Connect with us

Blog

3 Tipp Esős Időre

A nagy bukfenceket elkerülendő itt van pár tipp, hogy mire figyelj ebbe az esős időben ha nyeregbe pattansz.

Published

on

esos ido
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Itt a globális felmelegedés. Hó sehol, villámlós mennydörgős vihar viszont van, meg sok eső. Motoros viszont van az úton bőven. Ki hobbiból veszi elő a gépet, másokat a muszáj visz rá. Márpedig nekünk motorosoknak nagyon figyelnünk kell a vízzel és a vizes dolgokkal. Most azt is összeszedjük neked, hogy mivel és hogyan küzdj meg ebben a varázslatos időben.

1. Útfestések

Minden úton megtalálhatók a közlekedés segítő jelzések amelyik esőben azonban rémálommá válnak a motorosok számára. A nedvesség hatására durván csúszós lesz a felületük. A helyzeten csak ront, ha épp kanyarodunk mivel ilyenkor még kisebb felületen érintkezik a gumi az aszfalttal. Legszerencsésebb ha egyenesen hajtunk át a festett részeken, ahol csak tehetjük.

2. Csatornafedél / sín

Bármi ami fémből készült sokkal kevesebb tapadást biztosít számodra mint az aszfalt. Ha meg még eső esett is, akkor jobban fog csúszni mint a sör egy durva nap után. A csatornafedeleket kerüld el, a sínekre pedig próbálj pont merőlegesen ráhajtani, hogy minél kevesebb időt tölts rajtuk.

3. Víztócsák

Több okból is veszélyesek lehetnek a téli időszakban az út szélén összegyűlt víztócsák. Nem tudhatod például, hogy mi rejlik az aljukon. Lehet ott kátyú, szög, második világháborús gránát, akármi. Szóval csak óvatosan! A másik pedig, hogy a motor abroncsok vízelvezető képessége átlagban sokkal rosszabb mint az autóké így könnyen felszaladhat a motor a vízfelszínre és akkor kezdődik a balett előadás.

Már tudjuk mire kell figyelnünk most azt is megtudjuk, hogy hogyan birkózzunk meg az utunkba kerülő akadályokkal.

1. Gyors felismerés

Télen hamar sötétedik, sokat esik, felhős az ég, rosszabbul lehet látni. Ilyen körülmények között romlik a reakcióidőnk is. Ezért télen kiemelten fontos, hogy ne álmodozzunk a motoron mint kamaszgyerek a fiatal tanár néniről, hanem összpontosítsunk az útra és mindig oda nézzünk, ahová menni szeretnénk. Pár okos felszereléssel is megkönnyítheted a dolgod. Sokat segíthet ha a kesztyűdön van egy törlő rész, amivel eltüntetheted a vizet a plexidről vagy használhatsz különböző vízlepergető és párátlanító anyagokat.

2. Légy nyugodt!

Ne feszülj be! Legyél laza és nyugodt. Nem szabad halálra szorítani a markolatot. Fogd meg könnyedén de határozottan. Ülj rendesen, egyenes háttal a motoron. Ezzel csökkentheted a kormányra nehezedő súlyt ami segít a talpon maradásban.

3. Növeld a követési távolságot!

Nem tűnik világrengető ötletnek de gondold végig. Rosszabbul látsz, csúszik az út, megnő a féktávolság. Egyenlítsd ki azzal az esélyeket, hogy nagyobb követési távolságot tartasz az előtted haladótól. Ha több a hely, több lesz az időd is, hogy a megfelelő döntéseket meghozd.

Szerinted mire érdemes még odafigyelni?

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending