Csatlakozz hozzánk

Hírek

25 éves az Akrapovic

Igor Akrapovic álmaiban nem gondolta volna, hogy vállalkozása egyszer világmárka lesz – már negyed-százada gyártja a sportkipufogókat

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Fontos mérföldkőhöz érkezett a szlovén vállalat 2016-ben: a szomszédos ország legfontosabb exportcikke 25 éves múltra tekinthet vissza. Az évfordulót egész évben különleges termékekkel ünnepli a skorpiós márka: exkluzív, “nagyon” limitált szériás (autós és motoros) kipufogórendszerekkel, illetve világszerte különböző rendezvényekkel.

Igor Akrapovic alapító a következőképpen nyilatkozott a jubileumról: “Ez az évforduló nem csupán a vállalat számára óriási dolog, hanem az én életemben is egy fontos visszacsatolás. Amikor a 90-es évek elején elkezdtem kipufogókat készíteni saját magam és a versenyző barátaim számára, sosem gondoltam volna, hogy valaha világmárka lesz a nevemmel fémjelzett termék. Álmomban sem sejtettem, hogy ez lesz belőle – például a világ profi versenysportjának meghatározó tuningcikke”

“A versenyzés mindig is lételeme volt az Akrapovic-nak, a 25 év alatt 100 világbajnoki cím került a nevünk mellé – ez egyszerre fantasztikus és felfoghatatlan siker. Azt remélem, hogy a következő 25 év – és az azt követő is – legalább ilyen sikeres lesz. Hogy mi kell ehhez? Minden területen a legtöbbet kell nyújtani, továbbra is. Folyamatos fejlesztés, minőség, reklám és persze a motiváció, hogy a lehető legjobban szerepeljünk minden versenyszériában,ahol csak indulunk. Kíváncsian várom, mit hoz a jövő – ha olyan lesz, mint az elmúlt negyed-század, akkor csodálatos lesz!”

– Akrapovic kipufogók óriási (teljes) választékban a MotoPartShopban

A vállalatról

A céget Igor Akrapovič ex-motorversenyző alapította 1990-ben. Akrapovič kezdetben hat alkalmazottal gyártott sportmotorokra profi kipufogórendszert. Eleinte csak magáncsapatoknak dolgozott, 1993-ban jött az áttörés. Ekkor a Kawasaki Deutschland kipróbálta Igor Akrapovič rendszerét saját Superbike-motorján – és kiderült, hogy az jobb, mint a gyári. A Kawa után a Yamahának, Suzukinak, Hondának, Ducatinak is tervezett superbike kipufogórendszereket a kis szlovén cég.

1997-ben a gyár megrendelt egy titáncső-formáló célgépet, ezzel a szerkentyűvel a vállalat sorozatban készíthette a könnyű, nagy teherbírású rendszereket, így a versenytechnológia gyártása már utcai motorokra is piacképessé vált. Ekkoriban még nem Akrapovičként, hanem Skorpionként készültek a csövek-dobok, az Akrapovič mint önálló márka 1999-től létezik.

1999-ben már minden japán Superbike-csapat Akrapovič kipufogót használt, és a Supersport 600 Világbajnokság csapatai is felfedezték őket. 2002-ben beszálltak a MotoGP-be is, mint az Aprilia és a Kawasaki hivatalos szállítója. A cég jelenleg 7000 négyzetméteren, 170 alkalmazottal készíti az „autóriasztó” kipufogórendszereket Szlovéniában. /Wikipédia

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending