Csatlakozz hozzánk

Hírek

1949 Triumph Thunderbird

Vadnak született, rekordokat döntögetett, és egy korszak legendás motorjává vált.

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

A második világháborút követően könnyű, fürge brit motorok kezdték elárasztani a nehéz vasakhoz szokott amerikai piacot. Ezek közül is a Triumph volt a legsikeresebb. Az angol márka olyannyira megvetette a lábát odaát, hogy az 50-es években több Triumph-ot adtak el csak Amerikában, mint az összes többi országban együttvéve

 

Az 50-es években ez a
34 lóerős, 175 kilós vadállat hozta lázba a motorosokat

A Triumph-ok közül is az egyik típus jóval népszerűbb volt, mint a többi, mégpedig a Thunderbird. A 650 cm3-es, soros, kéthengeres, négyütemű blokkal hajtott motor 1949-ben indult hódító útjára. A Harley-knál könnyebb, kezesebb gép népszerűségének egyik fő oka az volt, hogy rendre győztesen került ki a spontán utcai versenyekből. De nem csak ilyen körülmények között tudott jó eredményeket felmutatni, 1956-ban például két alkalommal is tuningolt Thunderbirddel döntötték meg a motorkerékpáros szárazföldi sebességi rekordot Bonneville-ben, 312 és 345 km/h-val!


DOHC vezérlésű léghűtéses blokk, a sebességmérő mérföldben mér

Akkoriban kerültek át az effajta sebességi rekordkísérletek az SCTA (Southern California Timing Association) fennhatósága alá, akik egységes szabályokat és tökéletes pályát biztosítottak a versenyzőknek a Utah állambeli kiszáradt sóstó felszínén. Itt történt, hogy egy mindössze 18 éves srác, Tommy Smith – a jobb aerodinamika érdekében – fürdőnadrágra vetkőzve, egy szál teniszcipővel a lábán vágott neki a rekordkísérletnek Thunderbirdjével. Egy darabig minden simán ment, már bőven átlépte a 200 km/h-t, amikor hirtelen elvesztette uralmát a motor felett, és elesett. Az érdes, sós pályán csúszva, pörögve olyan súlyos bőrsérüléseket szenvedett, amik után több műtét, és két év gyógykezelés következett számára. Ennek a borzalmas balesetnek az apropóján kötelezővé tették a versenyzőknek a bőr védőruha viselését, tehát közvetve-közvetlenül a Triumph is részese volt a sportág szabályainak kialakításában.


Ami akkor igazán szép volt, az most is az
Tudtad-e?

A Thunderbird kezdeti népszerűségét csak tovább fokozta, hogy az 1954-es, The Wild One (A Vad) című filmben a főszereplő, Marlon Brando pontosan ilyen géppel közlekedett. Az általa megszemélyesített Johhny, az 50-es gyártmányú Thunderbirdjén feszítő, jóképű, bőrdzsekis bandavezér, egy korszak motoros jelképe lett.


„Mi ellen lázadsz, Johnny?”
„Mi ellen lehet?”

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending