Connect with us

Hírek

23. ERZBERGRODEO – 4 napon át tartó teljes gázkamra

“Keményebb mint a vas és keményebb az acélnál!”

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

A Red Bull által szponzorált osztrák motoros Enduro verseny 1995-ben kezdte meghódítani az extrém motorozást kedvelők szívét. Ezt az eseményt, ami a maga nemében Európában a legnagyobb, évente egyszer rendezik meg általában május-június környékén. 2008 óta több mint 40 ország versenyzői jönnek el hogy meghódítsák a hegyet, és hírnevet szerezzenek ezen a fantasztikus, ámde brutálisan nehéz versenyen.

Képzeld el, hogy több mint 1500 elszánt motoros és több mint 35000 néző a világ minden tájáról elindul egy hosszú útra Európa szívébe, egy fura nevű kis város felé, mert vonzza őket a kihívás, és egy hatalmas hegy…
Képzeld el, hogy több ezer mérföldet megtesznek azért, hogy négy napon át fürödjenek verejtékben, adrenalinban, csalódásban. Mert a nap végén bizony csak egy maroknyi harcos fog lenézni a csúcsról.
Képzeld el, hogy nem létezik komoly anyagi haszon, nincs jövedelmező üzlet, szerződés, bajnoki cím, bármiféle rang…
Képzeld el, ahogy izmaikat szétfeszíti a fájdalom, motorjaik keservesen bőgnek, könyörögnek pihenőért hóban, esőben, porban, csontig maró hidegben, vagy fullasztó hőségben, de ők csak küzdenek hogy meghódítsák, hogy ezt az óriási monstrumot bevegyék mint egy várat…
Képzeld el, ahogy mágnesként szívja magához ez az óriási „vas hegy” a motorosokat és a nézőket, hogy részesei legyenek ennek a mítosznak…
Képzeld el, ahogy először meglátod a bányát, azokat az emberi gépek által földbe mart gyönyörű lépcsőket egy mesebeli táj közepén.
Ahogy először teszed a porba a gumikat, és érinti lábad a talajt.
Ahogy elszabadul az őrület…

Start. Erzbergrodeo 2017 #erzbergrodeo Die Kugel ist aus dem Lauf.

Közzétette: Erzbergrodeo – 2017. június 18.

Az Erzbergrodeo évek óta több ezer ambiciózus motorsportolót vonz magához, több millió lelkes rajongója van. Ennek az egyedülálló versenynek az alapítója és szervezője Karl Katoch, aki 1994-ben álmodta meg ezt a ma már legnagyobbnak számító off-road motorkerékpár eseményt, a bürokrácia csöppnyi korlátozása nélkül.


Olyan versenyről álmodott, amely a fizikai korlátaik szélét súrolja bárkinek aki benevez, hiszen az Enduro motorosok olyan kemény fickók, akik tudják hogyan kell szembesülni a csapásokkal és szeretnek szembenézni a határaikkal és átnyúlni rajta.
Itt eggyé válik a Férfi, a Gép, és a Fájdalom.

Mikor az első off-road gumiabroncs az Erzberg vörös felszínébe szántott mindenki tudta, hogy a tökéletes helyszín keresése véget ért.
Ez a ma is működő vasérc bánya bámulatosan látványos és ijesztő egyben. Területe a munkáknak köszönhetően évről-évre változik, sosem unalmas. Egyetlen kép, egyetlen videó sem adja vissza mennyire meredek.

Az esemény megalakulását követően futótűzként terjedt az off-road-osok körében ez a kíméletlen verseny, és alkalomról alkalomra duplázódott meg az idelátogatók, a megmérettetni vágyók, és követők száma.
Az Erzberg Rodeo küldetése egyértelmű.
Kielégít egy olyan fajta éhséget, ahol a legkeményebben kell küzdenie minden Endurósnak.
Néha megmagyarázhatatlan dolgok történnek, de egy bizonyos, itt válik a fiúból Férfi.

Akik itt győztek, a mai napig a világ legjobbjai közé tartoznak, csillaguk fénye sosem fárad, vagy kopik el. Aki egyszer felbőgette itt a motorját és elbukott, egy dolog élteti. Jövőre visszatérni, és legyőzni ezt az átkozott hegyet. A környezet csodálatos. Végtelen hegyek, lélegzetállító kavicsos sivatagok, áthatolhatatlan erdők, horizont nélküli égbolt.

Gazdasági szempontból rekordokat döntöget az esemény alatt a helyi idegenforgalmi és gasztronómiai forgalom, így e térségnek egyre nagyobb az országos, sőt nemzetközi szerepe.
Eisenerz városa ahonnan még a hegyre is rálátni, ennek köszönhetően egyre csak virágzik.
A szponzorokkal való együttműködés alapvető fontosságú, a KTM, a Red Bull és az ORF már a kezdetektől fogva stabil támogatási alapot nyújtottak.
A rendezvényre látogatók egyre nagyobb tömegeinek igényeihez is akadálytalanul alkalmazkodnak, korlátlan szórakoztatás, motoros show-k és fesztiválok várják az ideérkezőket olyan minőségben, amelyet más motorsport eseményen nem látni.

Az a pár motoros akik egyszer már legyőzték a hegyet mint például Graham 100%  Jarvis, Jonny Walker és Alfredo Gomez megragadták a lehetőséget, hogy az Erzberg rodeón kapaszkodjon fel a karrierjük, és nyitott ajtókat talált bármelyik gyári csapathoz és professzionális motorkerékpárhoz.

A 23. ERZBERG RODEO idén 06.15-06.18. tartott.

Ez volt az idei menetrend

Csütörtökön a KÄRCHER Rocket Ride látványos verseny show-val csaptak egyből a tutiba, ahol 300 versenyző vágott neki a meredek hegynek, és harcoltak a szédítő magassággal méterről-méterre.

Az Iron Road az első 3 nap programja volt, amikor 1500 motoros Enduro pályán küzd meg a heggyel “face to face” csak a vas és a hegy. 30 méter széles és 13,5 km hosszú kavicsos úton döngetnek hatalmas sebességgel, vezetési technika szabadon választott, itt bármit lehet, csak egy valami tiszta: a győzelem, vagy vereség. Bármilyen motorral részt lehet itt venni, a lényeg, hogy üzemképes legyen. Vannak itt quadok, robogók, szekerek, sőt közúti gépek, mint a Harley Davidson. Lélegzetállító sebességek, sodródások libabőröztetik a nézőket.

Pénteken világsztárok is szórakoztatták a nagyérdeműt a MITAS One On One programon, ahol Enduro Világbajnokok, Motocross legendák, X Games bajnokok, Supercrossosok, Dakarosok, FMX bálványok, ATV-bajnokok és még sorolhatnám… mutatták be a tudásukat, fotókat prezentáltak, videókat vetítettek.

A pénteki napot mint minden alkalommal most is egy felvonulással fejezték be a városban, ahol elég sok érdekes figurával és motorral  lehetett találkozni, mint a nyúlruhában motorozóktól a bajor ruhában egykerekező motokrosszos csajokon át a Ben-Hur motor vontatta hintóig.

Az időjárás ugyanolyan szélsőséges volt mint itthon, napos idő csütörtökön, pénteken kis eső, szombaton pedig erős lehűlés, erős széllel. Egyik nap 28 fok, másik nap 10. Mintha ez is hozzátartozna az akadályokhoz.

Aki idelátogat jobb ha tudja, autóval, motorral nem lehet csak úgy bemenni, hogy ezzel is visszaszorítsák a gépjármű-kereskedelmet, a bányában hatalmas parkolóban letehetik a saját járművüket, majd utána buszokkal szállítják a célterületre a nézőket.
Semmi sem drágább, mint bármelyik itthoni fesztiválon.
A nézők a versenyzőkkel együtt sörözhetnek, ha azok éppen a fáradtságtól nem zuhannak rögtön ágyba.

A különböző kisebb akadálypályás versenyek után természetesen mindenki a vasárnapi végső nagy versenyen tolong, ahol 500 motoros sorakozik fel a katlanban, és ahonnan csak egy út van, felfele.

  • Több mint 20 kilométernyi pokol 20 ellenőrző ponttal.

  • 500 adrenalintól túlfűtött csukló rángatja a gázt, ami hihetetlenül borzongató élmény.

  • Az előző napi akadályok most szinte semminek tűnnek.

Egyes helyeken versenytársak segítenek a heggyel, motorral küzdő versenyzőknek, némely kijelölt ponton még a nézők is besegíthetnek akár kötelekkel vagy saját erejükkel.
Emberfeletti küzdelem ez, ahol Istenekké válnak a halandó emberek.

Az idei verseny győztesei akik 2017-ben újra legyőzték a hegyet:
1. Alfredo Gomez – KTM
2. Graham Jarvis – Husqvarna
3. Cody Webb – KTM

A verseny idei győztesei: 1. Alfredo Gomez – KTM 2. Graham Jarvis – Husqvarna 3. Cody Webb – KTM

Az első 10 helyezett névsora:

 

Aki először jár itt, a 4 órás verseny kissé csalódás lehet számukra, hiszen nem tudják hova érdemes menni hogy minél többet láthassanak a versenyből, mert a pálya az emelkedőkön kívül beláthatatlan, és bár a rajt után buszok szállítják felfele a nézőket a verseny alatt, mégis arra vágynak, hogy az egésznek a szemtanúi lehessenek, ami teljesen érthető. Mindenki részese akar lenni, mindenkit fűt az adrenalin, mindenkit elbűvöl a csoda, amiből semennyi nem elég.
Hát ez az ERZBERGRODEO.

Ha még nem jártál itt, mindenképpen írd fel a bakancslistádra,
ha már belezúgtál ne feledd:
a hegy jövőre is visszavár!

 

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending