Connect with us
Suzuki

Műhely

Elfeledett karbantartás: Szelephézagok ellenőrzése

E heti cikkünkben az erőforrás szelepeivel foglalkozunk!

Published

on

3
ULTRABOLT
RST AIRBAG
A négyütemű motorok egyik alapvető alkatrészei a szelepek, melyek biztosítják a benzin és a levegő keverékének áramlását az égéstérbe, valamint az égés utáni gáz kipufogását. Ezen szívó és kipufogó szelepeket azonban időközönként ellenőrizni kell a pontos és zavartalan működés érdekében.

A hatos számú alkatrész: a lapka

A szelepeket a vezérműtengely bütyke kényszeríti mozgásra, a két alkatrész közt pedig megfelelő szelephézagra van szükségünk. A rossz szelephézag először hangosabb motorjárást, majd kompresszió vesztést okoz, de a probléma akár túlzott kopáshoz, vagy egyéb károsodáshoz is vezethet. Épp ezért minden gyártó megad egy bizonyos időintervallumot a szelephézagok ellenőrzésére/beállítására.

Hézagmérő – szükség lesz rá

A szelephézagot hézagmérővel ellenőrizzük. A hézagok állítása a régebbi konstrukciójú motorokon egyszerűen, egy csavarral elvégezhető. A mai modern motorokon viszont már lapkás megoldással találkozunk, ahol az állításkor költségekkel találkozhatunk. A szelepszárak és a vezérműtengely bütykei közt elhelyezkedő lapkák cseréjével, vagy variálásával állíthatunk a szelephézagon. Ha más méretű lapkára van szükség, akkor újat kell venned, esetleg kicserélni egy másikra – minden egyes szelephez egy lapka tartozik. E művelethez el kell távolítanod a szelepfedelet, így érdemes tömítést is cserélned. Maga a folyamat és a tűréshatárok motortípusonként változhatnak, így nézz utána motorod kézikönyvében.

Érdekesség, hogy a Ducati a motor gyártók közt egyedüliként desmodromikus szelepvezérlést alkalmaz. A rendszer lényege, hogy a szelepeket nem rugók, hanem himbák lökik vissza, így pontosabb a zárás magas fordulatszámon. Ez egy, az autóiparból átvett versenytechnológia, ami utcai használatban felesleges, mégis a márka védjegyévé vált. A desmodromikus vezérléshez tartozó lapkák drágábbak, és a motorok érzékenyebbek a helytelen szelephézagokra.

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending