Csatlakozz hozzánk

Hírek

Fokozott rendőri világítás-ellenőrzés

Látni és látszani, ez itt a lényeg. A tél közeledtével a rendőrök a járművek világítását ellenőrzik az utakon, de mi motorosok többet is tehetünk annál, hogy állandóan világítunk…

Közzétéve

ekkor

latni es latszani 2014
ISSIMO
GRINGO Kicsi
MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

2012-ben indult útjára a Látni és látszani nevet viselő országos baleset-megelőzési kampány. Az akció idén is folytatódik, hiszen ha csak egy emberélet megmenekült azzal, hogy kiemelt figyelmet kapott a látás és láthatóság, már célba ért a kampány. Persze ennél jóval többről van szó: a nagy sikerű, egész Európát megmozgató kezdeményezés részeként Magyarországon is járművezetők ezrei álltak a balesetmentes közlekedés mellé.

A járművek egyik legfontosabb eleme a világítás, ezért az baleset-megelőzés szempontjából is kiemelten fontos. Az ORFK-OBB újra felkészülési időszakot hirdet a fokozott világítás-ellenőrzés előtt. 2014. december 12-éig mindenkinek lehetősége van betérni egy, az akcióban részt vevő szervizbe, ahol díjmentesen átvizsgálják a jármű világítástechnikai berendezéseit (az akció részeként mindenki térítésmentesen ellenőriztetheti látását a kezdeményezéshez csatlakozott optikákban).


A rendőrség célja a minél biztonságosabb közlekedés, a látási viszonyok javulása – és a gyorsabb ellenőrzés elérése. Az akcióban részt vevők ugyanis igazolólapot kapnak a regisztrált szervizektől, amelyet az igazoltató rendőrnek kell bemutatni az ellenőrzés során. A rendőrségi közúti gépjárművilágítás-ellenőrzésnél könnyített lehet az eljárás, ha az a járművezető az előzetes átvizsgálást igazoló lapját bemutatja. Mivel a rendőrök november 6-ától fokozottan ellenőrzik az utakon a járművek világítását.

A tél közeledtével kiemelten fontos a látás és a láthatóság kérdése, ugyanis jelentősen romlanak a látási viszonyok és hosszabb a sötétedés utáni időszak is. Így minden közlekedő saját érdeke is, hogy átvizsgáltassa gépjárművét. Ehhez nyújt nagy segítséget a díjmentes akció (szervizkereső ITT). Ami pedig még nekünk, motoroknak nagyon fontos – a megfelelő világítás mellett – ilyenkor késő ősszel, az a láthatósági (eső)ruházat. Erről bővebben BenZso beszél az alábbi összeállításban.

MotoPartsShop.hu láthatósági felszerelések

A látni és látszani-elv utóbbi részéhez elengedhetetlen a megfelelően észlelhető motoros felszerelés – ami véleményünk szerint egyet jelent a rikítóval, különösen az őszi-téli hónapokban, de esőben-ködben nemkülönben. Külön öröm, hogy a high-visibility, azaz jól látható ruházat már nem “ciki” – sőt, szerintünk menők is a Rossi színek.


Higgyétek el, Ti magatok is észre fogjátok venni a különbséget, amint – például – lecserélitek fekete esőruhátokat egy Alpinestars Hi-Viz-re, mondjuk: az autósok sokkal előzékenyebbek, és “kevésbé bátrak” lesznek! Tapasztalatból beszélünk! Ugyanez igaz a sisakra, kabátra, de el kell mondani azt is, hogy a “rikítós” felszerelés nem helyettesíti a megfelelően (és állandóan!) működő világítást.

A következő videóban a MotoPartsShop láthatósági felszereléseit ismerhetitek meg:

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Trending