Connect with us
just1 mx
Suzuki

Blog

PályaPéntek: Kitart Rossi előnye Csehországban?

Folytatódik a két Yamahás párharca a világbajnoki címért! Vagy Marquez ismét begyűjti az aranyat?

Published

on

palyapentek: motogp brno 2015
ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

Nincs megállás a MotoGP mezőnye számára, Indianapolis után rögtön folytatódik a bajnokság. A hétvége helyszíne Csehország brnói aszfaltcsíkja, mely 1987-től a GP naptárának része. Persze Csehszlovákia előtte is rendezett futamokat, melyek azonban nem a jelenlegi pályán, hanem egy később biztonsági okok miatt eltörölt utcai pályán voltak megrendezve. Habár Karel Abraham már évek óta tagja a királykategóriának, nem ő a pálya legeredményesebb hazai versenyzője: Lukas Pesek dobogóra állhatott a nyolcad literesek között 2007-ben (3. hely, Derbi).


A rajongókat viszont a pálya történelménél jobban érdekli az idei világbajnoki pontverseny alakulása! Valentino Rossi még mindig vezeti a tabellát, ám előnye csupán 9 pont csapattársával szemben. A doktornak viszont nem kell aggódnia, mivel a cseh pályán biztosan versenyképes lesz – az olasz már hétszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára itt, bár így sem ő Brno királya. Max Biaggi szintén hét aranyat gyűjtött be a helyszínen Moto GP karrierje során, azóta viszont a Superbike-ban is sikerült itt diadalmaskodnia (már az RSV4 bemutatkozó évében is). Rossi esélyeit tovább fokozhatja azon statisztika, miszerint itt nem kulcsfontosságú az első soros rajtpozíció a győzelemhez. Nem szerepelt viszont rosszul a többi gyári versenyző sem, Lorenzo, Marquez és Pedrosa is megízlelhette már a győzelmet Csehországban.


Rossi és Lorenzo remek formában vannak, viszont az eredmények alapján a pálya a Hondásoknak fog kedvezni, akik az elmúlt 4 évben verhetetlenek voltak itt. Ha ehhez hozzátesszük, hogy Pedrosa bizonyítani akar, Marquez pedig újra szupertehetségesen motorozik, könnyen összejöhet egy kettősgyőzelem a Repsol csapatának. A címvédő egyébként jelenleg 56 pontos hátrányban készül a hétvégére, ahol Pedrosa és Lorenzo könnyen segíthetnek neki életben tartani világbajnoki esélyeit, pontokat rabolva Valentino Rossitól. Ha mondjuk Lorenzo, Marquez, Rossi sorrendben futnának be, a két Yamahás pontegyenlőséggel vezetné a tabellát, a címvédő pedig 52 pontra csökkentené hátrányát – de több izgalmas kombináció is megvalósulhat a hátralévő 8 futamon.


Ugyancsak nyert már versenyt a helyszínen a Ducati jelenlegi sztárja, Andrea Iannone. A Moto2 győzelem után az olasz kiváló futamot futott itt a Pramac Ducatin is – egy első soros rajtpozíció után az ötödik helyen érkezett be, már akkor megverve a gyári Desmosedicin motorozó Dovizioso-t. Iannone kétség nélkül átvette a domináns szerepet a csapatnál, míg Dovi feledhető versenyeket fut az utóbbi időben, bár ez sokszor nem rajta múlt. Dovizioso ezen a hétvégén sem reménykedhet túlzott javulásban, mivel habár a dobogóra már sikerült itt felállnia, öt nagyon erős vetélytársa lesz a hétvégén – nem számolva a Tech3 Yamaha versenyzőit, akik egyre gyakrabban mutatnak fel kiváló eredményeket.


A versenyeket a megszokott menetrend szerint várhatjuk, az időjárás viszont megspékelheti a vasárnapi futamokat!

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending