Csatlakozz hozzánk

Hírek

2011 az új Ninja éve? (új videó)

A zöldek szépen, lassan, de biztosan potyogtatják a morzsákat az új superbikeról. Ezennel videó formájában

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Ha sportmotorokról beszélünk, akkor a Kawasaki -talán nem tévedés így mondani- a fanatikusok márkája. Kicsit olyanok, mint a Ducati, vagy a Triumph esetleg a BMW egyediséget is kereső rajongói csoportja, csak ők nem mozdulnak a Japán szigetről, s hűek maradnak a felkelő nappal együtt ébredő távol-keleti technikához.

A Kawasaki Ninják talán soha sem voltak a legjobbak, egy európai vagy egy országon belüli konkurens így vagy úgy, de mindig alá vágott. Persze voltak már nagyon erősek, némelyik nyersebben tálalva a képességeiket, valamelyik kezelhetőbben. Voltak kifejezetten szépek a szemnek, de érthetetlen csúfat is rajzoltak már a zöld dizájnerek, vagy ha nagyon összeszedték magukat, voltak nagyon könnyűek is, de általában mindig kicsit el vannak hízva. Vannak jó tulajdonságaik a Ninjáknak, de valami sohasem volt rendben velük. Ez az eladásokban is tükröződik, és most nem csak a hazai számokra gondolok.

Mi kellene ahhoz, hogy tényleg ne érhesse szó a zöldek házának elejét, és a népszerűségi index is meglóduljon? Rengeteg, amihez -technikai színvonaltól és tudástól függetlenül- az új, alapjaiban újrarajzolt, 2011-es ZX-10R sem fog tudni 1-2 év alatt változtatni.

Persze ezekben a sanyarú években, amikor úgy látszik, hogy a megszokott 2 éves változtatási periódus helyett új, nyugodtabb pulzusú idők járnak, elképzelhető, hogy a várhatónál nagyobbat dobbant majd az új Ninja. Gondoljunk csak bele. A Honda ezredese már a 3. évében jár, és talán még egyet rá fog húzni, a Suzuki GSX-R az új utakon kalandozó Yamaha R1-gyel együtt a másodikat tapossa, és valószínűleg egyik sem érett meg a változásra. Legalább is a büdzsé nem valószínű. Talán most a Kawsaki jó helyen, jó időben, és egy jó típussal fog helyet szorítani magának a többiek között.

 

Motor típus max. teljesítmény max. nyomaték menetkész tömeg
Honda CBR 1000RR ’10  179 LE 112 Nm  199 kg
Suzuki GSX-R 1000 L0  185 LE 116,7 Nm 203 kg
Yamaha YZF-R1 ’10  182 LE 115,5 Nm 203 kg
Kawasaki ZX-10R ’10 188 LE 113 Nm 208 kg
BMW S1000RR ’10  193 LE 112 Nm 207,7 kg
 Aprilia RSV4 ’10  180 LE 115 Nm 200 kg
 Ducati 1198S’10 170 LE 131,4 Nm  185 kg
       
 Kawasaki ZX-10R ’11 ? ? ?

Persze semmit nem tudunk az új ZX-10R-ről, csupán annyit, hogy lázasan tesztelik a gyár legjobb pilótái. Legalább is a Superbike változatot, amiből arra következtethetünk, hogy a hátul kullogás után végre ők is szeretnének egy finomabb szeletet maguknak a világbajnokság ízes tortájából. Ha az olaszoknak sikerült az RSV4-gyel -gondolhatják-, akkor ők is építhetnek világverő technikát. És ez bizonyára így is van, ám emiatt valószínűleg a fejlesztés központjában ezúttal sem mi, utcai halandók leszünk, hanem a motorsport benzingőzös világa.

A Kawasaki mindig is versenymotorokat látott a Ninjákban, és nem egy kezelhető, barátságos, emészthető közúti sportmotort. Emiatt van belőlük kevés, emiatt kell fanatikusnak lenni hozzájuk, emiatt hánynak sokszor fittyet az utcai idomzat dizájnjára, és emiatt képtelen felvenni a versenyt az eladási listákon. Viszont az egészben a szomorú az, hogy néhány sikertől eltekintve, cserébe a versenypályákon sem egyeduralkodó, sőt. Mi lesz ezután? Közelebb kerül hozzánk a ZX-10R, vagy marad versenymotor? És ha igen, végre újra képes lesz leküzdeni a többieket? Sok a kérdés, válasz pedig egyelőre egy sincs. Viszont kaptunk egy újabb morzsát, egy egész jó kis videót. Íme:

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending