Connect with us
just1 mx
Suzuki

Blog

Vélemény: Szerelő vs YouTube

Egy emberként követelték a fejem a magyar motorszerelők a YouTube-ról szerelős cikkem miatt. Nem akartam egyesével reagálni a kommentekre, ezért megteszem ezt egy rövid kis cikkben.

Published

on

youtube sporolj
jgpr
RST AIRBAG

Előzmény cikk!

Kezdjük az elején. A cikk lényege sokkal inkább az internet és a mai kor információ szabadságának dicsőítése lett volna egy motoros élményen keresztül bemutatva, sem mint a motorszerelők szájából kivenni a kenyeret. Az lett volna a lényeg, hogy elmondhassam, mennyire örülök annak, hogy valaki Amerikában rászánt több órát, hogy levideózhassa lépésről, lépésre egy ilyen generátor cseréjét, hogy utána a nyersanyagot megszerkesztve feltöltse az internetre, ahol bárki, én vagy akár egy szerelő is hozzáférhet ingyen. Mindezért cserébe pedig egy centet sem kap. Az emberiségbe vetett hitemet adja vissza néha napján egy ilyen apróság és aki figyelmesen elolvassa a cikket, rájöhet, hogy sehol nem buzdítok arra senkit, hogy ő egyedül otthon essen neki bármilyen probléma megoldásának. Sőt.

Én feltételezem azt az olvasóról, hogy van esze és megfelelő önkritikája. Én is tisztában voltam tudásom hiányosságával ezért kértem villamossági szerelő segítségét a kiméréshez és egy nálam szerelésben tapasztaltabb ismerős segítségét az akció felügyeléséhez.

Azt is leírtam, hogy sajnos nincs a lakhelyem közelében megbízható motorszerelő. Tudom, mert próbáltam. Hoztam én már vissza szerelőtől úgy motort, hogy a megrendelt új alkatrész helyett egy ezeréves bontott került bele vagy úgy, hogy a hátsó fék nem lett feltöltve olajjal. Pedig képzeljétek, bizonyítvánnyal rendelkező motorszerelő. Akárcsak az, aki nem tudta kicserélni a saját motorjában a gyertyákat. Durva mi? Mert innen üzenem a kedves piedesztálon ücsörgő szerelőknek, hogy nem véletlen ám az általános bizalmatlanság a szakikkal szemben. Hány olyan sztorit hallottunk ismerősöktől vagy történt meg velünk, ahol a szerelő megpróbálta kihasználni a hozzá nem értésünket vagy, hogy elvállalt olyan munkát, amihez ő sem ért. Persze nem szabad általánosítani, mert az a gyűlölet alapja. Nap mint nap megküzdök én is azokkal a vádakkal, hogy a motorosok mind állatok, akik 300-zal száguldoznak a városközpontokban. Én tudom, hogy ez nem igaz de sajnos azzal is tisztában vagyok, hogy sajnos ilyenre is van példa. Ez az egyik oka, hogy motoros újságíró lettem. Megakarom mutatni az embereknek, hogy a motorosok nem sört vedelő szakállas bűnözők vagy bőrruhába öltözött kamikaze pilóták. Javítani szeretnék a megítélésünkön de ettől még nem tagadhatom le azt, hogy a nép így gondolja.

Aztán ott volt a felelősség kérdése. Nem a féket vagy a kormányt basztattam, nem az elektronikába nyúlkáltam bele. Kicseréltem egy olyan alkatrészt, aminek a helyes működéséről még a műhelyben megtudtam győződni. De elárulok még valamit. Nekem a saját életem a legdrágább. Lehet, hogy önzőnek hangzik de nézz egy kicsit magadba és ráfogsz jönni, hogy te sem vagy különb. A létfenntartás az egyik legalapvetőbb ösztön. Ez van. De emellé még vagyok annyira felelősségteljes, hogy másnak sem szeretnék kárt okozni. Ezért nem használok utcán slick gumit, ezért veszem meg a drága fékbetéteket, ezért hordom a motorom szakszervizbe. De egy generátor cseréjénél felelősséget emlegetni? Ne már. Érdekelnek a motorok és hajtott a kíváncsiság. Illetve veletek is megszerettem volna osztani a tapasztalatokat. Azt is leírtam volna ha leégetem az egész motort úgy, ahogy van.

Ha már felelősség! Mi van azokkal, akik otthon bütykölgetik az autóikat, motorjaikat mert szeretik ezt csinálni? Azok mind ámokfutó gyilkosok lennének, felelőtlen mészárosok? A tuning TDI-k meg Simsonok? Mindenki hülye, aki maga szeretne megcsinálni valamit a motorján de nincs róla papírja? Ez demagógia. A világ nem fekete és fehér.

A cím elismerem, hogy figyelem hajhász de valahol ez is lenne a feladata. A lényegi tartalom azonban alatta található.

A véleményem továbbra is változatlan. Úgy gondolom, hogy ha valakinek van hozzá ideje, huzalma, kedve, akkor a saját korlátait és a kockázatot figyelembe véve nyugodtan elbütykölgetheti otthon a motorját. Lehet szó egy indexbúra cseréjétől kezdve, a lánc meghúzásán át akár egy új generátor behelyezéséig. Ismernünk kell a saját korlátainkat.  Az okos ember ezt megérti és eszerint cselekszik. A hülyének meg úgyse magyarázod meg.


Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending