Csatlakozz hozzánk

Hírek

30 éve hunyt el Drapál János

Hétfőn volt pont három évtizede, hogy a felvidéki Pöstyénben rendezett versenyen – máig tisztázatlan körülmények között – tragikus balesetet szenvedett a 4-szeres vb futamgyőztes Drapál

Közzétéve

ekkor

nap videoja augusztus 2015
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Drapál a magyar versenyzők közül először nyert vb-futamokat – 1971-ben a csehszlovák (250cc), 1972-ben a jugoszláv, 1972-ben és 1973-ban az osztrák nagydíjon (350 cc). MZ-vel és Yamaha 250–350-nel indult. A szocialista országok ún. Béke Barátság Kupájának (BBK) 6-szoros győztese, 1971-től 1984-ig 9-szeres magyar bajnok, illetve 1967-ben a túramotoros bajnokcsapat tagja.

1971-ben kilencedik volt a vb-n 250 cm3-ben. 1972-ben vb hetedik helyezést ért el 350 cm3-ben, 1973-ban kilencedik volt ugyanebben a kategóriában. 20 vb futamon indult, ebből négyet megnyert, egyszer harmadik lett – írja róla a szabadon szerkeszthető enciklopédia, a Wikipédia.

Drapál János utca, Pilisszentiván

2008. augusztus 1-jén utcát neveztek el róla egykori lakóhelyén, Pilisszentivánon, alig száz méterre attól a háztól, ahol élt. Ugyanezen alkalomból egy emlékkövet is állítottak az utca déli végébe.

Az emlékmű a Drapál u. végén

“Úgy érzem, magyar emberként nincs annál felemelőbb érzés, hogy az európai országokban, ahol versenyzek, azt a pár százezer embert, aki a versenyeket látogatja, a magyar Himnusz hangjaira fel tudom állítani”

Ezt írtuk anno – első vb-győzelmének 40. évfordulója kapcsán – Drapálról

A versenyek leginkább azért szoktak emlékezetesek maradni, mert szorosak pedig a 71-es brno-i 250-es viadal egyáltalán nem nevezhető: Drapál János már a legelső kör végére 34 másodperces előnyre tett szert! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ekkor még 14 kilométer hosszú volt a pálya Brünnben. Ez persze semmit sem von le Kecskeköröm (így hívták a barátai Drapált) érdemeiből, vitathatatlanul verhetetlen volt. Hiszen napjaink GP-pályáinak hossza nagyjából ennek a távnak a harmada, tehát mai értelemben olyan 11 másodperccel vezetett volna Drapál az első kör után… Elképesztő.

Ráadásul ez az előny 40 másodperce nőtt a befutónál a másodikként célba érő Szabó II László előtt és csak több, mint két perccel Drapál után látta meg a kockás zászlót a finnek első és egyetlen negyedliteres világbajnoka, Jarno Saarinen. Pedig “Jancsi” valamelyest vissza is vett a tempóból, mivel az utolsó előtti körben furcsa hangot kezdett adni a Yamaha… Szerencsére nem lassult le és kibírta a gép a célig – elmondhatatlanul rossz lett volna a győzelem kapujából, 40 másodperces előnnyel a birtokában veszíteni.

A híres Drapál-kép a 71-es brnói futamról: úton a győzelem felé

Mint később kiderült, egy kavics került valahogy a hengerbe, ami megsértette a dugattyút, ezért sípolt a Yamaha a vége előtt két körrel. Hála Istennek nem okozott nagy bonyodalmat a hiba, bár ha cél előtt megállt volna a Yamaha… Drapálnak még akkor is lett volna fél perce, hogy kényelmesen áttolja a célvonalon… Szabó II László is magabiztos előnnyel hozta be a motorját a bronzérmes Saarinen előtt, így szépen kialakult a finnugor dobogó, yamahás versenyzőkkel.

Drapál és Szabó Kettő a fantasztikus futam, a történelmi kettős győzelem után

Majd a cseh közönség talpra állt nemzeti Himnuszunk hangjaira, amelyet azelőtt világbajnoki futamon még soha nem játszottak. Drapál tiszteletére még háromszor zendült fel ez a dallam a világbajnokságon, majd 2005. június 5-én (32 évvel “Jancsi” utolsó győzelme után) Mugelloban Talmácsi Gábor vívta ki ugyanezt az elismerést. Viszont számunkra ekkora siker egyetlen futamon, vagyis kettős magyar győzelem azóta sem született – vajon mennyit kell várni a következőre és kik lesznek azok, akiknek sikerülhet?

Csehszlovák Nagydíj, Brno, 1971. július 18. – 250cc

1 DRAPAL, Janos HUN Yamaha 57 43.500″
2 SZABO, Lazlo HUN Yamaha 58 23.200″
3 SAARINEN, Jarno FIN Yamaha 59 45.200″

Drapál János a magyar sportélet pótolhatatlan vesztesége – zárja sorait Vörös János, Egy élet a motorsportért c. kiváló könyvében.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending