Connect with us

Blog

15 elengedhetetlen dolog motorozáshoz

Függetlenül attól merre fogsz motorozni, csak a faluban, a városban, vagy hosszabb távon az országban, van néhány általános kellék, ami minden utazásnál nálad kell hogy legyen.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Hát ez magától értetődő. Ha motorozni szeretnél, ahhoz kell egy motorkerékpár, különben csak berreghetnél egy helyben naphosszat. 😀
Tegyük fel, hogy már van. Tartsd karban, és mindig győződj meg róla, hogy készen áll egy utazásra. Ez segít elkerülni az esetleges kisebb-nagyobb műszaki meghibásodásokat.

  • Vezetői engedély

Ez ismét csak nyilvánvaló (kéne hogy legyen). Sok ember ül fel motorra úgy, hogy azt sem tudja mit kell tenni, aminek mindig katasztrófa a vége.
Hány ilyen videó kerül fel az oldalra… szidjátok is őket rendesen. :)
Szóval menjünk csak el szépen egy tanfolyamra, guruljuk végig és tegyük le a vizsgákat, hogy biztonságosan, hivatalos engedéllyel tudjunk közlekedni az utakon. Az, hogy van aki még így is balf@sz, az más kérdés.

Tény, hogy kényelmes, de nagyobb sebességnél egy pacskerben fázni fog a lábunk, vagy ami még rosszabb meg is éghet. Arról nem is beszélve, hogy még megálláskor is problémát okozhat. Nem beszélve egy balesetről.
Vegyél egy erős, neked tetsző csizmát, hogy a tappancsaid biztonságban legyenek. A tökéletes csizmát nem mindig könnyű megtalálni, de kérlek próbáld meg. ;)

A kesztyű azért is fontos ruhadarab mert nem csak a kezedet védi ha esetleg eltanyálsz, hanem felszívja az izzadságot is, ami miatt pölö nem tudod megfelelően kezelni a gázt, vagy a féket. Hideg időben pedig nem engedi, hogy ugyanezek kezelésében értékes másodperceket veszíts a dermedtség miatt.

Tudom, fantasztikus érzés mikor a szél lobogtatja a hajad egy forró napsütéses napon.
Persze ha van hajad.
Viszont ha bekövetkezik a legrosszabb ami egy motorossal történhet, hálás leszel a bukósisakodnak hogy megmentette az életedet.
Manapság már hatalmas a választék ezen a fronton, nincs kifogás, tuti megtalálod azt ami neked tetszik. Még többet is. :)

  • „Szemvédő”

Biztos mindenki átélte milyen az amikor a szemébe repül egy bogár, akár gyalogosan is. Nem csak fájdalmas, de motoron roppant veszélyes is, tök mindegy hol történik. Az autóból kidobott cigarettacsikk parazsáról nem is szólva (Budapest, így szeretlek). Szereld fel a sisakod plexivel, vagy vegyél motoros szemüveget, hogy megvédd azt, amivel kilátsz a fejedből. Értékes!
Pláne ha szép. ;)

Na igen, ez is egy értékes ruhadarab. Melegben utálod, de ha ráhúzod a gázt, imába foglalod a nevét. Bogár ellen jó pajzs, csak ne repüljön bele menet közben, mert a fullánkosok könnyen pánikba esnek és akkor lesz neked nemulass. Igen fontos szerepet játszanak a benne lévő protektorok egy perec esetén.

A másik nyári-idill pusztító, amitől rajta marad a bőr a lábadon ha elesel. Vigasztaljon, hogy már nagyon vagány darabokat lehet kapni, akár ki-betehető protektorral, vékony, mégis motorosoknak kifejlesztve.

Szükségszerű ha a ruházatba nincs beleépítve.
És nagyon szexinek tűnnek a hölgyek számára. ;)

Feljebb már szóba került az idegen tárgyak szembe kerülésétől való idegenkedésem. Azonban a napfény is elég zavaró lehet ha elvakít, pláne, hogy még a forgalmat sem látod tőle. Úgyhogy érdemes vagy olyan bukót venni amibe bele van építve, vagy külön hordani egyet magunknál.

Sokan szeretünk addig tekeregni amíg csak lehet, új utakat felfedezni, ahonnan végül néha (direkt :)) haza sem találunk (időben :)). De az is előfordulhat, hogy a cél fele tartva olyan vihart látunk közeledni, hogy kellemesebb bulinak tűnik ha hazafordulunk. Ilyenkor jól jön egy digitális térkép, ami megmutatja a legrövidebb utat, hogy ne ázzunk rommá.

Van annak valami feelingje, ha úgy motorozol, hogy közben a hangulatodhoz megfelelő zene szól. Én nem igazán vagyok ennek a híve, mert nem hallom tőle rendesen a külvilágot, de akinek ez a fétise, az simán vásárolhat olyan bukót, amibe a bluetooth bele van építve és így azzal nyomja el a zajt a fejében, amihez éppen kedve támad.

  • Tárolóeszközök

Mindenképpen kell valami amibe belepakolhatjuk a cuccaink, legyen az akár csak az igazolvány, víz, zsebkendő, cukorka, gyógyszer, pléd, pulóver, esőkabát, vagy ha szintet ugrunk váltóruha, kaja stb. Ebben az „ez is kell”, „hátha szükség lesz rá” felhalmozásban mi nők vagyunk a nagy mágusok. ;)
Bár korlátozott a választék, de tökéletesen megfelelnek. Választhatsz a nyeregtáska, a csomagtartó doboz, az oldaldobozok, tanktáska, övtáska, combtáska, vagy egy sima hátizsák között, vagy még ide-oda fel is köthetsz valamit. Ha ez sem elég, akkor jól jön egy társ, akit fel lehet málházni. :)

Egy lapos gumi 100%-osan tönkreteheti az utat, úgyhogy mindenképpen hordj magadnál egy defekt spray-t hogy a legközelebbi gumishoz el tudj menni vele és vígan folytathasd a kalandot.
Manapság már olyan cuccok is vannak, amikkel még a gumishoz sem kell egyből bekanyarodnod.

  • Telefon

Nemcsak azért fontos, mert e kütyü nélkül a mai világban már létezni sem tudsz, hanem mert egy okostelefonon már minden elérhető. Zene, elemlámpa, játékok, fényképezőgép, percre kész időjárás, térkép, internet, és a legfontosabb, hogy segítséget tudsz rajta kérni. Ez a kulcsszó.
Soha ne hagyd otthon és mindig legyen feltöltve.

Köszönöm a képeket Kunyik Gergelynek (IS). :)

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending