Connect with us
Suzuki

Hírek

MotoGP Assen: Amikor két taktikus harcol a győzelemért

Marc Marquez és Valentino Rossi egész futamon át tartó küzdelme Hollandiából!

Published

on

motogp assen 2015
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Nyolcadik futamához ért a MotoGP versenynaptára, melyet az egyik legnagyobb múlttal rendelkező pályán tartottak, Assenben. Jorge Lorenzo zsinórban négy futamgyőzelmet szerzett a holland forduló előtt, ám a tabellát vezető Rossi felkészülten érkezett. A doktor már az első szabadedzéstől kezdve az egyik leggyorsabb volt, sőt a pénteki kvalifikáción megszerezte az első rajtkockát. Habár csütörtökön egy eséssel kezdte a hétvégét a címvédő, Marquez versenyképesebbnek érezte magát a tavalyi vázzal szerelt Repsol Hondáján, így győzelmi reményekkel vághatott neki a futamnak a harmadik rajtkockából. Kettejük közé Aleix Espargaro fért be a Suzukival, akinek ismét csak az egykörös tempója volt kiemelkedő. A második sorba Dani Pedrosa, Pol Espargaro és Andrea Iannone kvalifikálták magukat, míg Lorenzo csupán a nyolcadik helyről várhatta a rajtot.
Hollandiában a futamokat tradicionálisan szombaton tartják, ám ez minden bizonnyal utoljára történt így, mivel ez rengeteg kompromisszummal jár a szervezőknek, ezért a jövő évtől szeretnének áttérni a megszokott menetrendre. Az időjárás sokáig kérdésesnek tűnt, a Moto3 futama alatt végig borús idő fogadta a versenyzőket, sőt egy kameraképen mintha esőcseppek is feltűntek volna egy pillanatra. A Moto2 versenye alatt már többször is kisütött a nap, a királykategória futama előtt viszont ismét felhős lett az ég, és a szerelők gyorsan kitolták a nedves pályára felkészített tartalékmotorokat. Az idő végül kegyes volt a versenyzőkhöz, és végig száraz pályán körözhettek.


Valentino Rossi remekül kapta el a rajtot, és az első helyen fordulhatott el, néhány kanyar múlva pedig már a címvédő Marquez követte őt. A nyolcadik helyről rajtoló Lorenzo pontosan tudta, hogy sietnie kell, ha nem akar utolérhetetlen távolságba kerülni csapattársától, így egy őrült kör alatt 5 helyet lépett előre. Lorenzo így Rossi és Marquez mögött találta magát már az első kör végén, ez a hármas pedig hamar ellépett a többiektől. Mögöttük Andrea Iannone motorozott kényelmes távolságra leszakítva az üldözőket, akik Moto3 stílusban egy egész bolyt alakítottak ki. Izgalmas csaták alakultak így ki az ötödik helytől hátrafelé, melynek főszereplői az Espargaro fivérek, Dovizioso, Crutchlow, Smith és Pedrosa voltak. A helycserék többségéről viszont lemaradtunk, mivel az élen is zajlottak az események.


Lorenzo számára tehát minden adottnak tűnt egy újabb sikeres futamhoz, hiszen gyenge kvalifikációja ellenére rögtön az élbolyban találta magát. A történet viszont máshogy alakult, és a spanyol körönként kezdett el leszakadni az élen motorozó kettősről. A nézők többsége ekkor valami kisebb problémára gyanakodhatott, hiszen Lorenzo a futam végére 14 másodpercre maradt el a győzelemtől. A Yamaha spanyolja a futam után viszont őszintén bevallotta, hogy habár jól érezte magát a motoron, egyszerűen nem volt elég gyors a harchoz, így visszavett, és inkább begurult a biztos harmadik helyen.


Rossi és Marquez viszont nem vettek vissza, és az egész futam alatt pár tizedes különbséggel követték egymást. Marquez hiába tűnt gyorsabbnak, nem próbálkozott előzéssel, úgy tűnik a spanyol számára hatott a sok kritika, és sokkal érettebben motorozott. Két piszokgyors, ámde taktikus versenyző körözött így az élen! Fél táv környékén például a doktor lassult egy másodpercet egy sisakfólia letépése miatt, ám Marquez mintha ezt nem szerette volna kihasználni, és mögötte maradt. A véghajrá előtt viszont Rossi elkövetett egy kisebb hibát az utolsó sikánban, és a füvön kigyorsítva lendületet vesztett. Marquez beszúrt, Rossi pedig bőven hagyott helyet – talán szándékosan engedte őt el? Marquez ekkor könnyen meglódulhatott volna, hiszen Rossinál keményebb első gumikeverékkel állt rajthoz, ám a doktor látszólag könnyen követte a címvédőt.


Marquez nem tudott elnyúlni, Rossi pedig három körrel a vége előtt visszavette a vezetést. Ahogy a doktor a futam után elmondta, utolsó két körére már semmilyen taktikája nem volt, csak húzta a gázt amennyire lehetett, és két hibátlan kört próbált teljesíteni. Mindez nem volt elég Marquez ellen, aki az utolsó kör második felében valami igazán őrült tempóban közlekedett, és az utolsó sikán előtt lőtávolba is ért. Ekkor jött a Marquez féle “egy életem-egy halálom” féktáv, és a spanyolnak sikerült bedobnia motorját a belső ívre. Rossi viszont nem adta fel saját ívét, így a kanyarkombináció közepén összeértek, szerencsére mindketten a motorjaikon maradtak. Marquez folytatta ívét az utolsó kanyarban, ám Rossi az ütközést követően felegyenesítette motorját, és átvágtatva a kavicságyon 1 másodperc feletti előnnyel futott át a célvonalon. Mindkét versenyző nagyon boldogan ünnepelt, ám Marquez mondandója végén kiemelte, hogy az összeérésük után Rossi levágta az utolsó kanyart, meglátjuk mi fog történni – mintha ezzel arra utalt volna, hogy panaszt terveznek emelni a doktor manővere ellen. A MotoGP viszont nem a felesleges büntetésekről szól (arra ott a Forma1), így nem látunk esélyt a végeredmény módosítására. Habár Marquez a belső íven érkezett, Rossi számára nem maradt hely, a kanyart pedig az ütközés elkerülése végett vágta le.


A Bajnoki pontversenyben így Rossi maradt az élen, sőt Marqueznek hála 9 ponttal tudta növelni előnyét Lorenzóval szemben, ami így jelenleg 10 pont. A spanyol címvédő feljött a negyedik helyre, ezzel megelőzve Dovizioso-t, ám a harmadik helyen még mindig ott van Andrea Iannone. A fiatal olasz egyre magabiztosabban motorozik a Ducatival, és habár Dovizioso-nak voltak műszaki problémái is, úgy tűnik Iannone lassan átveheti a domináns szerepet a csapatban. Ugyancsak beilleszkedett a mezőnybe a francia Loris Baz, aki ismét a legjobb OPEN kategóriás motoros lett. A következő futamra két hét múlva kerül sor Németországban, a helyszín Sachsenring.

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending