Connect with us

Hírek

Fokozott rendőri világítás-ellenőrzés

Látni és látszani, ez itt a lényeg. A tél közeledtével a rendőrök a járművek világítását ellenőrzik az utakon, de mi motorosok többet is tehetünk annál, hogy állandóan világítunk…

Published

on

latni es latszani 2014
ULTRABOLT
RST AIRBAG

2012-ben indult útjára a Látni és látszani nevet viselő országos baleset-megelőzési kampány. Az akció idén is folytatódik, hiszen ha csak egy emberélet megmenekült azzal, hogy kiemelt figyelmet kapott a látás és láthatóság, már célba ért a kampány. Persze ennél jóval többről van szó: a nagy sikerű, egész Európát megmozgató kezdeményezés részeként Magyarországon is járművezetők ezrei álltak a balesetmentes közlekedés mellé.

A járművek egyik legfontosabb eleme a világítás, ezért az baleset-megelőzés szempontjából is kiemelten fontos. Az ORFK-OBB újra felkészülési időszakot hirdet a fokozott világítás-ellenőrzés előtt. 2014. december 12-éig mindenkinek lehetősége van betérni egy, az akcióban részt vevő szervizbe, ahol díjmentesen átvizsgálják a jármű világítástechnikai berendezéseit (az akció részeként mindenki térítésmentesen ellenőriztetheti látását a kezdeményezéshez csatlakozott optikákban).


A rendőrség célja a minél biztonságosabb közlekedés, a látási viszonyok javulása – és a gyorsabb ellenőrzés elérése. Az akcióban részt vevők ugyanis igazolólapot kapnak a regisztrált szervizektől, amelyet az igazoltató rendőrnek kell bemutatni az ellenőrzés során. A rendőrségi közúti gépjárművilágítás-ellenőrzésnél könnyített lehet az eljárás, ha az a járművezető az előzetes átvizsgálást igazoló lapját bemutatja. Mivel a rendőrök november 6-ától fokozottan ellenőrzik az utakon a járművek világítását.

A tél közeledtével kiemelten fontos a látás és a láthatóság kérdése, ugyanis jelentősen romlanak a látási viszonyok és hosszabb a sötétedés utáni időszak is. Így minden közlekedő saját érdeke is, hogy átvizsgáltassa gépjárművét. Ehhez nyújt nagy segítséget a díjmentes akció (szervizkereső ITT). Ami pedig még nekünk, motoroknak nagyon fontos – a megfelelő világítás mellett – ilyenkor késő ősszel, az a láthatósági (eső)ruházat. Erről bővebben BenZso beszél az alábbi összeállításban.

MotoPartsShop.hu láthatósági felszerelések

A látni és látszani-elv utóbbi részéhez elengedhetetlen a megfelelően észlelhető motoros felszerelés – ami véleményünk szerint egyet jelent a rikítóval, különösen az őszi-téli hónapokban, de esőben-ködben nemkülönben. Külön öröm, hogy a high-visibility, azaz jól látható ruházat már nem “ciki” – sőt, szerintünk menők is a Rossi színek.


Higgyétek el, Ti magatok is észre fogjátok venni a különbséget, amint – például – lecserélitek fekete esőruhátokat egy Alpinestars Hi-Viz-re, mondjuk: az autósok sokkal előzékenyebbek, és “kevésbé bátrak” lesznek! Tapasztalatból beszélünk! Ugyanez igaz a sisakra, kabátra, de el kell mondani azt is, hogy a “rikítós” felszerelés nem helyettesíti a megfelelően (és állandóan!) működő világítást.

A következő videóban a MotoPartsShop láthatósági felszereléseit ismerhetitek meg:

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending