Connect with us
just1 mx
Suzuki

Blog

Három Magyar fejlesztésű elektromos motor

Most, hogy egyre több motorgyártó cég érdeklődik az e-energia iránt, és próbál piacot teremteni az elektromos motoroknak, körülnéztünk egy kicsit a saját portánkon is, mi milyen irányban söprögetünk ezen a téren.

Published

on

ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

Nagy meglepetés ért, mikor megtaláltam ezt a 3 e-motort, főleg, hogy nem is annyira új keletű gépekről van szó. De hol vannak ezek a motorok?!

2008 – A kistehénre keresztelt összecsukható magyar elektromos robogó konstrukció

Az őriszentpéteri Antro-csoport mutatta be 2008-ban a néhány perc alatt bőrönd méretűre összehajtható 25 kilós robogót, ami szénszálas önhordó héjszerkezettel és összkerékhajtással rendelkezik, és amit Moveo névre kereszteltek.
A lítium akkumulátorokat a kerekekbe építették, hatótávja 35 kilométer, végsebessége 40-45 km/óra, és két óra alatt feltölthető.
Hegedűs Zsolt álmodta meg ezt az elektromos kismotort, aki úgy gondolta, összehajtott állapotban mint egy poggyászt, autóba bepattintva, hogy bármikor előkaphassuk, vagy akár gyalog is magunkkal lehet húzni mint egy guruló bőröndöt, vagy felkapni a hátunkra mint egy hátizsákot (attól függ, hogy hajtjuk), és ott használjuk ahol akarjuk. Akár a belvárosban, vagy csak a legzsúfoltabb helyeken, ahol lehetőségünk van egy kis egérutat nyerni.
A gyártáshoz másfél milliárd forintra lett volna szükség, (darab ára pedig 600-700 ezer forint lett volna) de úgy tűnik, ezt sajnos nem tudták megszerezni, mert azóta sem hallani róla.

Moveo

2015 – A pécsi elektromos motor, ami külföldön hódít.

Tukora András egy elektromos átépítéssel foglalkozó céget üzemeltet, pontosabban benzines autók elektromossá alakításával foglalkozik. Itt született meg a Big Boy Bike elektromos motor ötlete, ami nem csak hogy praktikus, de elég pöpec külsejű gép lett.
A már sokszorosításba fogott motornak speckó, mesterségesen öregített használt aluvázas formáját vízzel vágják ki, össztömege 50 kg. A motor hátsó kerekében helyezték el a szénkefe nélküli 150 Nm–es villanymotort, és mivel négy kopó alkatrész van csak benne (két-két csapágy elől és hátul), elég költséghatékony. Töltési ideje 2 óra, max. sebessége 140 km/óra (ami gyárilag le van korlátozva 70-80 km/órára), és 200 km hatótávot lehet vele megtenni.
1.800 000-es ára elég ledöbbentő, nem is csoda, hogy Magyarországon nincs rá akkora kereslet, ezzel szemben külföldön viszik, mintha ingyen osztogatnák.

Big Boy Bike

2017 – A megzöldített Pite Bike

Kovács Péter elektromos motorját a szükség szülte, ugyanis sokan haragudtak rá, főleg a környezetében élő nyuggerek amiért nagy motoros lévén állandóan járt-kelt, és túl hangos volt a motorja, vagy a vadászok, mikor az erdőben repesztett.
Így kezdett el villanymotorokat építeni.
A mostani bemutatott Pitbike-ot eredetileg robbanómotor hajtotta, és később lett átbuherálva elektromossá. Másfél óra alatt feltölthető, normál üzemmódban pedig 140 kilométeres a hatótávja. Érdekessége, hogy 5 másodperc alatt van 100 km/órás sebességen, ezzel bár nem ver oda, de már majdnem lealázza a nagyobb robbanómotorosokat gyorsulásban.
Ha pedig mostanában éjjel megy haza Péter, akkor a szomszéd Bözsi néni már nem pattan ki végre sodrófával az ágyból, hanem csak esetleg lecsap egy képzeletbeli szúnyogot a mellette horkoló, mit sem sejtő férje fejéről. :)

e-Pite Bike

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending