Sykes pedig magabiztosan söpörhette be a győzelmet. Davies elégedett volt a második pozícióval, míg Michael van der Mark hazai futamai után ismét dobogóra állhatott.

Az első futam dobogósai

A második futamra az erőviszonyok kissé megváltoztak, és erőre kaptak az olasz építésű versenymotorok! Habár Sykes ismét nagyszerűen kezdett, Rea már az első féktávnál eldobott két pozíciót. A második helyre így Chaz Davies ugrott előre, akit a hazai Jordi Torres követett. Sykes próbált elhúzni az élen, ám ezúttal az üldözők már fél táv előtt utolérték őt.

Habár Jonathan Rea már zsebben tartotta a vb trófeát, motorozása nem volt felszabadult, és az első futamhoz hasonlóan elmaradt az élbolytól. Leon Haslam ezúttal kissé rosszabbul rajtolt, ám tempója meggyőző volt, sőt az első futammal ellentétben könnyedén megelőzte Jonathan Reat-t. Talán elfáradtak a ZX10-esek, vagy csak a zöldek annyi pezsgőt ittak a két futam közt, hogy nem gondolták át a gumiválasztást?

Jordi Torres

Az élen így négyen is lazán elmotoroztak Tom Sykes mellett, az élbolyban pedig egy Ducati, két Aprilia és egy Honda motorozhatott: Davies, Torres, Haslam és van der Mark sorrendben. A holland újonc nagyon lelkesen motorozott ismét, ám ezúttal ez hibához vezetett, és 5 körrel a vége előtt a kavicságyban végezte. Ezzel a két Kawasaki előbbre ért a negyedik és az ötödik helyekre, ám a győzelemtől meglepően messzire kerültek.

Leon Haslam

Az élen Davies nem adott lehetőséget az előzésre, a végére pedig kissé sikerült is elnyúlnia, így bezsebelte az arany serleget. A két Aprilia nem bonyolódott előzésekbe egészen az utolsó kanyarig, ahol Haslam egy kamikaze manőverrel bedobta motorját csapattársa mellé (feleslegesen agresszívan), ám alig bírt elfordulni, így Torres könnyedén visszatért elé. A dobogóra így az olasz csapatok versenyzői állhattak fel, ám ennek ellenére a Kawasaki megszerezte az idei gyártói bajnoki címet (ami először sikerült a számukra).

A második futam dobogósai

A hosszú szünet után egy izgalmas hétvégével tért vissza a Superbike versenysorozata, ahol bajnokká avathatták Jonathan Rea-t. A britnek sokan már hónapokkal ezelőtt odaadták a bajnoki címet (képletesen), mivel Rea folyamatosan dobogós helyezéseket hozott, a futamok felét pedig meg is nyerte.

A vb ezüstért viszont még izgalmas harc alakulhat ki Davies és Sykes között, akik mindketten remek formában kezdik meg az év végi hajrát. Leon Haslam valószínűleg már nem fog tudni beleszólni ebbe a párharcba, akinek éppen elég fejfájást okoz újonc csapattársa. A következő (utolsó előtti) fordulóra 2 hét múlva kerül sor Franciaországban, Magny-Cours versenypályáján.Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending