Connect with us
Suzuki

Műhely

Műhely: 5 dolog, amire minden motorosnak szüksége lehet

Vannak kivételek, de a következő dolgok elengedhetetlenek motorod rendszeres karbantartásához!

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

A legtöbben talán nem is sejtik, de egy motorosnak időnként be kell piszkítania a kezét. Legyen szó egy veteránról, egy középkorú kezdőmotorról, vagy egy vadonatúj álommotorról, a rendszeres karbantartás elengedhetetlen. Ahogy Dani rávilágított, bizony nem kell minden aprósággal szervizbe rohangálnunk, meglepően sok művelet otthon is elvégezhető. Természetesen a szaktudás hiánya komoly problémákhoz vezethet, ám ma már az internetnek köszönhetően könnyen szélesíthetjük tudásunkat, és hamar megoldásokat találhatunk problémáinkra.
Mai cikkünk az elengedhetetlen szerszámokról szól, melyekre minden motorosnak szüksége lesz (hacsak nem kardánhajtású a motorja).


1. Használati útmutató
Sajnos a legtöbb gyártó útmutatója nem érhető el magyarul, ám ha nem is kaptál könyvecskét a motorodhoz, bármelyik típus használatiját letöltheted az internetről. Ahogy egyik háztartási gépnél sem árt, ha használat előtt átolvasod az útmutatót, motorodról is hasznos információkat tudhatsz meg a tájékoztatóból. A gyári használati útmutató összefoglalja a fontos tudnivalókat motorodról, sőt kitér a karbantartásra és a szerelésre is, így megtudod, mire kell figyelned, és hogy férhetsz hozzá a nehezen elérhető dolgokhoz (anélkül, hogy a fél motort lebontanád).


2. Alap szerszámkészlet
Nem fogjuk felsorolni a pontos szerszámokat, igazából nem is lehet. Egy alap villáskulcs készleten túl rengeteg speciális szerszámra szükséged lehet, de az alap karbantartási műveletek általában megoldhatóak egy átlagos műhely felszerelésével. A sportmotorok persze feladhatják a leckét, mivel a kompakt építés miatt könnyen találkozhatsz nehezen hozzáférhető csavarokkal, de általában az idomok eltávolításával a legtöbb dolog hozzáférhetővé válik. Ma már a műhelyben elengedhetetlen a WD40 (csodaspray, ami tisztít, lazít, ken) és a szigetelőszalag is!


3. Motoremelők
Rengeteg karbantartási műveletet megkönnyít, ha a motor egyenesen áll, melyben egy motoremelő lesz a segítségedre (hacsak nincs a motorodon középtámasz). Az első és a hátsó kerékhez külön kaphatóak, melyek segítségével könnyen kiszerelhetőek a kerekek és kenhető a lánc – mert ugye a láncot rendszeresen ápolni kell. Az emelők téli tárolásra is hasznosak, mivel így az abroncsok tehermentesek, nem deformálódhatnak.

4. Láncspray
Ahogy az előző pontban említettük, a láncot rendszeresen kenni kell. Ez a művelet könnyen elvégezhető otthon, ilyesmiért igazán kár szervizbe járni. Nagyjából 500 kilométerenként esedékes az ellenőrzés és a kenés. A kenés láncspray segítségével történik, amit egyszerűen a láncra fújunk – erről bővebben itt olvashatsz.


5. Guminyomás mérő
Ajánlott minden út előtt ellenőrizni a guminyomásokat, persze erre nem jut mindig időnk. Nagyobb túra előtt viszont elengedhetetlen, így ha kompresszort nem is, de egy nyomásmérőt mindenképp szerezz be – ha megbizonyosodsz az alacsony nyomásról, felfújhatod a legközelebbi benzinkúton.


+1 Olaj edény, lefolyóteknő
Az olajcsere az egyik legfontosabb művelet, mellyel növelheted az erőforrás élettartamát. Ahogy a legtöbb autós is otthon cseréli a motorolajat, úgy a motorodon sem bonyolultabb magad megtenned. Megkönnyíti a helyzeted, ha nem kell minden alkalommal keresned valamit, amibe leengedheted a fáradt olajat, hanem kijelölsz erre a műveletre egy edényt, tartályt, vagy egy praktikus teknőt – melyben ideiglenesen tárolható, később pedig könnyen kiönthető az olaj.


A felsoroltakon kívül persze rengeteg szerszám jól jön a háznál, ám ezek azok, melyekre minden motorosnak szüksége van. Ezen kívül ajánlott beszerezni egy lánc nittelő szerszámot is, mellyel otthon is elvégezhetjük a lánccserét. Sokat tud segíteni egy digitális multiméter is, amivel fényt deríthetünk a különböző elektromos problémákra.

A motopartsshop.hu kínálatában minden szükségeset megtalálsz!

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending