Connect with us

Vezetéstechnika

Újdonság: Dinamikus féklámpa a BMW-től

A BWM megoldása az eddigieknél hatékonyabban figyelmezteti a mögöttes forgalmat – két lépcsőben – az előttük haladó motoros (vész)fékezéséről; videóval!

Published

on

bmw motorrad 2016
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Ez az egyelőre Európában jóváhagyott féklámpa két lépcsőben figyelmezteti a mögöttes forgalmat, amikor a motoros keményen fékez vagy vészfékezést hajt végre. Az első lépcső 50 km/h feletti sebességről történő fékezéskor lép életbe. Ilyenkor a féklámpa 5 Hz frekvenciával villog. Amint a motor sebessége 14 km/h alá csökken, második lépcsőként a vészvillogó is bekapcsol, és egészen addig nem kapcsol ki, amíg a motorkerékpár el nem éri a 20 km/h sebességet.

Így működik a gyakorlatban:

A Dinamikus féklámpa funkcióval kiegészített ABS Pro a 2016-os modellévtől hat modell alap- vagy extrafelszerelésének része.


A 2016-os modellévtől az R 1200 GS és Adventure, illetve az S 1000 XR modellekhez a Pro menetprogramokkal együtt rendelhető ABS Pro része a Dinamikus féklámpa. A K 1600 GT, GTL és GTL Exclusive modellek esetében ez a funkció a 2016-os modellévtől az alapfelszereltség része.

ABS Pro

Az ABS Pro kifejezetten közutakon történő használatra született, ahol mindig váratlan veszélyek leselkednek ránk. Az ABS Pro az eddigi blokkolásgátlókhoz képest egy lépéssel tovább merészkedve kanyarokban is növeli a fékezés biztonságát. Az ABS Pro megakadályozza kanyaríveken a kerekek blokkolását, még akkor is, ha gyorsan következik be a fékezés; ez csökkenti a hirtelen kormányerő-változást a váratlan fékezési manővereknél, és megakadályozza a motor hátuljának akaratlan kitörését. A motoros számára az ABS Pro előnye a kifinomult reakciókban, a fékezés és stabilitás magas fokában és a kanyarokban elérhető legnagyobb mértékű lassulásban nyilvánul meg.

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending