Connect with us
Suzuki
just1 mx

Blog

PályaPéntek: Visszatér a MotoGP mezőnye, indulhat a bajnokság második fele!

Hosszú szünet után visszatérnek a versenyzők a képernyőre, a világbajnoki cím sorsa pedig még messze nincs eldöntve!

Published

on

palyapentek: motogp indianapolis 2015
ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

Négy hét telt el a német nagydíj óta, a GP rajongók pedig dörzsölhetik tenyerüket a folytatás miatt. Kilenc forduló van hátra, melyre a következő 14 héten belül kerül a sor, így pihenni már nem lesz idejük a pilótáknak!
A hétvégén az Amerikai Egyesült Államokba látogat a mezőny (idén már másodszor, pedig Laguna Seca nem is szerepel a naptárban), Indianapolis vonalvezetése pedig izgalmakat hozhat a vasárnapi futamon. A nagy múltú helyszín legizgalmasabb része a célegyenes, mely még a régi ovális pálya nyomvonala, sőt célvonal meghagyták az eredetit, téglákból kirakva.


Persze mindenkit a világbajnoki pontverseny alakulása érdekel, hogy vajon Rossi meg-e szerzi tizedik világbajnoki címét, avagy az ötödiket fogja ünnepelni Lorenzo vagy Marquez? A spanyol címvédő egy fölényes futamgyőzelemmel zárta le a bajnokság első felét, kár hogy a versenyek nagy részét önhibájából szúrta el. Marquez piszok gyors, ám rengeteg hibát követ el, igazából két éve kellett volna így motoroznia, amikor újonc volt a kategóriában. Most viszont visszaszerezte a monyóját, a Repsol pedig az egyik legjobb motor a mezőnyben, így a címvédő akár meg is nyerheti a hátralévő kilenc futamot. Ekkor azonban jön a rideg valóság, és a spanyol sztár visszatér a földre, mivel lemaradása már 65 pont, így még ha minden futamon elsőként végez, akkor sem biztos a bajnoki cím.


Egy világbajnoki címhez stabil teljesítmény, és gyors motor kell. Vajon ez Rossi éve lenne? A doktor úgy tűnik, hosszú idő óta ismét egy olyan motoron ül, melyet magára fejlesztett, tudja mi miért történik, mit kell átállítani, hogyan kopik az abroncs, és milyen köridőket kell motoroznia a versenyen. Mert Rossi nem lett hirtelen szupergyors a többiekhez képest, ezt jelzi pocsék (már ha szabad ilyet írnom a tabella első helyezettjére) időmérős teljesítménye, ahol általában csak a második vagy harmadik sorba tud bérletet váltani a futamra. Vasárnapra viszont az erőviszonyok visszaállnak, és Rossi kiváló versenytempóban tör fel a dobogóra – az idei évben eddig minden futamon felállhatott rá!


Rossinak épp ezért nem is kell aggódnia Marquez miatt, mivel az olasz pontosan tudja, hogyan ossza be előnyét a pontversenyben még akkor is, ha hirtelen a címvédő megállíthatatlanul motorozna. A világbajnoki arany képletében van viszont még egy ismeretlen tényező, ez pedig Lorenzo teljesítménye. Rossi hóhérává saját csapattársa válhat, mivel ha Rossi gyorsul, az az M1 javulását jelenti, ami egyenlő Lorenzo teljesítményének javulásával is. Habár a Yamaha spanyolja az idei évben többször is visszavett a tempóból, és lecsúszott a dobogóról, lemaradása Rossival szemben csupán 13 pont. Ennek oka, hogy Lorenzo zsinórban négy futamot is nyert, teljesítménye pedig azért kérdéses a folytatásban, mivel ezek a győzelmek nem azok a szoros befutók voltak. A spanyol Han Solo-hoz hasonló fénysebességre kapcsolt, és kíméletlen rajt-cél győzelmeket aratott. Ha Rossi nem tud javítani kvalifikációs eredményein, Lorenzo pedig begyújtja a rakétákat, könnyen elúszhat az a tizedik vb cím.


De mi a helyzet a többi olasszal? Rakétaként kezdte az évet a Ducati csapata, azóta viszont elvesztettek két liter üzemanyagot, az eredmények pedig fokozatosan kezdtek elmaradni. Különösen igaz ez a csapat idősebb olaszára, Dovizioso három második hellyel kezdte az évet, azóta pedig csak csetlik-botlik a pályán. Tavaly viszont nagyon gyors volt Indianapolis-ban, amiből arra következtethetünk, hogy mindkét Desmosedici versenyképes lehet a hétvégén. Igaz ez Andrea Iannone-ra is, aki harmadik helyen áll a pontversenyben, az idei évben pedig kezd stabil eredményeket hozni. Dovi gyors és megbízható pilóta, Iannone viszont fiatalabb és talán tehetségesebb is, akár már az idei évben átveheti a vezető szerepet a csapatnál (vagy már meg is tette).


Marco Melandri helye nem maradt sokáig üresen az Aprilia istállójában, Alvaro Bautista egy erős csapattársat kapott. A nyolcadliteres világbajnok mellé a Moto2 bajnok Stefan Bradl érkezik, aki az idei évben méltatlanul gyenge motorral indulhatott a futamokon – bár ez nem fog sokat változni. Az Aprilia alakulata sajnos csalódást okozott idei teljesítményével rajongói számára, szükség lett volna még egy évnyi háttérmunkára, ahogy az eredetileg volt beütemezve. Bradl viszont ha hosszú távon gondolkodik, akkor jó helyre került, mivel az olasz gárda biztosan bele fog még ölni rengeteg zsáknyi pénzt a projektbe, így néhány éven belül felérhetnek az élmezőnybe (vagy valahová a Ducati szintjére). Az RS-GP fejlesztése máshogy indult, mint anno az RS3 Cube esetében, az eredmények viszont még nem jöttek – reméljük a történelem nem ismétli meg önmagát, és nem rogy meg a gyártó a GP költségek miatt.


A futamokra az esti órákban kerül sor, és a versenyzők biztosan nagy hévvel fognak nekiugrani a szezon második felének!

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending