Connect with us
just1 mx
Suzuki

Hírek

MotoGP Catalunya: Töretlenül gyűjtik pontjaikat a Yamahások

Túl vagyunk a MotoGP hetedik fordulóján!

Published

on

motogp catalunya 2015
ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

A katalán versenypálya általában a valós erőviszonyokat mutatja be, a hétvége mégis elég változatosan alakult. Új alkatrészekkel készült a Suzuki csapata, akik már az edzéseken megmutatták, hogy számolni kell velük. Szombaton végül bezsebelték az első két rajtkockát, így Aleix Espargaro az idei legjobb eredményére készülhetett a pole pozícióból. Az első sor végébe kvalifikálta magát az utóbbi három futamon diadalmaskodó Jorge Lorenzo a Yamahával, míg a második sort Matquez, Dovizioso és Pedrosa bérelték ki. A bajnokságot vezető Valentino Rossi ismét csak a harmadik sorból várhatta a rajtot.

Szombaton a Suzuki csapata került középpontba, mivel kibérelték az első két rajtpozíciót

Bíztunk benne, hogy az újonc Suzuki csapatának remeklése tovább fog tartani néhány körnél, ám már az első kör végén a hetedik és 14-ik pozícióban hajtottak át a célvonalon. A botrányosan sikerült rajt után Espargaro és Vinales is javulni tudott, és folyamatosan jöttek előre. Senkit sem ért váratlanul, hogy Lorenzo fordult el elsőként, akit Dovizioso és Marquez követett. Volt komplikáció a rajtnál és az első körökben bőven, folyamatosan láthattunk valakit a kavicságyban henteregni – szerencsére sérülés nem történt.

Aleix Espargaro a futamon már nem tudta hozni a jó eredményt

A címvédő Marquezt idei gyenge szezonkezdése ellenére is sokáig bajnoki esélyesnek gondoltuk, ám a mai napon került elérhetetlennek tűnő távolságra a címvédéstől. A spanyol könnyedén megelőzte Dovizioso-t, és tapadni kezdett az élen motorozó Lorenzo-ra, ám egy féktávot elvétve a kavicságyba sodródott, és elesett. Habár megpróbálta folytatni a versenyt, csak a boxig jutott el, így az idei évben már harmadszor bukja a pontokat vezetői hiba végett. Az elfékezés egyébként nem tűnt túlságosan vészesnek, ám a spanyol nem egyenesítette ki motorját, hanem a kavicságyon próbált elfordulni – ami jelzi, hogy a címvédő az idei évben nem elég koncentrált. Természetesen óriásit lépett előre a Yamaha az idei évre, ám Marquez rengeteg pontot hagyott veszni az idei évben, és hacsak kisebb csodát nem művelnek a Honda fejlesztői részlegén, ez az év számukra már elment.

Marquez látványosat dönt – a címvédő a futamon ismét hibázott, és a kavicságyban próbált elfordulni

Hamar feljött a második helyre Rossi, míg mögötte egy kényelmes harmadik pozíció juthatott volna Dovizioso-nak és a Ducatinak. Dovi nem sokkal később viszont elcsúszott, és feladta a versenyt. A harmadik helyre így esélye nyílt a Suzuki csapatának, hiszen Aleix Espargaro-nak csupán Pedrosa-val kellett megharcolnia a dobogó legalsó fokáért. A lábadozó Pedrosa viszont hiba nélkül motorozott, míg a Suzuki versenyzője próbált a határon motorozni, és az ő futama is a kavicságyban ért véget. Andrea Iannone így felért a negyedik helyre, és nemcsak hogy ő lett a legjobb Ducati versenyző, de még csapattársát is megelőzte a pontversenyben. Andrea Dovizioso számára három második hellyel indult a szezon, ám azóta vezetői és technikai probléma is érte, így már csak a negyedik helyen áll a tabellán.

Lorenzo zsinórban negyedszer állhatott a dobogó tetejére

Dörzsölhettük a tenyerünket, hogy a győzelemért összecsaphat a két Yamahás, és a történelem megismételheti önmagát. Lorenzo és Rossi kemény harcot vívott 2009-ben itt a győzelemért, ám ez a harc az idei évben elmaradt. A doktor 1,5 másodperces hátrányban követte csapattársát, amiből csak az utolsó körökben tudott faragni, de előzési pozícióba nem tudott kerülni. Lorenzo így már zsinórban negyedszer hozta be első helyre az M1-est, a pontversenyben pedig már csak egy ponttal marad el Rossitól. A Yamaha olyan versenyképes motort és pilótafelállást hozott össze az idei évre, mint a Kawasaki a Superbike világbajnokságon. Eléggé valószínűsíthető, hogy az idei bajnok kettejük közül kerül ki, ám hogy melyikük, arra még következtetni nem lehet. Lorenzo nagyon jól érzi magát a motoron, és rendre Rossi előtt végez a kvalifikáción, ám a doktor nagyon jól osztja be abroncsait, így a futamok végén is gyors tud maradni. Izgalmakat hozhat a Honda és a Ducati javulása, ám a Yamaha belharc is rendkívülivé teheti az idei bajnokságot, mivel egyik versenyző sem fog könnyen lemondani a bajnoki címről.

Akkor legközelebb is te nyersz, vagy már én jövök?

A kieséseknek köszönhetően a Suzuki második számú versenyzője, Maverick Vinales felért a hatodik pozícióig, míg Alvaro Bautista a visszatérő Aprilia csapat legjobb eredményét hozta tizedik helyével.


A következő futamra két hét múlva kerül sor Hollandiában. A gyakori esőzések mellett az asseni pálya sajátossága, hogy a futamokat szombaton tartják!

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending