Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

2012: a Hungaroring tervei

Kovács Niki és Michelisz Norbert a Groupama tanpálya új arcai

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Hazánk legnépszerűbb sportolójának megválasztott Michelisz Norbert, valamint a legeredményesebb magyar női motorversenyző, Kovács Niki örömmel vállalták, hogy a hungaroringi tanpálya arcaiként a biztonságos közlekedésért folyó kampány élharcosai lesznek.

A tavasz beköszöntével nemcsak a természet éledt föl téli álmából, hanem a magyar motorsport, és ennek hazai ékköve, a Hungaroring is. Nemcsak a mogyoródi pálya, hanem a területén megtalálható Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum is készen áll a 2012-es esztendő kihívásaira. Előbbi ismét számos világversenynek ad otthont, míg utóbbi egyrészt folytatja a fiatalokért indított, sikeres balesetmegelőzési-programját, másrészt új szolgáltatásokkal próbálja meg kiszolgálni az érdeklődőket.

„A tavalyi évben mind a Hungaroring Sport Zrt., mind pedig a tanpálya nyereségesen zárt, és minden esélyünk megvan arra, hogy a munkánkat összehangolva, idén még tovább növeljük a bevételeinket, megfelelve ezzel a tulajdonosok elvárásainak. Ez a törekvésünk látszik a 2012-es üzleti tervünkben, és örömmel mondhatom, hogy már most rengeteg foglalásunk van a pályára, illetve a hozzá tartozó rövidesen beinduló egyéb szolgáltatásainkra. Az is nagy örömünkre szolgál, hogy 2012-ben eddig még nem látott számban lesz a mogyoródi pályán világbajnoki vetélkedés, hiszen négy vb-futamot is megrendezhetünk. Május 5-6-án a WTCC világbajnoki futamára kerül sor, remélhetőleg Michelisz Norbival a főszerepben, június 9-10-én az oldalkocsis motorkerékpárosok világbajnoki csatájára is sor kerül, július utolsó vasárnapján, 29-én lesz a 27. Formula 1 ENI Magyar Nagydíj, míg szeptemberben a Forma 2-es sorozat vb-futamára kerül sor.

És akkor még nem szóltunk a szeptember 15-16-án megrendezendő World Series by Renault sorozatról, vagy például a szeptember 1-2-án itt zajló gyorsasági motoros Alpok-Adria bajnokság versenyéről. A nem versenyjellegű programjaink is folytatódnak, hisz az elmúlt évekhez hasonlóan havonta egyszer Autós és Motoros Nyílt Napot rendezünk, nem maradhatnak el az oly népszerű élményautóztatások sem. Örömmel jelenthetem be, hogy a Magyar Villamos Művekkel történt megegyezés alapján immár tettekkel is teszünk a zöld programért, és rövidesen átadunk a Hungaroringen egy elektromos töltőállomást. Szintén jól haladunk a zajvédelmi programunkkal, melynek keretein belül a környező települések vezetőivel együttműködve mérjük rendezvényeink hallható zajok erejét, és az előírt szintnél magasabb zajt produkáló autók és motorok tulajdonosaival közös megoldást találunk a környéken élők nyugodt életkörülményeinek megvédése érdekében”– fogalmazott Gyulay Zsolt elnök-vezérigazgató.


Balról Gyulay Zsolt, a Hungaroring első embere

A Groupama Vezetéstechnikai Centrum ebben az esztendőben 14 éves története során talán a legfontosabb szerepéhez jut az idén. Egyrészt a tanpálya dolgozói szeretnék a balesetmegelőzési programban betöltött szerepüket tovább erősíteni, másrészt kínálatuk immár kibővül az Off Road Center és a Motoros Akadémia szolgáltatásaival.

Ebben az évben is az a legfőbb célunk, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a biztonságos közlekedés fontosságára. Még mindig rengeteg a baleset az utakon, melyekben valamennyi korosztály veszélyeztetett, ezért úgy döntöttünk, hogy idén is mindenképpen szeretnénk a Balesetmegelőzési programban betöltött szerepünket tovább erősíteni, így folytatjuk az úgynevezett „Életút program”-ot, amely a gyermekektől az idős korosztályig mindenkinek szól. A gyermekek mindig is fontosak voltak számunkra, és a közlekedési parkunkban tartott gyakorlati oktatáson kívül ebben az évben már nyári táborokat is szeretnénk részükre szervezni, melynek fő irányvonala természetesen a biztonságos közlekedésre nevelés lesz.

Hiszünk abban, hogy közösen, a rendőrséggel összefogva komoly eredményeket érhetünk el a közúti közlekedés biztonságosabbá tételében. A tanpálya és munkatársai immár olyan technikai háttérrel és szaktudással rendelkeznek, amit feltétlenül ki kellene aknázni ennek érdekében. Éppen ezért a következő időszakban nyitunk az off-road világa és a motoros vezetéstechnika felé. Ugyanakkor nemcsak az oktatásban játszott szerepünk lényeges, mert szórakozást és élményt is szeretnénk nyújtani a hozzánk látogatóknak, hiszen az a célunk, hogy turisztikai célponttá váljunk – egyebek mellett erről beszélt Gazsi Júlia, a Tanpálya Vezetéstechnikai Centrum Kft. ügyvezetője (aki egyben a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese is).


Kovács Niki és Michelisz Norbert

A Vezetéstechnikai Centrum vezetése nemcsak azokra gondol, akik kilátogatnak a Hungaroringre, hanem minél szélesebb körben szeretné megnyerni az embereket. Egyrészt minél több felsőfokú intézménnyel veszik fel a kapcsolatot, hogy azok rendezvényeibe bekapcsolódva a lehető legtöbb fiatalhoz eljuttassák felvilágosító programjaikat, másrészt olyan ismert sportolókat nyernek meg a tanpálya arcának, akiknek véleményére, tanácsaira odafigyel valamennyi korosztály.

Hazánk 2009-es abszolút rallye bajnoka, Herczig Norbert (a tanpálya 2011-es arca) adta át a képzeletbeli stafétabotot a tavalyi évben a legnépszerűbb sportolónak választott Michelisz Norbertnek és a legeredményesebb magyar női motorversenyzőnek, Kovács Nikinek.

„A biztonságos közlekedésre való felhívást mindig is fontos feladatomnak tartottam, és ezt egészen kicsi koromtól a családomban is megtapasztaltam.  Édesanyám révén pici korom óta azt hallom, hogy
megfelelő védőfelszerelés – sisak, zárt ruha, kesztyű, gerincvédő – nélkül sosem ülünk motorra, mert elég egy pillanatnyi kihagyás, akár egy másik fél részéről, és máris ott a baj” – ecsetelte Kovács Niki.

Motorversenyzőként természetesen a hétköznapokon sem tud kibújni a bőréből, így a közúti közlekedésben is az autós-motoros viszonyt figyeli leginkább. Meglátása szerint az utóbbi pár évben sokat változott a helyzet, de még bőven van hova fejlődnie mindkét félnek a közúti forgalomban.

„A biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen, hogy uralni tudjuk járművünket. Ezért is fontos egy olyan vezetéstechnikai centrum, mint a Hungaroringen található, amely rövidesen immár kiegészül a motorosoknak épített tanpályából is, ahol ők is életszerű viszonyok között gyakorolhatnak el szituációkat, ezzel is fejlesztve tudásukat” – vallott Niki.


Groupama Vezetéstechnikai Centrum 2012-re kibővül a motoros tanpályával

Michelisz Norbert szerint egy, a közúton elkövetett hiba akár az utolsó is lehet az ember életében, így örömmel vállalta el a felkérést, hogy a tanpálya arcaként kampányoljon a biztonságos vezetésért, aminek a kérdésköre kiemelt témaként kell, hogy szerepeljen, főleg a fiatal és kezdő vezetők körében.

„A jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgák manapság ugyan felkészítik a kezdőket a forgalomban várható helyzetekre, de a legritkább esetben kapnak a kezdő sofőrök gyakorlati jellegű ízelítőt a vészhelyzetekben tanúsítandó helyes viselkedésről. A tanpályán kockázatmentesen gyakorolható a helyes viselkedés ezekben a helyzetekben nem csak kezdő sofőröknek, hanem olyanoknak is, akik gyakorlottabbak, de szeretnék megtudni, hogy valójában mennyire felkészültek arra, ha valami váratlan történik velük az utakon” – ismertette a WTCC világbajnokság magyar klasszisa.

Motoros Akadémia 2012

„Motorozz úgy, hogy teljes biztonsággal uralod a motorod!”

A Hungaroring Versenypályán működő meghatározó képzési lehetőségek egyike a közúti motorosok biztonságos közlekedését elősegítő Hungaroring Motoros Akadémia. Az elmúlt években több tanfolyam fogta össze a létesítménybe érkező vendégek ilyen irányú képzését, amelyek évről évre mindig változásokkal teli tematikákkal fejlesztették a hallgatók motoros vezetői képességeit.

A tapasztalatok és ismeretanyagok, valamint a versenypálya adottságát kihasználva 2012-ben a Hungaroring Sport Zrt. útjára indította saját Motoros Akadémiáját. Egyedileg kidolgozott oktatási tematikája mellett az aszfaltcsík és a képzésekre kialakított speciális motoros tanpálya segíti a közúti motorosok tanulni vágyását.

„A közúti közlekedés biztonságosabbá tétele mellett az iskola hivatott a hétköznapi motorosok számára megteremteni azt a lehetőséget, hogy hozzáértő instruktorok segítségével elsajátítsák a versenypálya adottságait. Ezen egyedi és speciális lehetőség nagy szerepet játszik abban, hogy biztonságos körülmények között készüljenek fel a hallgatók a Motoros Nyílt Napok adta lehetőségekre” – közölte Péterváry Mátyás, a Motoros Akadémia vezető instruktora, aki hozzátette: “a Hungaroring Sport Zrt. szeretné, ha Magyarország Motorizációs Központjában minél több motoros találná meg azt a lehetőséget, amely elősegíti a mindennapok biztonságos közlekedését”

Forrás: Hungaroring

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending