Connect with us
just1 mx
Suzuki

Hírek

WSBK Portimao: Rea esőben és szárazon is a leggyorsabb!

Túl vagyunk a Superbike vb hetedik fordulóján, a portugál nagydíjon!

Published

on

wsbk portimao 2015
jgpr
RST AIRBAG

Eljutottunk a Superbike vb idei bajnokságának feléhez (hetedik futam a 13-ból). Ahogy PályaPéntek rovatunkban is írtuk, Jonathan Rea magabiztos 101 pontos előnnyel érkezett a helyszínre. A tabellát vezető britnek tehát nem kellett túlzottan aggódnia a hétvége alakulását illetően, ám a brit keze megremegett a szombati időmérőn. Rea bukott a kvalifikáción, így csupán a harmadik sorból, a nyolcadik helyről várhatta a rajtot. Az első rajtkockát Davide Giugliano szerezte meg a Ducatival, míg mellőle Tom Sykes és Chaz Davies indulhattak, miközben Leon Haslam az ötödik helyre kvalifikálta magát az Apriliával.


Az első futam izgalmaira nem lehetett panaszunk! Kiválóan rajtolt a két Kawasaki, Sykes az élre ugrott, Rea pedig a negyedik helyen fordult el az első kanyarban, köztük a két Ducatival. Elég volt néhány kör, és kirajzolódott a kép, hogy a győzelemért ismét Sykes és Rea fognak megharcolni. Giugliano nem tudta kihasználni rajtelsőségét, és több hibát is vétve, az ötödik és tizedik pozíciók közt ingázott, míg csapattársa Haslam ellen harcolt a dobogó legalsó fokáért.


A két Kawasaki tempója kimagaslott a mezőnyből, és habár Sykes hibátlanul motorozott, Rea lassan utolérte és megelőzte őt. Szerencsére a történet itt nem ért véget, mivel 2013 világbajnoka nagyon szeretett volna nyerni, sőt az égiek talán a kedvére is tettek. A véghajrá előtt ugyanis eleredt az eső, így az utolsó hat kör újabb izgalmakat tartogatott a szurkolók számára. Sykes magabiztosnak tűnt a nedves pályán, és egy körrel később állt ki kerékcserére, mint csapattársa (a SBK-ban nincs tartalék motor, így nem ugornak át az esőre felkészített motorra, hanem gumikat cserélnek). A plusz egy kör semmin sem változtatott, a két versenyző fej-fej mellett találta magát az eső áztatta pályán, és folytatódhatott a küzdelem a győzelemért!


Leon Haslam sokáig harcban volt a harmadik pozícióért Chaz Davies-el szemben, ám már az első esőcseppek is hibára késztették. Az Aprilia versenyzője a gumicsere után bukott, így a dobogó helyett az utolsó pontszerző helyekért kellett harcolnia. A legjobban talán Giugliano járt az esővel, aki észrevétlenül feljött a negyedik pozícióba, csapattársa mögé. Az élen eközben ádáz harc folyt a győzelemért, a két versenyző a pálya különböző pontjain tűntek gyorsabbnak a másiknál. A győzelem sorsa végül az utolsó előtti körben dőlt el, amikor Sykes motorja beszitált az egyik kigyorsításon. A brit ezt tomboló dühvel nyugtázta, és többször is megütötte motorját, ami több másodperces hátrányba került számára (kis híján még Davies is utolérte emiatt). Rea így a nyolcadik helyről állhatott fel a dobogó tetejére, tovább növelve tetemes előnyét a pontversenyben.


A második futamra ismét felszáradt a pálya, sőt a rajt is eléggé hasonlóan alakult. Haslam egy kicsit erősebben próbált kezdeni, és Giugliano is jobban odatette magát. Hamar egymásra talált a két Kawasaki az élen, ám kis híján össze is ütköztek, ezzel időt veszítve, és átadva a vezetést Giugliano-nak. A Ducati versenyzője néhány körön keresztül vezette a futamot, ám Rea és Sykes idővel elmotoroztak mellette. A forgatókönyv viszont változott az első futamhoz képest, és Sykes abroncsai ideje korán elfogytak, így nemhogy a győzelemért nem tudott harcolni, de visszacsúszott egészen a nyolcadik pozícióba.


Rea a második futamot meglepően könnyen behúzta, míg mögötte Giugliano futott be. Leon Haslam állhatott fel még a dobogóra, aki első futamos hibája miatt visszaesett a bajnokság harmadik pozíciójába. A tabellát így a két Kawasaki vezeti, ám Jonathan Rea előnye immáron 124 pont! Habár még rengeteg pontot lehet szerezni az idei évben, túl vagyunk a bajnokság felén, Rea előnye pedig behozhatatlannak tűnik. A brit nagyon okosan motorozik az idei évben, és megérdemelten vezeti a pontversenyt. Chaz Davies ügyesen gyűjtögette a pontokat a hétvégén, így van még esélye akár a vb ezüstéremre is (lemaradása 15 pont Haslam-el és 22 pont Sykes-al szemben). A következő futamra ismét Olaszországba látogat a mezőny, ezúttal Misano aszfaltcsíkjára két hét múlva!

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending