Connect with us
Suzuki

Blog

Evel Knievel, Az Első Fenegyerek

Jhonny Knoxville állít emléket gyerekkori példaképének ebben az önéletrajzi filmben.

Published

on

evel knievel
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Robert Craig 1938-ban született az egyesült államokbeli Montanaban. A gimnázium után egy bányában kezdett el dolgozni, ahonnan azért rúgták ki mert kétkerekezett egy homlokrakodóval és belehajtott a város fő áram ellátójába. A baleset miatt több órán keresztül elektromosság nélkül maradt a város egész lakossága. Ezután egyre nagyobb zűrökbe keveredett. 1956-ban egy motoros üldözés miatt, melyben összetörte a motorját is, börtönbe is zárták. Itt kapta meg becenevét is.

A szabadulása után Robert tovább kereste az újabb és újabb kihívásokat. Többször részt vett helyi rodeókon és síugró versenyeken. Utóbbi olyan jól ment neki, hogy 1959-ben meg is nyerte a Northern Rocky Mountain Ski Association Class versenyét. Az 1950-es évek végén aztán csatlakozott az amerikai hadsereghez, ahol a sereg hivatalos atlétika csapatában rúdugró lett.

Leszerelése után egy rövid ideig hokizott majd vadász tanácsadó céget indított, ami nagyon jól ment egészen addig a pontog, amíg a hatóságok rá nem jöttek, hogy Robert a Yellowstone Nemzeti Parkba hordja lövöldözni a kuncsaftjait.

Ezek után motocrossozni kezdett. 1962-ben azonban eltörte a vállát és a kulcscsontját. Hogy családjának továbbra is biztosítani tudja az anyagi biztonságot, biztosításokat kezdett árulni. Ebben az ágazatban is jelentős sikereket ért el. Azonban miután a cég vezetősége nem volt hajlandó kinevezni vezérigazgató helyettesnek csupán pár hónapnyi munka után, felmondott.

A biztosítós meló után nyitott egy Honda motor kereskedést, ami kis időn belül csődbe ment. Továbbra is maradva a motoros vonalon, munkát kapott Don Pomeroy-tól egy motorkereskedésben. Ez volt az a hely, ahol Jim Pomeroy, egy sikeres motocross versenyző, megtanította Robertet egykerekezni és úgy motorozni, hogy közben az ülésen áll.

Ezután már egyenes út vezetett az első saját motoros bemutatóig. Kis egykerekzgetés után Knievel átugratott egy csörgőkígyókkal teli és egy, két pumát magába záró dobozt. A landolásnál a motor hátsókereke megakadt a csörgőkígyós doboz szélében de Knievel sikeresen letette a motort az érkező rámpára. Innen már nem volt megállás.

Robert Knievel nem véletlen érdemelte ki Jhonny Knoxville vagy Travis Pastrana rajongását. Ő volt az első olyan fenegyerek, aki közelebb hozta a motorsportot az emberekhez. Nagyszerű showman és még nagyszerűbb motoros volt. A film is egész biztos jó lesz.

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending