Csatlakozz hozzánk

Blog

Budapest motorháton, rendkívüli látnivalók a fővárosban

Felfedezted már Budapest, a világ egyik legszebb fekvésű fővárosának szépségeit? Motorral különösen könnyen megteheted…

Közzétéve

ekkor

budapest motorral
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A Pesten és környékén élőknek nem kell részletesen ecsetelni pompás fővárosunk nevezetességeit, látnivalóit hisz úton útfélen nap mint nap összefuthatnak velük… A napos idő beálltával azonban az ország távolabbi szegletében élő motorosok is kedvet kaphatnak egy hétvégi fővárosi kiránduláshoz

A Duna két oldalán elnyúló fővárosunk eklektikus építészeti öröksége, szemet gyönyörködtető panorámája, nyüzsgő kulturális és éjszakai élete (gondoljunk csak a Sziget Fesztiválra, a Nyári Fesztiválra, a szüreti felvonulásokra, a karácsonyi vásárra) keveseket hagy érintetlenül. Budapest a külföldi turisták körében is nagy népszerűségnek örvend. Az Euromonitor statisztikái szerint 2013-ban 4,222 millió turista fordult meg a fővárosban, amivel a világ 38. leglátogatottabb városa. Érdekességképpen olyan patinás városokat előzött meg Budapest, mint Madrid, Szentpétervár és Brüsszel.

A római, art noveau, klasszicista, gótikus, Bauhaus és ottomán építészeti stílus mind képviselteti magát Budapesten. Az építészeti remekművek elszórtsága ellenére könnyedén megközelíthetők motorral. Budapest egyedülálló keveréke a római kori emlékeknek és a modern építészetnek, amely stílusok egyedi architektúrája meglepően kis helyre koncentrálódik a városban.

 

Ahogy eltávolodunk a Dunától, fokozatosan tárul a szemünk elé a város igazi karaktere, ahol a 200 éves felújításra szánt épületek mellett gyönyörűen felújított apartmanok sorakoznak. A turisták minden igényének megfelelő nevezetességekkel erőteljes kontrasztban állnak az omladozó, bontásra váró épületek, de végső soron ez adja meg igazán Budapest eredetiségét, hitelességét és őszinteségét.  

Az első században kelták voltak az első betelepülők és a városnak jócskán kijutott a része a történelem viharos évszázadaiból: a város a történelem során 30 ostromot élt túl. A kezdetek óta lakott település számos törzsnek, etnikumnak, vallásnak szolgált menedékül, melyek mind nyomot hagytak a város jelenkori arculatán. Az évszázados dúlás, népességcsökkenés, háborúk és megszállások ellenére az ókori római és ottomán építmények túlélték a századok zivatarait és a város attrakciójaként élnek tovább. A római utak, vízelvezeték, fürdők, bazilikák és amfiteátrumok szétszórva megtalálhatók Buda részen és könnyedén megközelíthetők motorkerékpárral.  Érdemes felkeresni az Aquincum Múzeumot a Szentendrei út 31. szám alatt, amely a Buda helyén egykor álló római Aquincum városnak állít emléket, amelynek helyére Attila, Hun királyunk az 5. században erődítményt is épített.

 

Kétség nem férhet hozzá, hogy a legcsodálatosabb panoráma fotót a Várhegyről és a Gellért –hegyről készíthetjük. A város egyik legfőbb turisztikai és kulturális központja a gótikus stílusú Budavári Palota valamint a körülötte elterülő Budai Várnegyed, amely 1987 óta az UNESCO világörökség része. A Várnegyedet csak gyalog tudjuk megközelíteni ugyanis a gépkocsi forgalom előtt le van zárva, amely nem jelenthet gondot hisz a Vár bejárható órák alatt.

Ha Buda nyugodt, kellemes jólétet árasztó miliője után átkelünk Pest városrész nyüzsgőbb, fiatalosabb és világiasabb negyedeibe mindenképp a Lánchídon keresztül tegyük meg. Széchenyi István gróf egyéni kezdeményezésére és Clark Ádám skót származású mérnök tervei alapján készült el 1849-ben a Duna első hídja. Az ország egyik meghatározó szimbóluma mindmáig és nem hiányozhat egy képeslapról se. Átkelve, prémiumkategóriás ötcsillagos szállodák sora vár minket, mint a Gresham, az InterContinental Budapest és a Sofitel Budapest Lánchíd. Érdekes megjegyezni, hogy a Sofitel Lánchíd kaszinóval is rendelkezik és itt rendezték az ország mindmáig egyetlen European Poker Tour (EPT) pókerversenyét 2008-ban. Ha netán szeretnénk pókertudásunk élesben is kipróbálni, nem árt előtte gyakorolni.

 

Ha továbbra is kedvet érzünk a városnézéshez mindenképpen keressük fel a Hősök terét és a Millenniumi emlékművet, melyet 1895-ben adtak át, habár a téren található szobrok átadása késett, amely a a 20. század első felére esett. A Szépművészeti Múzeum európai szintű gyűjteménye tartalmas kikapcsolódást nyújthat az odalátogatóknak és április 16–tól újra várja a látogatókat a téli rekonstrukciós munkálatok után.

A Hősök tere mögött helyezkedik el a Városliget, ahol kedvünkre lazíthatunk és frissíthetjük magunkat. Napos időben nagyszerű piknikező hely is egyben. A Városligetet kezdetekben Ökör-dűlőnek nevezték és először 1241-ben említette írásos feljegyzés. A Városliget szívében helyezkedik el Európa legnagyobb termálfürdője is, a Széchenyi fürdő‘, vagy becenevén a „Szecska”, mely már több mint 100 éve várja a fürdőzőket. Ha felfrissülésre vágyunk vagy le akarjuk mosni az út porát, bátran megtehetjük a 32 – 35 fokos fürdők egyikében.

Nem lenne teljes a budapesti motoros túránk a finomságok és a kulináris élvezetek nélkül. És hogy esztétikai hiányérzetünket is kielégítsük, és kilógjunk a múlt öltönyös, frakkos, bohém vendégserege közül a motoros bakancsunkkal vegyük az irányt a Boscolo szállodacsoport által felújított New York kávéházba, mely Európa legszebb kávéháza titulust is birtokolja.   A New York Café nem olcsó mulatság, de az enteriőr kamatostul kárpótol a borsos áron kínált sütik-kávékért. A földszinten található kávéház a barokk pompa megtestesítője: a mennyezeti freskókat velencei csillárok világítják meg és a tereket aranyban gazdag díszítés jellemzi. Egykoron a bohém, művészvilág és irodalom jeles képviselői mind törzsvendégnek számítottak a kávéházban (például a Nyugat folyóirat tagja, Karinthy Frigyes) mára a New York hotellel együtt Budapest luxushoteljévé avanzsálódott.

 

És vajon hol máshol is fejezhetnénk be budapesti túránkat, mint a Biker’s Pub Motoros Parkban, amely a XVII. Kerület Péceli útjának legvégén található közvetlenül az M0 autópálya péceli kihajtója mellett. A rendezvény park 1 hektáros területén grill terasz, élő fellépések, vezetéstechnikai pálya, motormegőrző várják a budapesti túrában élményekkel kellemesen feltöltődött motorosokat.

(X)

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending